Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας vnikolaos@in.gr

Και τώρα θα περάσουμε στο nikolaos921@yahoo.gr για περισσότερο χώρο.

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

Γ' ΠΑΥΛΕΙΑ: Δ' Συνέδριο Βυζαντινών Τεχνών-Εικονισμός της ειρήνης και του πολέμου κατα τη Βυζαντινή περίοδο.

DSC05101
Την Κυριακή 18 Ιουνίου το απόγευμα στο πλαίσιο των ΚΓ’ Παυλείων πραγματοποιήθηκε το Δ’ Συνέδριο Βυζαντινών Τεχνών της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με θέμα: “Εικονισμός της Ειρήνης και του Πολέμου κατα την Βυζαντινή περίοδο”.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο αρχιμ. Παύλος Σταματάς και την προεδρία του συνεδρίου είχε ο εκπρόσωπος της Σχολής Βυζαντινών Τεχνών της Ι.Μ.Β.Ν.Κ. κ Εμμανουήλ Τσιτούρας.
Πρώτος εισηγητής, ήταν ο κος Βασίλειος Δερμεντζόγλου.

Ο κ.Βασίλειος Δερμεντζόγλου, είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης και της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου του τμήματος Θεολογίας. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην κοινωνιολογία και στην βυζαντινή αρχαιολογία και τέχνη. Είναι Διδάκτωρ Θεολογίας στον τομέα της Κοινωνιολογίας. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και ημερίδες καθώς επίσης και έχει συγγράψει διάφορα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Εργάζεται από το 2000 στη μέση Εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη.
Στην 1η ομιλία, ο κος Δερμεντζόγλου ανέφερε ότι ο πόλεμος και η ειρήνη, δύο καταστάσεις, δύο εικόνες τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές στην ανθρώπινη κοινωνία, έχουν αποτυπωθεί μέσα στον πλούτο της βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης και αγιογραφίας. Ο εικονισμός αυτός αποτυπώνεται τόσο σε φορητές εικόνες όσο και σε τοιχογραφίες που όταν κανείς τις αντικρίσει, άλλες φορές κάνει την ψυχή του να πάλλεται στη θέα των δαιμόνων από τρόμο και άλλες φορές ειρηνεύει από τα βλέμματα των αγίων, της Παναγίας και του Ιησού.
Επόμενοι εισηγητές ήταν η κα Μαρία Λουκμά και ο κος Θωμάς Σαφέτης. Η κα Λουκμά έκανε την εισήγηση και ο κος Σαφέτης απάντησε σε ερωτήσεις στο τελευταίο μέρος του Συνεδρίου.
Η  κ. Μαρία Λουκμά, είναι πτυχιούχος του τμήματος Συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης της σχολής γραφικών τεχνών και καλλιτεχνικών σπουδών του ΑΤΕΙ Αθηνών, διπλωματούχος Αρχιτέκτονας του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, φέρει μεταπτυχιακό τίτλο και σήμερα εκπονεί διδακτορική διατριβή στο τμήμα πολιτικών μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται στο Αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια κι έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε θέματα συντήρησης και αποκατάστασης ιστορικών μνημείων.
Ο κ.Θωμάς Σαφέτης είναι πτυχιούχος του τμήματος Συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης της σχολής γραφικών τεχνών και καλλιτεχνικών σπουδών του ΑΤΕΙ Αθηνών και έχει εκπαιδευτεί στα πλαίσια του προγράμματος Leonardo Da Vinci. Συμμετέχει ως ιδιώτης σε έργα συντήρησης και αποκατάστασης Ναών επίσης εργάζεται και ως ψηφιδογράφος. Έχει εκπονήσει μελέτες, τεχνικές εκθέσεις για αποκατάσταση ψηφιδωτών όπως και δημοσιεύσεις.
Το θέμα που αναπτύχθηκε ήταν: «Το ψηφιδωτό στους Βυζαντινούς χρόνους. Τεχνικές και υλικά».
Στην 2η ομιλία, η κα Λουκμά ανέφερε ότι η τέχνη και η τεχνική των βυζαντινών ψηφιδωτών έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και εξελίσσεται με τους αιώνες κυρίως για τη διακόσμηση δαπέδων, δημόσιων κτιρίων και ιερών.
Στον Χριστιανισμό, η πορεία και η χρήση του ψηφιδωτού εξαπλώνεται για να καλύψει έναν ακόμα τομέα, το θρησκευτικό. Οι ναοί στολίζονται με έργα υψίστης καλλιτεχνικής αξίας και η εικονογράφηση πλέον περιλαμβάνει τον Παντοκράτορα, τους προφήτες, την Παναγία, τους αγίους και τις μεγάλες εορτές.
Η τέχνη του ψηφιδωτού συνεχίζεται μέχρι και σήμερα μέσα από μια διαρκή καλλιτεχνική αναζήτηση και ανανέωση.
Εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου ήταν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως αρχιμ. Δημήτριος Μπακλαγής ο οποίος στην αρχή χαιρέτισε εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου την εκδήλωση αλλά και επέδωσε τα αναμνηστικά των ΚΓ΄ Παυλείων στους συντελεστές της εκδήλωσης στο τέλος του συνεδρίου.