Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Ο Χριστόδουλος ήταν αληθινός μάρτυρας της αλήθειας» – Εκλεκτή έκδοση για τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο παρουσιάστηκε στον Βόλο.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Δευτέρα 3/6, στο Πν. Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος η παρουσίαση του βιβλίου του παλαιμάχου Διδασκάλου και τ. Εκκλ/κού Συμβούλου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου κ. Αρχοντή Παντελόπουλου, με τίτλο «Μακαριστέ Χριστόδουλε, ευλογείτε». Το βιβλίο περιλαμβάνει σειρά άρθρων του συγγραφέα, που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Θεσσαλία», την τελευταία δεκαετία, αναφορικά με την ζωή και το έργο του Μακαριστού Ποιμενάρχου μας.

Στην παρουσίαση παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο Μέγας ευεργέτης του Βόλου και επιστήθιος φίλος του Μακαριστού Χριστοδούλου κ. Χαράλαμπος Τσιμάς, η Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Δ/σης & Αποκέντρωσης κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, οι Βουλευτές Μαγνησίας κ.κ. Χρήστος Μπουκώρος και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, πλειάδα κληρικών και εκπαιδευτικών.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ζωή και την δράση του Μακαριστού Χριστοδούλου, με αφήγηση της Φιλολόγου κ. Φένιας Κωστούλα. Στο δεύτερο μέρος, το βιβλίο παρουσίασαν ο κ. Κώστας Λιάπης, ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας και ο Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, Ιεροκήρυκας και πνευματικό τέκνο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου.
Ο κ. Λιάπης σχολίασε τον τίτλο του βιβλίου, «Μακαριστέ Χριστόδουλε, ευλογείτε», επισημαίνοντας ότι «δεν παραπέμπει απλά σε μια ζωντανή προσφώνηση σε σεβάσμια ιερατική μορφή αλλά φανερώνει και μια ιδιαίτερα δυνατή κι ολόκαρδη βιωματική σχέση. Μια βαθύρριζη ψυχική επαφή του συντάκτη τούτων των κειμένων με τον μακαριστό Χριστόδουλο, η οποία άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την πλημμύρα των εκφρασμένων σε όλο το μήκος και πλάτος των ίδιων κειμένων συναισθημάτων σεβασμού και αγάπης προς το πρόσωπο του αοίδιμου Ιεράρχη».
Ακολούθως, προέβη σε αναλυτική παρουσίαση των τεσσάρων ενοτήτων του βιβλίου και ολοκλήρωσε την ομιλία του ως εξής: «Όσον αφορά την αξία αυτού του πονήματος της καρδιάς του συγγραφέα, θέλω να τον βεβαιώσω πως με τούτο το λαμπρό πνευματικό έργο του συμβάλλει, όντως θετικά, στη γνωριμία και επανάγνωση του φωτισμένου Ιεράρχη, αλλά και λειτουργεί ως σημείο αναφοράς και κοινής συνάντησης όλων όσων είχαμε τη μεγάλη τιμή και χαρά να τον γνωρίσουμε αλλά και όσων θα τον γνωρίσουν μέσα από τον εκδοτικό αυτό καρπό».
Ακολούθησε η ομιλία του Αρχιμ. Επιφανίου Οικονόμου, οποίος εντόπισε τρία χαρακτηριστικά σημεία, που ενώνουν τον συγγραφέα με τον Μακαριστό Χριστόδουλο: «που είναι η μεγάλη τους αγάπη για την Παιδεία και την εκπαίδευση των νεοελλήνων, η αγάπη τους για την ιστορία και η αγάπη τους για την αρθρογραφία…». Καταλήγοντας, ο π. Επιφάνιος ευχαρίστησε τον συγγραφέα, «γιατί το βιβλίο αυτό είναι ένα ευλαβικό μνημόσυνο στην μνήμη του μεγάλου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, αλλά και ένα δώρο προς όλους, κυρίως τους νεωτέρους, μέσα από τις σελίδες του οποίου θα μπορέσουν να προσεγγίσουν, έστω και κατά τι την αξεπέραστη προσωπικότητα του αοιδίμου Προκαθημένου και αξέχαστου Ποιμενάρχου μας…».
Ακολούθησε χαιρετισμός του κ. Αρχοντή Παντελόπουλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «η λάμψη της ισχυρής προσωπικότητας του Μακαριστού Χριστοδούλου μου προκαλούσε δέος, που το συνόδευε πάντα ένθερμη αγάπη και μεγάλο σεβασμό… Τα συναισθήματά μου συνδέθηκαν άρρηκτα με το πρόσωπό του και μετά την εκδημία του μου άφησαν εκτός από θλίψη και πόνο, ένα δυσαναπλήρωτο πνευματικό κενό και στα δέκα χρόνια της εκδημίας του προσπάθησα να το καλύψω με δημοσιεύματα, που μού έδιναν την αίσθηση ότι επικοινωνώ μαζί του…». Ο συγγραφέας ευχαρίστησε από καρδιάς τους συντελεστές της εκδήλωσης, ιδίως δε τους βασικούς ομιλητές. Ευχαρίστησε, τέλος, όλους τους συμμετέχοντες, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Η παρουσία σας με τιμά ιδιαίτερα και αποτυπώνει την αγάπη και τον σεβασμό σας στο πρόσωπο του Μακαριστού Χριστοδούλου, ο οποίος απόψε μας παρακολουθεί από ψηλά, μας δίνει την ευλογία του και μας χαιρετά, αποκαλώντας με το μικρό μας όνομα!».
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, που τόνισε ότι «η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου σφράγισε την ζωή μας. Είχε την τόλμη να εκφράζει ελεύθερα την αγάπη του για την πίστη, την πατρίδα και τους ανθρώπους, με αξεπέραστη οξυδέρκεια και τρόπο που τόσο αγαπήθηκε στην Ελλάδα και στον κόσμο, γι’ αυτό και φόβισε πολλούς, όπως είχε φοβίσει και ο Χριστός και αυτό είχε τίμημα. Η αλήθεια και η ελευθερία, που ελκύει την αγάπη ενός ολόκληρου λαού έχει ακριβό τίμημα, διαχρονικά στην πατρίδα μας. Ο Χριστόδουλος, αληθινός μάρτυρας της αλήθειας, έχει σφραγίσει την πατρίδα μας, γι΄ αυτό η μνήμη του θα παραμένει πάντα ζωντανή». Ο Σεβασμιώτατος μίλησε με ιδιαίτερη αγάπη για τον συγγραφέα, τον οποίο χαρακτήρισε «δώρο Θεού για τον τόπο μας». Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς του δύο ομιλητές, εξαίροντας, καταρχήν την τεράστια πνευματική προσφορά του κ. Λιάπη στον τόπο μας. Για τον π. Επιφάνιο επεσήμανε ότι «κρατά ζωντανή την μνήμη του πνευματικού του πατρός, ακόμα κι αν αυτό έχει μεγάλο προσωπικό κόστος για τον ίδιο, γιατί γίνεται μάρτυρας μιας αλήθειας, που κάποιους ίσως τους πονά και τους φοβίζει. Εντούτοις, υπομένει, επιμένει και συνεχίζει, ξέροντας ότι έχει αμέριστη την δική μου εμπιστοσύνη, εκτίμηση και αγάπη…».
          Την εκδήλωση συντόνισε ο Γραμματέας του Φορέα Πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός» κ. Νικόλαος Τσούκας.   
Το βιβλίο του κ. Παντελόπουλου διατίθεται στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου και κατά την επιθυμία του συγγραφέα, τα έσοδα από την πώλησή του θα διατεθούν για την ενίσχυση του Κέντρου Σίτισης «ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ»