Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Πανήγυρις Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων στη Σαμοθράκη.

Με ξεχωριστή λαμπρότητα εορτάσθηκε και φέτος την Κυριακή του Θωμά, 23 Απριλίου 2017, η ιερά μνήμη των Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων της Σαμοθράκης τόσο στον τόπο καταγωγής τους (Σαμοθράκη), όσο και στον τόπο του μαρτυρίου τους (Μάκρη Αλεξανδρουπόλεως). 
Φέτος η μνήμη των Αγίων συνέπεσε με την εορτή του Αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, και οι μνήμες των Αγίων συνεορτάσθηκαν μαζί με τη δεσποτική εορτή του Αντίπασχα και της ψηλαφίσεως του Θωμά.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος μετέβη στο νησί της Σαμοθράκης όπου κάθε χρόνο τελείται ο κεντρικός εορτασμός της μνήμης των Αγίων στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Χώρας όπου φυλάσσονται τα ιερά λείψανα και οι κάρες των Αγίων.

Το απόγευμα του Σαββάτου της Διακαινησίμου τελέσθηκε στον Ιερό Ναό της Χώρας ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής των Αγίων χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου. Την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε η Βουλευτής Έβρου κα Αναστασία Γκαρά, ενώ στο φετινό εορτασμό παρευρέθησαν οι Βουλευτές Έβρου Δ. Ρίζος, Αν. Δημοσχάκης, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης κ. Ι. Ταρτανής ως εκπρόσωπος του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αλεξανδρούπολης Ταξίαρχος Π. Κουτούζος, ο Υπολιμενάρχης Αλεξανδρούπολης, Πλωτάρχης Π. Μαμουγιώργης και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης κ. Χρ. Δούκας.

Το βράδυ του Σαββάτου, αμέσως μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού και στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων, στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Σαμοθράκης "ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΑΡΔΥΣ", πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου που εξέδωσε η Μητρόπολή μας με τίτλο "Ευλαβικό Συναξάριο Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων της Σαμοθράκης", και παρουσιάζει στοιχεία του βίου και του μαρτυρικού θανάτου των Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων της Σαμοθράκης, Εμμανουήλ, Γεωργίου, Θεοδώρου, Μιχαήλ και Γεωργίου. Η έκδοση διατίθεται από την Ιερά Μητρόπολη αλλά και από τους Ιερούς Ναούς. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την καθιερωμένη απονομή των βραβείων στους πρωτεύσαντες μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της Σαμοθράκης που απονέμει η Πανσαμοθρακική Εστία Αθηνών με χρηματικό έπαθλο χορηγίας του ιδρύματος Μποδοσάκη, καθώς και των βραβείων με χρηματικό έπαθλο στους εισαχθέντες στα ΑΕΙ που απονέμει ο Δήμος Σαμοθράκης εις μνήμην του Μιχαήλ Γεωργίου Χανού. Το φετινό εορτασμό πλαισίωσαν μουσικά τα Μουσικά Σύνολα του Συλλόγου Φίλων Μουσικής "Αρμονίας Γένεσις", τα οποία παρουσίασαν παραδοσιακά τραγούδια.


Επίσης, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος παρέδωσε ως δωρεά της Ιεράς Μητροπόλεως προς το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης έναν σύγχρονο καρδιογράφο, για να καλύπτει τις ανάγκες του νησιού. Τον καρδιογράφο παρέλαβε ο δήμαρχος του νησιού κ. Αθανάσιος Βίτσας, ο οποίος με τη σειρά του τον πρόσφερε στον υπεύθυνο γιατρό του Κέντρου Υγείας, επισημαίνοντας τη σημασία του ιατρικού μηχανήματος και ευχαριστώντας φυσικά τον Σεβ. Μητροπολίτη μας για αυτή τη σημαντική δωρεά.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέσθηκε στον Ιερό Ναό της Χώρας Σαμοθράκης ο Πανηγυρικός Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου. Αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος και των ιερών λειψάνων των Αγίων μέχρι το παρεκκλήσι των Αγίων Πέντε, όπου τελέσθηκε δέηση και η απόλυση της Λειτουργίας. Λόγω της διπλής εορτής την 23η Απριλίου και τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου, το γεύμα των επισήμων έλαβε χώρα στο καθιερωμένο παραδοσιακό πανηγύρι στον ξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον κάμπο.