Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Με λαμπρότητα τα Εγκαίνια του Ναού της Παναγίας στον αιματοβαμμένο Γράμμο (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ).

Με ξεχωριστή εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέσθηκαν τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον μαρτυρικό και αιματοβαμμένο Γράμμο της Ιερά Μητροπόλεως Καστορίας.
Η Ακολουθία των Εγκαινίων τελέσθηκε με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Δράμας κ. Παύλου και Καστορίας κ. Σεραφείμ, κληρικών από την Ιερά Μητρόπολη Καστορίας και από άλλες περιοχές, καθώς και πλήθος πιστών χριστιανών.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της Ακολουθίας οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τη θαυματουργό Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Γράμμουστας, προστάτιδα των Βλάχων, η οποία επέστρεψε στον φυσικό της χώρο για να λαμπρύνει την Ακολουθία των Εγκαινίων και να ευλογήσει και πάλι την περιοχή και τα χώματα που βάφτηκαν με το αίμα ηρώων.
Ο Ναός της Παναγίας χτίστηκε το 1887 επί Αρχιερατείας του Μητροπολίτου Καστορίας Κυρίλλου, στα θεμέλια παλαιοτέρου Ναού, τον οποίον είχαν καταστρέψει τα στρατεύματα του Αλή Πασά, ενώ στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου η περιοχή δέχεται τη χαριστική βολή. Ο Γράμμος γίνεται ορμητήριο των ανταρτών και ο Ναός αρχηγείο, κολαστήριο και φυλακές. Μαρτυρούνται δε, δεκάδες εκτελέσεις αθώων ανθρώπων, εντός και εκτός του Ιερού Ναού. Οι κακουχίες των πολέμων αφήνουν ερείπιο τον Ναό.
Σήμερα, 77 χρόνια μετά από την τελευταία Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, έχει αναστηλωθεί εκ βάθρων και δόθηκε και πάλι στη λατρεία του Αγίου Τριαδικού Θεού.
Παρόντες στα Ιερά Εγκαίνια ήταν ο Αρχηγός του ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Διοικητής του 3ου ΣΣ Αντιστράτηγος Δημήτριος Μπίκος, ο Διοικητής ΜΕΡΥΠ Υποστράτηγος Γρηγόριος Γρηγοριάδης, ο Διοικητής της 9ης ΤΑΞ/ΠΖ Ταξίαρχος Νικόλαος Κατσίκας, ο Διοικητής του 15ου Σ/Π Συνταγματάρχης Χρήστος Σιόρεντας, η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς κα Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, οι Δήμαρχοι Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου, ο Διευθυντής της Αστυνομίας Καστοριάς και άλλοι φορείς που συμμετείχαν στην ξεχωριστή αυτή Ακολουθία της Εκκλησίας μας.
Αμέσως μετά την πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, τίμησε τον Αρχηγό του Στρατού Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, με την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, τον χρυσό Σταυρό της Παναγίας της Μαυριωτίσσης, για την αγάπη του προς την Εκκλησία, την Πατρίδα και ιδιαιτέρως την ακριτική περιοχή της Μακεδονίας μας, την Καστοριά. Του ευχήθηκε δε, η Υπέρμαχος Στρατηγός του Γένους μας να προΐσταται στη ζωή του και στη διακονία του, να του χαρίζει τη σκέπη και τη βοήθειά της, υγεία κρυστάλλινη και πολλά έτη βίου και του χάρισε μια εικόνα της Παναγίας, αντίγραφο της Παναγία της Γραμμουστιανής.
Ο κ. Σεραφείμ ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Δράμας κ. Παύλο για την παρουσία του στα Ιερά Εγκαίνια του Ναού της Παναγίας και του ευχήθηκε να του χαρίζει ο Κύριός μας υγεία και μακροημέρευση στην αρχιερατική του διακονία.
Ιδιαίτερη αναφορά ο Σεβασμιώτατος έκανε στον Πρωτοπρ. Λεωνίδα Μπάρδο, ο οποίος ήταν αυτός που ανέλαβε την αναστήλωση του Ιερού Ναού και με τη βοήθεια της Παναγίας, έφερε εις πέρας το μεγάλο αυτό εγχείρημα. Ο Μητροπολίτης τον ευχαρίστησε, του ευχήθηκε υγεία και δύναμη και του χάρισε έναν επιστήθιο Σταυρό.
Τέλος, έλαβαν όλοι μικρές ευλογίες από τα Εγκαίνια του Ναού της Παναγίας και δόθηκαν σε όλους κεράσματα.