Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Κυριακή του Παραλύτου στον Μητροπολιτικό Ναό (ΦΩΤΟ).



Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου λειτούργησε την Κυριακή του Παραλύτου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ.
Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του αναφέρθηκε στη σωματική και στην πνευματική υγεία του χριστιανού. Η σωματική υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό πάνω στη γη και καθημερινά θα πρέπει να δοξολογούμε το Θεό.
Το σώμα μας όμως αποτελείται και από ψυχή. Και πως μπορούμε να κρατήσουμε μακριά από το σκοταδισμό την πνευματική μας υγεία;

Ο πνευματικά υγιής άνθρωπος μεθάει από την αγάπη προς τον Χριστό. Αγαπά τον Θεό, όχι με ημίμετρα και τυπικότητες, αλλά με όλη τη δύναμη της ψυχής του. Συγχρόνως όμως, αγαπά και τον άνθρωπο, που είναι η εικόνα του Θεού.
Ο υγιής άνθρωπος, απορρίπτει από τη ζωή του το δικαίωμα. Δεν αναγνωρίζει στον εαυτό του δικαιώματα, αλλά μόνο τα δικαιώματα του Θεού. Και αυτός που φτάνει σ’ αυτό το σημείο, φτάνει στη δόξα των τέκνων του Θεού και δέχεται πλούσια την ευλογία Του.
Ένα ακόμα γνώρισμα του πνευματικά υγιούς ανθρώπου είναι η ταπείνωση. Όχι η ταπεινοσχημία. Και είναι ταπεινός γιατί θεωρεί πως είναι ο τελευταίος. Και κατά τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, εάν δεν πέσει η μύτη μας και δεν ταπεινωθούμε, τότε δεν θα έχουμε τη χάρη και την ευλογία του Θεού. Δεν θα μπορούμε να δούμε το πρόσωπό Του, γιατί ο Κύριός μας «υπερηφάνοις αντιτάσσεται, ταπεινοίς δε δίδωσι χάριν».
Και ένα τελευταίο χαρακτηριστικό του υγιούς ανθρώπου είναι ότι δεν έχει πονηρούς λογισμούς. Δεν καταφέρεται εναντίον των ανθρώπων και έχει μέσα του την ειρήνη, «την υπερέχουσα πάντα νουν». Αγαπά ολόκληρη τη δημιουργία του Θεού και έχει κάνει τον εαυτό του ένα οπλοστάσιο καλών λογισμών, και πάλι κατά τον Άγιο Παΐσιο.
Και αυτά τα γνωρίσματα, συνέχισε ο Μητροπολίτης κ. σεραφείμ, είναι τα γνωρίσματα των Αγίων της Εκκλησίας μας. Όπως και η Αγία Σοφία της Κλεισούρας, την οποία εορτάσαμε στην Καστοριά αλλά και σε ολόκληρη την οικουμενική Ορθοδοξία.
Και κατέληξε ευχόμενος να αλλάξουμε πρώτα εμείς, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, για να αλλάξει ο κόσμος μας, και θα το καταφέρουμε εάν κάνουμε την καρδιά και το νου μας, ένα οπλοστάσιο καλών λογισμών.
Να σημειώσουμε ότι στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν προσκυνητές από τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αμπελοκήπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, συνοδευόμενοι από τον Αρχιμ. Σεραφείμ Λεβέντη, κατά σάρκα υιό του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας Πρωτ. Φωτίου Λεβέντη, οι οποίοι έφτασαν στην Καστοριά για να προσκυνήσουν και να λάβουν την ευλογία της Αγίας Σοφίας της Κλεισούρας και των λοιπών ευλογιών της βυζαντινής Μητροπόλεως.