Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ- ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ Η ΣΤΕΓΗ.

Ξεκίνησαν με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες συντήρησης της στέγης του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Γεωργίου στην πόλη του Ναυπλίου, Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017. Το κόστος των εργασιών της αποκατάστασης της στέγης του πρόναου  έχει αναλάβει  ο Δήμος Ναυπλιέων . Ο ναός χτίστηκε στην διάρκεια της πρώτης Ενετοκρατίας τον 16ο αιώνα.
Το 1540 μετατράπηκε από τους Τούρκους σε τζαμί, όπως οι περισσότερες εκκλησίες. Στην συνέχεια ξαναέγινε καθεδρικός ναός και στην δεύτερη Τουρκοκρατία πάλι τζαμί μέχρι την απελευθέρωση της πόλης το 1822, όπου πήρε και την μορφή που έχει σήμερα. Στον Άγιο Γεώργιο έχουν γίνει εκδηλώσεις που έχουν σημαδέψει την ιστορία της Ελλάδας, όπως η υποδοχή του αρχιστράτηγου Francesco  Morosini το 1686 ο οποίος ελευθέρωσε την πόλη από τους Τούρκους, η κηδεία του Καποδίστρια το 1831, του Υψηλάντη το 1832, ο οποίος ενταφιάστηκε στον νάρθηκα του ναού και η νεκρώσιμος ακολουθία του Παλαιών Πατρών Γερμανού νωρίτερα το 1824.
Τον Ιανουάριο του 1833 ο ναός υποδέχθηκε τον πρώτο βασιλιά της Ελλάδας, τον νεαρό Όθωνα. Ο ναός έχει υποστεί μεγάλες φθορές τόσο στη στέγη ,όσο και στο εσωτερικό του . Στο παραπέντε ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης της σκεπής , μιας και ήταν έτοιμη να καταρρεύσει.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στο εσωτερικό του ναού διασώζονται και αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, ιστορικά μνημεία ανεκτίμητης πολιτιστικής και ιστορικής αξίας όπως το πιστό αντίγραφο του "Μυστικού Δείπνου" του Ντα Βίντσι με την τοιχογραφία να κοσμεί την οροφή του ναού αλλά και ο θρόνος του Όθωνα.  
 Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού όπου με ομόφωνη απόφαση ,αποφασίστηκε  ο  σχεδιασμός των απαιτούμενων ενεργειών που αφορούν στην έναρξη των εργασιών και την κρίσιμη κατάσταση  του Ιερού Ναού και η ιστορική σπουδαιότητά του που  απαιτεί σε επίπεδο επιστημονικό και διοικητικό, προσεκτικούς και καλά σχεδιασμένους χειρισμούς. Η σημασία  του  έργου είναι μεγάλη, δεδομένου ότι η αποκατάσταση  του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού  Ναυπλίου, θα εξασφαλίσει  την ακεραιότητα και θα συντείνει καίρια στην προστασία του.
Ως ένα πρώτο θετικό βήμα  είναι η χθεσινή ομόφωνη απόφαση  έγκρισης  της  στατικής  μελέτης για την αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο  του Υπουργείου Πολιτισμού, αφού πρόκειται για έναν σημαντικό Ιερό Ναό, αλλά και μνημείο, όχι μόνο για το Ναύπλιο και την Αργολίδα, αλλά όπως τονίσθηκε από τα μέλη του Κ.Α.Σ., για ολόκληρη την Ελλάδα, και θα πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό.

Σε πρώτη φάση το Κ.Α.Σ. αποφάσισε να γίνει αποδόμηση των κολωνών από το σοβά και τα πρόσθετα μπετά  που υπάρχουν στον τρούλο του Ιερού Ναού, για να  γίνει αποφόρτιση του βάρους, και στη συνέχεια να κριθεί εκ νέου ο τρόπος αντιμετώπισης της αποκαταστάσεως του Ιερού Ναού.
Στη  συνεδρίαση του Κ.Α.Σ. παρέστησαν και έλαβαν τον λόγο ο Δήμαρχος Ναυπλιέων κ. Δημήτριος Κωστούρος, οι Βουλευτές Αργολίδας κ. Ιωάννης Ανδριανός και κ. Ιωάννης Μανιάτης, ο Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου π. Ελευθέριος  Μίχος. 

STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ - Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ