Με πολύ μεγάλη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020, στην Στοά του Βιβλίου, η παρουσίαση του νέου βιβλίου του π. Βαρνάβα Γιάγκου, με τον τίτλο «Μακαρισμοί: Η απάντηση στον κόσμο», των εκδόσεων «Αρχονταρίκι».
Για το βιβλίο μίλησαν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο π. Χριστόδουλος Μπίθας, Θεολόγος και Συγγραφέας και ο π. Χαράλαμπος (Λίβυος) Παπαδόπουλος, Θεολόγος και Συγγραφέας,
Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, εκπροσώπησε ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, π. Βαρθολομαίος Αντωνίου-Τριανταφυλλίδης.
Την παρουσίαση συντόνισε ο κ. Ηλίας Λιαμής, Δρ. Θεολογίας, Καθηγητής Μουσικής και Συγγραφέας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο συγγραφέας του βιβλίου.
Ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου, π. Βαρθολομαίος, χαρακτήρισε τον λόγο των Μακαρισμών, ανατρεπτικό. Σημείωσε ακόμη, πως το βιβλίο προσφέρει τα βοηθήματα και τα εχέγγυα, για το πέρασμα στην ευδαιμονία των Μακαρισμών και την χαρά της Αναστάσεως.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, τόνισε πως το βιβλίο αναπτύσσει με ρεαλισμό την αξία των Μακαρισμών.
Οι Μακαρισμοί συνέχισε είναι μία καλή αγγελία, ένα συνοπτικό ευαγγέλιο, έχοντας προηγουμένως αναφερθεί στους Μακαρισμούς του Χριστού και στα αντίστοιχα κεφάλαια του βιβλίου που τους αναλύουν.
Και συμπλήρωσε:
«Ο λόγος τον οποίον εκφέρει το βιβλίο του π. Βαρνάβα, είναι λόγος απλός, καθημερινός, τραχύς. Λόγος που μπορεί να γίνει κατανοητός από τον πιο απλό αναγνώστη του.
Εξ’ άλλου, η δομή και το περιεχόμενο του λόγου, ποτισμένο από την σοφία των αγίων Πατέρων, δίνει την δυνατότητα στον μελετητή του να ανακαλύψει διεξόδους λυτρωτικές στις σημερινές κοινωνικές αδιεξόδους.
Με το βιβλίο αυτό και κυρίως με την ανάδειξη των Μακαρισμών στον σύγχρονο κόσμο, έρχεται να προβληματίσει, να οδηγήσει στην αυτοκριτική, να επιλύσει θέματα, να λυτρώσει, να ελευθερώσει, να σώσει τις ψυχές!»
Ο π. Χριστόδουλος Μπίθας, αξιοποιώντας μια σειρά από αποσπάσματα του βιβλίου, αναφέρθηκε στην αίσθηση ελευθερίας που του δημιούργησε το βιβλίο, ενώ σημείωσε ότι αποτελεί ταυτόχρονα και μια πρόσκληση προς την ελευθερία.
«Αυτό το πνεύμα φαίνεται καθαρά από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου. Ο συγγραφέας μάς θυμίζει ότι έχουμε ξεχαστεί μέσα στην ανελευθερία μας. Είναι λοιπόν μεγάλη ελευθερία, να απαρνηθούμε το ναρκισσιστικό θέλημά μας, για να γεννηθεί έτσι ένα θέλημα ελεύθερο από τα ένστικτα μας και να αναδειχθεί το βαθύτερο θέλημά μας, που είναι η μακαριότητά μας, η χαρά, η αγάπη, η ευχαριστία της κάθε ημέρας!
Έτσι ελευθερώνεσαι.»
Ο π. Χαράλαμπος (Λίβυος) Παπαδόπουλος, τόνισε ότι θαυμάζει τον λόγο του π. Βαρνάβα, γιατί είναι ένας λόγος όπου απουσιάζει παντελώς ο ηθικισμός και ο νομικισμός. Είναι ένας λόγος ατόφιος, αυθεντικός, βαθύς, υπαρξιακός.
Μιλώντας για το βιβλίο, σημείωσε:
«Είναι ένα βιβλίο που θα σε ταράξει! Κι αυτά είναι τα καλά βιβλία. Ο λόγος του Χριστού φέρνει έναν εσωτερικό πόλεμο, μια εσωτερική ανατροπή! Σε καλεί να αναθεωρήσεις.
Και αυτό έχει κόστος, έχει ρίσκο, έχει πόνο μέσα. Αυτό ακριβώς κάνει και το βιβλίο του π. Βαρνάβα.»
Το να μιλάς για τους Μακαρισμούς είναι τόλμημα στο σημερινό εκκλησιαστικό περιβάλλον, συνέχισε. Γιατί θέτεις ένα ριζικό, θεμελιακό ερώτημα, το οποίο έχει να κάνει με το ζητούμενο της ευτυχίας στη ζωή, με τη χαρά. Το οποίο δυστυχώς οι περισσότεροι χριστιανοί έχουν ξεχάσει.
Έκανε ακόμη μνεία στις έννοιες της έλλειψης και της απουσίας, στις οποίες αναφέρεται ο συγγραφέας. Γιατί έχει καταλάβει ότι αυτό που κινεί τα ανθρώπινα, την ιστορία της κοινωνίας, είναι μία απώλεια, ένα πένθος, μία απουσία.
Αν δεν υπάρχει ο πόνος της ψυχής και το κενό, δεν θα μπορέσει ποτέ ο άνθρωπος να συναντήσει τον Θεό. Γιατί ακριβώς αυτό το κενό είναι που ζητάει την παρουσία του Θεού στη ζωή μας!
Κλείνοντας ο συγγραφέας του βιβλίου π. Βαρνάβας Γιάγκου, ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές και τους παρευρισκομένους και σημείωσε ότι το βιβλίο δεν είναι δικός του λόγος, είναι λόγος της Εκκλησίας και ευχήθηκε να δίνει παρηγοριά στον κόσμο. Τα κείμενα εκφράζουν μια ποιμαντική ανησυχία για τον κόσμο.
Και ολοκλήρωσε σημειώνοντας:
«Ο Θεός είναι για όλους. Και κυρίως για τους χαμένους, τους μπερδεμένους, τους αμαρτωλούς! Κι ευτυχώς που είναι έτσι!»