Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΙΔΙΝΙΟΥ ΥΠΟ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΜΟΣΧΑΣ ΤΟΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.


Ο Μητροπολίτης ασχολείται με την υπεράσπιση των ρωσικών συμφερόντων, περιφρονώντας τα βουλγαρικά
 
Μετάφραση από τα βουλγαρικά: Yannis Kaminis

Ο Μητροπολίτης Βιδινίου Δανιήλ εμπλέκει τη Βουλγαρική Ορθόδοξο Εκκλησία (ΒΟΕ) σε νέο ορθόδοξο σκάνδαλο, υπηρετώντας τα συμφέροντα της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και των υβριδικών δραστηριοτήτων της εναντίον της Βουλγαρίας.
Στις 29 Μαΐου 2019, ο Δανιήλ επισκέφτηκε στη Μόσχα τον Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ, πρόεδρο του Τμήματος των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, ο οποίος θεωρείται ο πιο σημαίνων κληρικός στη Ρωσία μετά τον Πατριάρχη Κύριλλο. Πρόκειται για τον ίδιο Αλφέγιεφ, ο οποίος κουνούσε το δάχτυλα εναντίον της ΒΟΕ, ούτως ώστε να μην παρέμβει στις διεργασίες της λεγομένης «Μακεδονικής Εκκλησίας», η οποία υπάγεται στη κανονική δικαιοδοσία της Σερβικής Εκκλησίας.

Για την ενδιαφέρουσα επίσκεψη του Επισκόπου μας τα βουλγαρικά ΜΜΕ τηρούν σιγήν ιχθύος, αλλά η είδηση βρίσκεται αναρτημένη σε εμφανές σημείο στην ιστοσελίδα του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. Από τη σύντομη είδηση καθίσταται φανερό ότι ο καλεσμένος και ο οικοδεσπότης συζήτησαν για την εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία. Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων ευχαρίστησε τη ΒΟΕ για την υποστήριξη της στην Ουκρανική Ορθόδοξο Εκκλησία, η οποία υπάγεται στη Μόσχα, αν και, έως τώρα η ΒΟΕ δεν έχει εκφράσει καμία επίσημη θέση, εκτός βέβαια αν κρύβεται από τους πιστούς. Σύμφωνα με Βούλγαρους κληρικούς, ο Δανιήλ ήταν απλά υποχείριο υπό τις οδηγίες της Μόσχας, ούτως ώστε να του παράσχουν υποστήριξη πριν απ’ την έναρξη της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου της ΒΟΕ τον Ιούνιο. Είναι γνωστός ως ένας απ’ τους πιο έμπιστους ανθρώπους της Μόσχας στη ΒΟΕ και με αφοσίωση υπερασπίζεται τα συμφέροντά της, ενώ αγνοεί τα βουλγαρικά.

Το πιο σκανδαλώδες σ’ αυτήν την περίπτωση είναι ότι ο Μητροπολίτης Βιδινίου επισκέφθηκε τη Ρωσία δίχως να ενημερώσει και να λάβει άδεια απ’ τον Πατριάρχη Νεόφυτο και την Ιερά Σύνοδο. Από τη Μόσχα αναχωρεί για το Κίεβο, όπου αναμένεται ότι θα υπερασπιστεί τις ρωσικές θέσεις στην Ουκρανία. Παρών με τον Δανιήλ στη Μόσχα ήταν και ο αναπληρωτής πρύτανης της Ιερατικής Σχολής της Σόφιας ιερομόναχος Μελέτιος. Σύμφωνα με πληροφορίες κληρικών της ΒΟΕ, ούτε αυτός έχει την ευλογία του Πατριάρχη και της Συνόδου να απουσιάζει απ’ την εργασία του, εφόσον η σχολική χρονιά δεν έχει τελειώσει. Όμως αυτό δεν είναι ουσιώδους σημασίας, αφού αναμένει την ανταμοιβή του από τη Μόσχα – στους εκκλησιαστικούς κύκλους ακούγεται ότι προετοιμάζεται η πρόταση, η οποία θα τον προάγει ως στέλεχος.

Εκτός από αυτό, ο Βιδινίου Δανιήλ καταπιάστηκε με μια ακόμη σκανδαλώδη πράξη μαζί με το ταξίδι του, δίχως να λάβει γνώση ο Πατριάρχης και η Σύνοδος. Έστειλε στους 81 Μητροπολίτες της Ελλαδικής Ορθόδοξης Εκκλησίας γράμμα, με επισυναπτόμενη γνωμοδότηση 23 σελίδων, στην οποία εξηγεί τα κανονικά παραπτώματα του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου, χωρίς να τον προσφωνεί Οικουμενικό.

Ο Δανιήλ ανακοινώνει ότι είναι εναντίον της παραχώρησης της αντι-κανονικής Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική εκκλησία. Παροτρύνει όλους τους Έλληνες Ιεράρχες να καταδικάσουν τις πράξεις του Βαρθολομαίου. Περίεργο όμως, αλλά δεν έστειλε κανένα τέτοιο γράμμα στους αδελφούς του της ΒΟΕ, απασχολεί όμως με αυτό το ζήτημα τους Έλληνες Μητροπολίτες.

Οι σκανδαλώδεις πράξεις του Δανιήλ απαιτούν από τη βουλγαρική Ιερά Σύνοδο κατά τις προσεχείς συνεδριάσεις, οι οποίες αρχίζουν στις 11 Ιουνίου, να επιβάλει κανονικές κυρώσεις στις κακόβουλες δραστηριότητές του εναντίον του κύρους της ΒΟΕ και της μετατροπής της σε όμηρο της Μόσχας. Σύμφωνα με τον Καταστατικό της ΒΟΕ ένας Μητροπολίτης έχει δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του μόνο στη Σύνοδο και όχι έξω από αυτήν.

Πριν να γίνει Μητροπολίτης Βιδινίου, ο Δανιήλ ήταν βικάριος του Μητροπολίτη των Βουλγάρων στις ΗΠΑ, Ιωσήφ. Το όνομά του συνδέεται με την δολοφονία του ιερέα Στεφάν Καμπέροφ, ο οποίος αγιοποιήθηκε από την «Εναλλακτική Σύνοδο» του Ποιμένα ως μάρτυρας της πίστεως. Τα στοιχεία για τη δολοφονία μυστηριωδώς εξαφανίστηκαν από την Εισαγγελία του Μπλαγκόεβγκραντ, ενώ η ανάρρησή του στο μητροπολιτικό θρόνο συνέβη με την υποστήριξη του Γκεόργκι Παρβάνοφ (σοσιαλιστής πρώην Πρόεδρος της Βουλγαρίας, 2002-2011). Ο Δανιήλ κατάγεται από το Σμόλιαν ενώ την περίοδο του Κομμουνισμού ο πατέρας του ήταν αρχηγός της Εθνικής Πολιτοφυλακής.


Πηγή: