Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 19 Μαΐου 2019

ΕΡΕΥΝΑ: ΣΤΑΘΕΡΑ ΕΔΡΑΙΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ Η ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΩΣ Η ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ.


  
Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης,
Κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Την ώρα που η ανηλεής προπαγάνδα των fake news επιχειρεί να παραπλανήσει ειδικούς και μη περί της πραγματικής εκκλησιαστικής καταστάσεως στην Ουκρανία, έχοντας δυστυχώς συμπαρασύρει σε εσφαλμένες εκτιμήσεις ακόμη και κάποιες τοπικές Εκκλησίες και τους Προκαθημένους τους, οι στατιστικές έρευνες στη μεγάλη αυτή χώρα αποδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των εκεί Ορθοδόξων συντάσσονται με την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία κανονικώς έλαβε τον Τόμο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον περασμένο Ιανουάριο.


Σε πραγματικό επίπεδο, δηλαδή ως προς το πλήρωμα της Εκκλησίας, με την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας συντάσσονται οι περισσότεροι πιστοί, παρά το ότι, επειδή η νέα Εκκλησία μόλις άρχισε την κανονική της πορεία στα εκκλησιαστικά πράγματα, δεν διαθέτει τον αντίστοιχο αριθμό οργανωμένων δομών, δηλαδή ενοριών. Γι’ αυτό και η συχνά προβαλλόμενη από ορισμένους υπεροχή της υπό τον Ονούφριο Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας ως προς τον αριθμό ενοριών και κληρικών είναι πλασματική, αφού δεν υπάρχει αναλογικότητα ως προς τη βάση, δηλαδή ως προς τους πιστούς. Αυτό νομίζω μπορεί ο καθένας να το καταλάβει με το εξής απλό παράδειγμα: Υπάρχει μια Εκκλησία που έχει 10 ενορίες με 1000 πιστούς η καθεμιά και μια άλλη Εκκλησία που έχει 50 ενορίες με 100 πιστούς η καθεμιά. Μεγαλύτερη Εκκλησία είναι φυσικά αυτή που έχει τις λιγότερες μεν ενορίες, αλλά τους περισσότερους πιστούς (10000 στο παράδειγμά μας) και όχι αυτή που έχει περισσότερες ενορίες, αλλά λιγότερους συνολικά πιστούς (5000 στο παράδειγμά μας).

Πανουκρανική έρευνα γνώμης που έγινε από τις 12 έως τις 18 Μαΐου 2019 από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου (КИЇВСЬКИЙ МІЖНАРОДНИЙ ІНСТИТУТ СОЦІОЛОГІЇ - KYIV INTERNATIONAL INSTITUTE OF SOCIOLOGY), σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας πλην της κατεχόμενης από τους Ρώσους Κριμαίας, ανέδειξε ως κυρίαρχη εκκλησιαστική και θρησκευτική δομή την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, με το 50% των Ουκρανών να δηλώνουν ότι ανήκουν σε αυτήν.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το 48,8% των ερωτηθέντων θεωρούν εαυτούς μέλη της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Κατ’ αρχάς οι ερευνητές έθεσαν το ερώτημα: «Σε ποια ομολογία ή θρησκεία ανήκεις;». Αυτοί που απάντησαν ότι ανήκουν στην «Ορθόδοξη Εκκλησία» ερωτήθηκαν στην συνέχεια: «Σε ποια από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες έχετε ενταχθεί;». Ο συνδυασμός των δύο αυτών ερωτημάτων έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
·         Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας: 48,8%.
·         Ορθόδοξη Εκκλησία, χωρίς προτίμηση συγκεκριμένης εκκλησιαστικής δομής: 16.3%.
·         Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας: 14,2%.
·         Ουκρανική Ελληνοκαθολική Εκκλησία: 8.8%.
·         Θεωρούν τους εαυτούς τους άθεους: 4.3%.
·         Άλλες εκκλησιαστικές δομές συνολικά:  4.9%.
·         Δεν μπόρεσαν ή αρνήθηκαν να απαντήσουν: 2,7%.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το 54,2% των Ουκρανών, ανεξάρτητα από την θρησκευτική προτίμησή τους, έχουν θετική άποψη για τη δημιουργία της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας και την χορήγηση σε αυτήν του Τόμου της Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σχεδόν το 65% του πληθυσμού της Ουκρανίας είναι πεπεισμένοι ότι είναι αδύνατον η Αυτοκέφαλη Εκκλησία να εγκαταλείψει (αποκηρύξει) τον Τόμο και ότι οι συνθήκες που αυτός παρέχει για την ανάπτυξη μιας ανεξάρτητης Ουκρανικής Εκκλησίας είναι αρκετά επαρκείς και ικανοποιητικές.

Ταυτόχρονα, το 73,6% των πιστών της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, το 40,6% των πιστών του Πατριαρχείου της Μόσχας, το 39,9% όσων δηλώνουν «Ορθόδοξοι πιστοί» χωρίς προτίμηση εκκλησιαστικής δομής, το 73% των Ελληνοκαθολικών και το 39,4% των αθεϊστών δεν επιθυμούν να αποκηρύξουν τον Τόμο.

Συμπερασματικά, είναι σαφές ότι η μόλις πριν από λίγους μήνες δημιουργηθείσα Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, αν και η μεγαλύτερη Εκκλησία στη χώρα αυτή, έχει αρκετό δρόμο μπροστά της για την ικανοποιητική οργανωτική της ανάπτυξη, δηλαδή τη συγκρότηση περισσότερων ενοριών και τη χειροτονία κληρικών, ώστε να ανταποκριθεί επαρκώς στην πραγματική της μεγάλη απήχηση στον Ουκρανικό Λαό. Αυτό ήδη γίνεται με σταθερά και προσεκτικά βήματα, με σεβασμό στην έννομη τάξη της Ουκρανίας και στα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς φανατισμούς και χωρίς καμία απολύτως άσκηση βίας, όπως ψευδώς προπαγανδίζουν οι αντιτιθέμενοι σε αυτήν.


Σχετικές πηγές και περισσότερα στοιχεία στους παρακάτω συνδέσμους: