Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας vnikolaos@in.gr

Και τώρα θα περάσουμε στο nikolaos921@yahoo.gr για περισσότερο χώρο.

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

Φορητές εικόνες του Βυζαντινού Μουσείου και Ναών της Καστοριάς (12ος - 16ος αιώνας).Εσπερίδα με θέμα «Φορητές εικόνες του Βυζαντινού Μουσείου και ναών της Καστοριάς (12ος – 16ος αιώνας)», διοργανώνει η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, την Τετάρτη 3 Μαΐου 2017, ώρα 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς.

Στην πόλη της Καστοριάς, ένα εξέχον κέντρο του μεσαιωνικού ελληνισμού σώζονται 60 ναοί, βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, σε πολλούς των οποίων διατηρούνται τοιχογραφίες από το τέλος του 9ου έως τον 19ο αιώνα. Από τους ναούς αυτούς περισυνελλέγη σε δύο περιόδους, το 1965 και το 1972, για λόγους προστασίας από αρχαιοκαπήλους, ένας σημαντικός αριθμός φορητών εικόνων, μέρος των οποίων εκτίθεται στο Βυζαντινό Μουσείο της πόλεως, ενώ ένας ικανός αριθμός αναλόγων εικόνων εξακολουθεί να κοσμεί τα τέμπλα των ναών.
Οι εικόνες του Βυζαντινού Μουσείου, μαζί μ’ αυτές που παραμένουν στους ναούς της πόλεως, συνθέτουν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σε αριθμό και ποιότητα σύνολα φορητών εικόνων βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σημαντικότερα σύνολα του είδους.
Ένα μέρος των εικόνων αυτών, που χρονικά εκτείνεται από τον 12ο έως τον 16ο αιώνα, αποτελούν το αντικείμενο της διαλέξεως του κ. Ευθυμίου Ν. Τσιγαρίδα, ομοτίμου καθηγητού Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο ΑΠΘ, τέως Εφόρου Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ.