Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Συναυλία της Αρχιεπισκοπής "Για την Άλωση: Μνήμη διαρκής"


Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

"Αυτή τη μέρα όλοι μας στρεφόμαστε στην Ανατολή και αντλούμε δύναμη από την Αγιά Σοφιά" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά τον χαιρετισμό του στην συναυλία που διοργάνωσε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

"Ορόσημο στην ιστορία" χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος την άλωση της Πόλης και επεσήμανε πως "η Βασιλεύουσα υπήρξε η λαμπρότερη πολιτεία του κόσμου και εκείνη με τις περισσότερες εκκλησίες. Ήταν η πόλη που έκρυβε μέσα της όλο τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Ήταν η καρδιά και το κέντρο της πνευματικής περιουσίας μας". ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στον μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο λέγοντας πως "είναι από τους πιο κατάλληλους να αναδείξουν με την τέχνη τις μνήμες της Πόλης", οι οποίες μνήμες είναι "πάντα παρούσες", όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος. "Η μνήμη και η παράδοση, άλλωστε, μένουν μέσα μας ολοζώντανες και οικείες", ανέφερε και ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του υπογραμμίζοντας πως "διαχρονικά ως Έλληνες σηκώνουμε έναν σταυρό, ο οποίος όμως είναι και αναστάσεως. Μέσα στον θόρυβο των ημερών η μουσική είναι προτιμότερη και από τον λόγο, για να μας το υπενθυμίσει ουσιαστικά, γιατί αυτή αγγίζει την ψυχή μας".

Η συναυλία με τον τίτλο "Γιάννης Μαρκόπουλος | Για την Άλωση: Μνήμη διαρκής",εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Εκκλησία της Ελλάδος, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παρέστησαν οι Μητροπολίτες Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ, Νέας Σμύρνης Συμεών, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Παύλος, Μαραθώνος Μελίτων, Θερμοπυλών Ιωάννης, Κορωνείας Παντελεήμων, οι Επίσκοποι Νεοχωρίου Παύλος και Θαυμακού Ιάκωβος, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, o Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος, Διευθυντές υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής και του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας, κληρικοί και λαϊκοί.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και αποτελεί έναν φόρο τιμής και μνήμης στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης, το τραγικό αυτό συμβάν που όρισε το τέλος της υπερχιλιετούς Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Ο συνθέτης κατάρτισε ένα πρόγραμμα απαρτιζόμενο από το πρώτο μέρος του σπουδαίου έργου του ΑΝΑ-ΓΕΝΝΗΣΗ Κρήτη ανάμεσα σε Βενετία και Πόλη, καθώς και επιλεγμένες συνθέσεις και τραγούδια από την μακροχρόνια εργογραφία του, που αφηγείται την πορεία από την Άλωση μέχρι σήμερα.