Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Αρχιεπίσκοπος: Η Εκκλησία δεν κάνει διακρίσεις.

29.4.2017

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

«Δε μπορούμε μόνοι μας να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Το είπε ο Κύριος: Χωρίς εμένα δε μπορείτε να κάνετε τίποτε» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον ιερό ναό Αγίου Λουκά Λευκακίων Ναυπλίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε σήμερα το πρωί τα εγκαίνια του Ι. Ν. Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως Κριμαίας στα Λευκάκια Ναυπλίου. Συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, Δημητριαδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος και από το πατριαρχείο Αλεξάνδρειας ο Μητροπολίτης Μουάνζας κ. Ιερώνυμος.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης και ο Διευθυντής του ιδιαιτέρου γραφείου του Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαθανασίου, ενώ παρέστησαν Βουλευτές, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, τοπικών συλλόγων, οργανισμών και φορέων, εκατοντάδες πιστοί από την Ρωσία, τη Μητρόπολη Αργολίδος, αλλά και από διάφορες περιοχές από όλη την Ελλάδα.

Ο Μητροπολίτης Αργολίδος αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο του Αγίου Λουκά και μίλησε για την επιθυμία του να χτισθεί στο Ναύπλιο ναός του Αγίου από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του στην Τοπική Εκκλησία, ενώ ευχαρίστησε τους δωρητές, την τοπική αυτοδιοίκηση και την περιφέρεια για την συνεργασία, άλλα και όλους όσοι συνεργάστηκαν, εργάστηκαν και προσέφεραν για το έργο αυτό.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Μητροπολίτη Αργολίδος κάνοντας λόγο για το σημαντικό έργο που επιτέλεσε στον χώρο της νεότητας της Βοιωτίας, αλλά και στην αγάπη του προς την Κριμαία, ενώ μίλησε για τους αγώνες και τις προσπάθειες που έκανε, ώστε να αναδειχθεί ο Άγιος Λουκάς στην Ελλάδα. «Αυτό που ζούμε εδώ σήμερα είναι δώρο του Αγίου Λουκά στον Μητροπολίτη Αργολίδος» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος ευχαριστώντας όλους όσοι «με γενναιοδωρία και πίστη στην καρδιά θέλησαν σε αυτόν τον όμορφο χώρο να υψώσουν αυτόν τον ναό. Είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα για την Ορθοδοξία και την Εκκλησία σε μια εποχή που σε προηγμένες χώρες, όπως στην Ευρώπη, οι ναοί πωλούνται, ενοικιάζονται ή γίνονται οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που προορίζονταν. Σε εμάς χωρίς προϋπολογισμούς και πολλές σκέψεις οι ναοί ανεβαίνουν, χτίζονται και γι' αυτό πανηγυρίζουμε».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι «η Εκκλησία είναι για όλους. Δεν κάνει διακρίσεις», ενώ σημείωσε πως το μήνυμα για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα, ώστε να περάσουμε στην απέναντι όχθη είναι ότι «δε μπορούμε μόνοι μας. Το είπε ο Κύριος: Χωρίς εμένα δε μπορείτε να κάνετε τίποτε. Ένα μήνυμα αισιοδοξίας, λοιπόν, ας ξεκινήσει από αυτόν τον χώρο σήμερα».

Στο τέλος ο Αρχιεπίσκοπος προσέφερε στο Μητροπολίτη Αργολίδος για το ναό έναν Σταυρό ευλογίας.

Άξιο λόγου είναι ότι ο εν λόγω ναός του Αγίου Λουκά αποτελεί τον πρώτο που κατασκευάζουν στην Ελλάδα βάσει ρωσικών προτύπων, ενώ και ο χάλκινος τρούλος του αποτελεί πρωτοτυπία για τη Αργολίδα. Αξιοσημείωτο, ότι για τον τρούλο απαιτήθηκαν τόνοι χαλκού, αλλά και σχεδόν τέσσερις μήνες εργασίας από τον Ναυπλιώτη μάστορα στο αλουμίνιο, Αδριανό Μπούνο. Στην κορυφή του τρούλου τοποθετήθηκε μεγάλος Σταυρός για να είναι ορατός από παντού. Στον υπόγειο χώρο του, θα υπάρχει και μουσείο αφιερωμένο στον Άγιο Λουκά, με πολλά προσωπικά του αντικείμενα, επιστολές, φωτογραφικό υλικό και άμφια. Ο ιερός ναός βρίσκεται στην περιοχή Κριθαράκια Λευκακίων, δηλαδή απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Ναύπλιο.