Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Σεβασμιώτατος: « Η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή δεν είναι μία καταμέτρηση ατομικών δυνάμεων και κατορθωμάτων, αλλά μία δυναμική είσοδος των ταπεινών και αμαρτωλών ανθρώπων στον χώρο της οσιακής βιοτής».

Στο όμορφο και ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας, στις παρυφές του Παρνασσού, στην Ιερά Μονή Κομήσεως της Θεοτόκου, Αγίας Μαρίνης Λοκρίδος, ευρέθη ταπεινός προσκυνητής το Σάββατο της Τυρινής, 29 Φεβρουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, όπου προσκύνησε την Χάρη της Παναγίας μας, εθαύμασε την μοναδική ομορφιά της Μονής  και ετέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, στο ιστορικό και ιδιαίτερα κατανυκτικό Καθολικό.

          Τον Σεβασμιώτατο στη Μονή συνόδευσαν ο Πρωτοσύγκελλος της Καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος και ο Αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως π. Ευστάθιος Κατόπης.
          Στα προπύλαια της Μονής ανέμενε με πολύ χαρά και υπεδέχθη τον Σεβασμιώτατο, η Καθηγουμένη  Γερόντισσα της Μονής Μοναχή Ελισάβετ, η οποία με την απλότητα της καρδίας της και την περίσσεια αγάπη, χαρίσματα τα οποία διακρίνουν την ψυχή της, καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο στο μικρό μοναστήρι της Παναγίας, πλην όμως ιστορικό, αγιασμένο και γεμάτο από τις προσευχές και τα δάκρυα των Πατέρων, οι οποίοι εμόνασαν εκεί ανά τους αιώνες και ιδιαίτερα προσέφεραν την αγιασμένη ύπαρξή  τους στους αγώνες του Έθνους μας, θυσιαζόμενοι υπέρ της πίστεως και της Πατρίδος μας, αναδεικνύοντας την Μονή, αληθινό Προπύργιο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Ιερή παράδοση, την οποία συνεχίζει και η Καθηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Ελισάβετ, η οποία νύκτα και ημέρα κρατά την κανδήλα της Παναγίας αναμμένη, προσευχόμενη στην Κυρά των Αγγέλων, Παναγία Θεοτόκο και η οποία μετά από πολλά χρόνια έδωσε πνοή στη Μονή και πνευματική ζωή στην ευρύτερη περιοχή.
          Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν: ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αταλάντης και Ιεροκήρυξ Λοκρίδος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δημήτριος Ζελιαναίος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αμφικλείας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Διομήδης Παναγιωτόπουλος, αρκετοί Ιερείς της περιοχής και ο Αρχιδιάκονος π. Ευστάθιος Κατόπης παρουσία της Δημάρχου Αμφικλείας κ. Αθανασίας Στιβακτή και όλων των τοπικών αρχόντων.
          Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του με λόγια συγκινήσεως και ευλογίας, εξέφρασε την χαρά του που ευρέθη στην Μονή και αναφέρθηκε στην προετοιμασία των πιστών χριστιανών, εν όψει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ώστε με καθαρά καρδία και χωρίς κανένα ψυχικό βάρος να αγωνιστούμε τον καλόν αγώνα,  να διαβούμε το της νηστείας Μέγα πέλαγος και αξίως να φθάσουμε να προσκυνήσουμε και να μετέχουμε στην Αγία Ανάσταση του Κυρίου μας.
          Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:
          «Μνημονεύει σήμερα η Αγία μας Εκκλησία όλους τους Οσίους Πατέρες Της και όλες τις Οσίες Μητέρες Της, για να μας παρουσιάσει τους καρπούς της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τους καρπούς της ζωής Της. Μας δείχνει τις οσιακές και αγιασμένες ψυχές και έρχεται να μας πει: το στάδιο του αγώνα ανοίγει! Να που θέλω να σας φτάσω! Να που θέλω να σας οδηγήσω! Σας προσκαλώ σε νηστεία, σε άσκηση, σε εγκράτεια, σε νήψη, σε περισυλλογή, σε δάκρυα, σε ταπείνωση, όχι διότι θέλω να σας εξουθενώσω ή να εκμηδενίσω βίαια την προσωπικότητα σας, αλλά γιατί θέλω να σας ανεβάσω, να σας ανυψώσω ώστε να συναριθμηθείτε με τους Οσίους και τους Αγίους. Αυτό λοιπόν το ελπιδοφόρο προσκλητήριο μας απευθύνει η Αγία μας Εκκλησία και μας φανερώνει ότι ο αγώνας που μας καλεί να διέλθουμε δεν είναι μία καταμέτρηση ατομικών δυνάμεων και κατορθωμάτων, αλλά μία δυναμική είσοδος των ταπεινών και αμαρτωλών ανθρώπων στον χώρο της οσιακής βιοτής».
          Στο τέλος του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος, με λόγια ευγνωμοσύνης ευχαρίστησε την αγία Καθηγουμένη, Γερόντισσα Ελισάβετ, για την υποδοχή και την αγάπη της, αλλά ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στο μεγάλο και θυσιαστικό διακόνημα του μοναχισμού, μια διακονία συνεχούς προσφοράς και αγάπης προς τον Θεό και τον άνθρωπο και πατρικώς ευχήθηκε, η Υπεραγία Θεοτόκος να της χαρίζει υγεία, αδιάλειπτο προστασία και παντοτινή ευλογία.
          Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στο γραφικό Αρχονταρίκι της Μονής, ο Σεβασμιώτατος, οι Ιερείς, οι τοπικοί Άρχοντες και ο πιστός λαός, εδέχθησαν την αβραμιαία και ζεστή φιλοξενία της Γερόντισσας Ελισάβετ.
          Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μεταξύ των δεκάδων προσκυνητών παρέστησαν: η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Δαδίου, Γερόντισσα Χριστοδούλη με μέλη της αδελφότητος, πολλοί Ιερείς της ευρύτερης περιοχής, η Δήμαρχος Αμφικλείας –Ελάτειας κ. Αθανασία Στιβακτή, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Τσάμης, ο Αντιδήμαρχος Κ. Τιθορέας κ. Χρήστος Βαΐτσος,η Πρόεδρος της Τ. Κοινότητος Αγίας Μαρίνης κ. Άντα Πουρνάρα, ο Πρόεδρος της Τ. Κοινότητος Ανθοχωρίου κ. Λουκάς Μωραΐτης και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Μαρίνης Λοκρίδος κ.
          Ο Σεβασμιώτατος κατά την επιστροφή του προς την καθέδρα της Μητροπόλεως του, την Λαμία,  συνοδευόμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αμφικλείας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Διομήδη Παναγιωτόπουλο, πραγματοποίησε σύντομη ποιμαντική επίσκεψη στην Κάτω Τιθορέα, όπου είχε μία ευχάριστη συνομιλία με τους κατοίκους και ιδιαίτερα με τα παιδιά, τα οποία εκείνη την ώρα έπαιζαν ποδόσφαιρο  στο γήπεδο του χωριού δίδοντας τους ευλογία εικονίτσες Αγίων και παρέχοντας απλόχερα την πατρική του αγάπη και ευλογία προς τα παιδιά.