Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΗΣ ΚΟΤΣΙΑΤΗ.

 
Η Ιερά Μονή της Παναγίας Παντανάσσης, λειτούργησε αρχικά ως Ιερό Ησυχαστήριο στην Κοινότητα του Κοτσιάτη με την εγκατάσταση εκεί, στο μέχρι τότε ενοριακό ναό, μοναζουσών υπό την πνευματική καθοδήγηση του Εφημερίου της Μονής, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Ηρακλειδίου Κλεάνθους. Το 2018, μετά από εισήγηση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, ανύψωσε το εν λόγω Ιερό Ησυχαστήριο και το συγκατέλεξε στις Επαρχιακές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής.

Στις 15 Απριλίου 2019, μετά από εκλογή, η Αδελφότητα της Μονής εξέλεξαν, σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού Χάρτη της εκκλησίας Κύπρου, ως Ηγουμένη την μέχρι τότε Προεστώσαν της Αδελφότητας, Μοναχήν Επιφανίαν.
Την Κυριακή, 2 Ιουνίου 2019, έγινε με κάθε λαμπρότητα η Τελετή της Ενθρόνισης της Πρώτης  Ηγουμένης της Μονής, ένα σημαντικό γεγονός για την Ιστορία της Μονής.
Στις 7.00 το απόγευμα της Κυριακής, τελέστηκε στο Καθολικό της Μονής Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ.Ησαΐου και συγχοροστατούντων των Πανιερωτάτων Μητροπολιτών Κιτίου κ. Χρυσοστόμου και Μόρφου κ. Νεοφύτου και του Εξάρχου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας εν Κύπρω, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νιτρίας κ. Νικοδήμου. Στον Εσπερινό και εν συνεχεία στην Τελετή της Ενθρόνισης, παρέστησαν Ηγούμενοι αλλά και Εκπρόσωποι από Ανδρώες και Γυναικείες Κοινοβιακές Μονές της Κύπρου.
Στο τέλος του Εσπερινού, έλαβε χώρα η Τελετή της Ενθρόνισης. Δύο εκ των παλαιοτέρων Ηγουμενισσών, η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίας Θέκλης και η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής του Αγίου Ηρακλειδίου, προσέφεραν την προς Ενθρόνιση Ηγουμένην προς τον Μητροπολίτην Ταμασού, ο οποίος μετά από την ανάγνωση της ευχής, ενθρόνισε την Ηγουμένην επί του Δεσποτικού Θρόνου επιδίδοντας της Εγκόλπιο Σταυρό και την Ηγουμενικήν Ράβδο αναφωνώντας το «Αξία», κάτι που επαναλάμβανε και το πολυπληθές Εκκλησίασμα.
Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης Ταμασού προσφώνησε τη νέα Ηγουμένη. Στη Προσφώνηση του ο Πανιερώτατος, αφού έκαμε μια ιστορική αναδρομή για το θεσμό του Μοναχισμού στην Κύπρο, μίλησε μέσα από το μεστό θεολογικό λόγο του και συμβούλευσε πατρικά, τόσο την Ηγουμένη, όσο και την Αδελφότητα, για τον ορθό τρόπο βίωσης του Μοναχού για την ομαλή λειτουργία της Μονής. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Αδελφότητα της Μονής συγκροτήθηκε μέσα από πολλές δυσκολίες αλλά σήμερα νοιώθει μεγάλη ευλογία για τη Μητροπολιτική μας Περιφέρεια την παρουσία μιας νέας Μοναστικής Αδελφότητας, η οποία λειτουργεί με γνώμονα τη σωτηρία τν ανθρώπων.
Η Ηγουμένη της Μονής Επιφανία στην αντιφώνησή της αναφέρθηκε στην πορεία της Αδελφότητας από τη σύστασή της μέχρι το σήμερα και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη ολόκληρης της Αδελφότητας προς το Πρόσωπο του Ποιμενάρχη, Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, ο οποίος αποτελεί τον Ιδρυτή αλλά και τον πνευματικό Καθοδηγητή της Μονής. Στη συνέχεια, στο λόγο της, ευχαρίστησε τους παρόντες Αρχιερείς, Ηγουμένους, τον Εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου και Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής καθώς επίσης και όλους τους επώνυμους, αλλά και ανώνυμους Ευεργέτες, οι οποίοι συνδράμουν με τον οιονδήποτε τρόπο στο θεοφιλές έργο της Ιεράς Μονής.
Μετά το πέρας της Τελετής ο χορός έψαλλε τον Πολυχρονισμό του Πανιερωτάτου και της Ηγουμένης, η οποία δέχθηκε τις ευχές του κλήρου και του λαού για το ευτυχές γεγονός της Ενθρονίσεως.
Ευχόμαστε στην Ηγουμένη Επιφανία να είναι στερεωμένη και να καθοδηγεί  κατά Θεόν την πεπιστευμένη σε αυτήν Αδελφότητα.