Έτσι γίνεται με τους ανθρώπους του Θεού πάντοτε. Τον σταυρό που τους έθεσε ο Θεός για να σηκώσουν, δεν τον αφήνουν και δεν τον εγκαταλείπουν ποτέ.
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας
Στην ακολουθία του Όρθρου και την θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Κυριακή 2 Απριλίου, Ε’ Νηστειών, ιερούργησε και μίλησε προς τους πιστούς, ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Παπασταύρου, της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Η συμμετοχή και η ομιλία του π. Αθανασίου, εντάσσονται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, που οργανώνονται για 19η συνεχή χρονιά στον Ναό, με την ευκαιρία της εορτής του Ευαγγελισμού και με τον γενικό τίτλο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2017».
Πορευόμενοι προς το τέλος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η ομιλία του π. Αθανασίου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κατάλληλη προετοιμασία των πιστών, για την Μεγάλη Εβδομάδα.
Η Εκκλησία, μας προετοιμάζει από την αρχή του Τριωδίου ώστε και το στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής να διέλθουμε, να φτάσουμε να εορτάσουμε την Μεγάλη Εβδομάδα και να δούμε τον Αναστάντα την ημέρα της Αναστάσεως.
Γιατί αυτός είναι ο σκοπός, τόνισε ο π. Αθανάσιος. Σύμφωνα με τους Πατέρες, αν κάποιος δεν δει τον Αναστάντα, τότε δεν προετοιμάστηκε κατάλληλα. Αν κάποιος δεν ζήσει την Ανάσταση, τότε δεν έχει διανύσει το στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής όπως πρέπει.
Μια τελευταία ευκαιρία μας δίνει σήμερα η Εκκλησία. Ευκαιρία να καταλάβουμε από τώρα, ποια ήταν η πορεία του Κυρίου επί της γης και τι ζητά από εμάς.
«Ο Κύριος, στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας, ξεκαθαρίζει τα πράγματα στους μαθητές Του, οι οποίοι δεν έχουν καταλάβει ποια είναι η αποστολή Του και εν συνεχεία η δικιά τους αποστολή.
Δεν έχουν καταλάβει ότι σε αυτόν τον κόσμο, δεν ήρθαν για να χαρούν, αλλά για να αγωνιστούν, να παλέψουν, να διακονήσουν, να ταπεινωθούν, να προσθέσουν το δικό τους το αίμα, στο αίμα του Χριστού.
Οι δύο μαθητές της περικοπής, περίμεναν οφίκια, εγκόσμιες τιμές και ακόμη ότι ο Κύριος θα δοξασθεί σε αυτόν τον κόσμο. Αλλά η απάντηση του Κυρίου ήταν σαφής. Οι αγωνιστές, οι ταπεινοί, οι σωστοί διάκονοι, αυτοί που περνούν αυτήν την ζωή σηκώνοντας τον σταυρό τους με ταπείνωση και υπομονή, είναι εκείνοι που καταξιώνονται στην βασιλεία του Θεού
Τα ίδια επαναλαμβάνει και η αποστολική περικοπή της ημέρας, που αναφέρεται στο αρχιερατικό αξίωμα του Κυρίου. Ο Χριστός, ως μέγας Αρχιερέας, ανέβηκε στους ουρανούς, αφού προσέφερε ως υπέρτατη θυσία το ίδιο το σώμα Του επί του Σταυρού. Για να γίνει ο Σταυρός, η κλίμακα προς τους ουρανούς για όλους τους ανθρώπους που πιστεύουν σε Αυτόν.
Αυτά είναι εκείνα που ο Κύριος θέλει από εμάς στην παρούσα ζωή, συμπλήρωσε  ο π. Αθανάσιος. Για να δείξει ο Θεός ότι για να φτάσει ο άνθρωπος στους ουρανούς, θα πρέπει εδώ στη γη, να γίνει σύντριμμα και ταλαιπωρία.
Η ταπείνωση έχει κόπο, δυσκολίες, σταυρό, πολλές φορές επονείδιστο θάνατο. Δεν είναι εύκολο πράγμα. Πρέπει να είναι κάποιος αποφασισμένος να πεθάνει για να ταπεινωθεί.
Αυτή είναι η πορεία μας, αυτό είναι το μήνυμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και όλων των αγίων, συνέχισε. Όπως και της τιμωμένης, κατ’  αυτήν την ημέρα, οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.
Όλοι οι άγιοι κέρδισαν την αιωνιότητα, μέσα από δύσβατα μονοπάτια τα οποία είχαν πάρα πολλές ταλαιπωρίες, βάσανα, θλίψεις, θανάτους φρικτούς ή εκούσιες θυσίες, την προσφορά του εαυτού τους για τον Κύριο, χωρίς να περιμένουν απολύτως τίποτε.
Αυτό έκανε και η αγία Μαρία η Αιγυπτία. Έδωσε υποσχέσεις καρδιάς στον Θεό, για αλλαγή ζωής, με εγγυήτρια της Υπεραγία Θεοτόκο. Και τις τήρησε, εγκαταλείποντας όλα τα εύκολα του κόσμου και έφυγε στην έρημο, όπου έζησε πάνω από σαράντα χρόνια.
Εκεί, μέσα από αγώνες και ταλαιπωρίες, από βαρύτατες νηστείες και ασκήσεις και κυρίως μέσα από την φοβερή πολεμική του διαβόλου, εξαϋλώθηκε. Και η πρώην αμαρτωλή κοπέλα, έγινε ένας άγγελος του Θεού.
Και ο π. Αθανάσιος ολοκλήρωσε την ομιλία του:
«Έτσι γίνεται με τους ανθρώπους του Θεού πάντοτε. Τον σταυρό που τους έθεσε ο Θεός για να σηκώσουν, δεν τον αφήνουν και δεν τον εγκαταλείπουν ποτέ. Γιατί ξέρουν ότι αυτός είναι ο σταυρός της σωτηρίας τους.
Αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε κι εμείς. Φτάνοντας στον δικό μας Γολγοθά, θα σταυρωθούμε. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Έχουμε όμως την βεβαία ελπίδα, ότι μετά τον σταυρό, έρχεται η Ανάσταση.
Η Μεγάλη Παρασκευή δεν είναι ημέρα τραγική, πόνου και θλίψεως, αλλά ημέρα θριάμβου. Υψώνουμε τον Τίμιο Σταυρό και από τον Σταυρό ανέτειλε το φως.»
Την ομιλία του π. Αθανασίου μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.