Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.

..

..
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Εγκαίνια Ενοριακού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Ευρυτανίας στην Λαμία.

Τα Εγκαίνια του ενοριακού Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Ευρυτανίας Λαμίας ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος την Κυριακή 16 Ιουνίου. Ο Ναός θεμελιώθηκε το έτος 1978, μετά την εγκατάσταση των πρώτων κατοίκων από την Ευρυτανία και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 1983.  
Κατά την Εκκλησιαστική τάξη το απόγευμα του Σαββάτου έγινε η κατάθεση των Ιερών Λειψάνων από τον Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως μας Αρχιμ. Άνθιμο Νερατζή και στη συνέχεια εψάλλη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.

Την κυριώνυμη ημέρα από πολύ πρωί οι ενορίτες είχαν συγκεντρωθεί  για να παρακολουθήσουν από την αρχή την πρωτόγνωρη γι’ αυτούς ακολουθία των εγκαινίων, η οποία άρχισε στις 8.30 και κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ιεροκήρυκας Αρχιμ. Άνθιμος Νεραντζής διάβαζε ερμηνευτικό κείμενο της Ιεράς Μητροπόλεως για την κατανόηση εκ μέρους των πιστών όλων των τελουμένων.  Ο Σεβασμιώτατος ενδεδυμένος τον λευκό χιτώνα και συμπαραστατούμενος από Ιερείς και Διακόνους έλουσε την Αγία Τράπεζα, καθηγίασε τα ιερά Αντιμήνσια και με κάθε λεπτομέρεια ετέλεσε τα Εγκαίνια.
Εις το Κοινωνικό ο συνταξιούχος εφημέριος της Ενορίας π. Σταύρος Μαρούλης, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος της εφημέριος και επί 30 χρόνια διηκόνησε στην Ενορία, με συγκίνηση ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την χαρά που έδωσε στην Ενορία της Νέας Ευρυτανίας με την τέλεση των Εγκαινίων και στη συνέχεια έκανε σύντομη αναδρομή στην εγκατάσταση των Ευρυτάνων, στη θεμελίωση και αποπεράτωση του Ιερού Ναού και στην ίδρυση της ενορίας.
Ο Σεβασμιώτατος προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας και χωρίς να το γνωρίζει κανένας αφού πρώτα συνεχάρη τον συνταξιούχο εφημέριο π. Σταύρο για την φροντίδα και τους κόπους που επέδειξε στην ενορία, του απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου εις ένδειξη τιμής και επαίνου της Μητρός Εκκλησίας. Η συγκίνηση στο εκκλησίασμα ήταν έκδηλη και εκφράστηκε από ένα ηχηρό και παρατεταμένο «Άξιος».
Επίσης ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον εφημέριο Αρχιμ. Αγαθόνικο Βενετσάνο για την αρίστη προετοιμασία των εγκαινίων, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τις κυρίες του Φιλοπτώχου, και όλους τους ενορίτες για την συμπαράσταση στην διοργάνωση των Εγκαινίων και την άψογη και ευλαβική στάση τους κατά την πολύωρη ακολουθία.
Ως ευλογία και ενθύμιο του μεγάλου γεγονότος των Εγκαινίων ο Σεβασμιώτατος μαζί με το αντίδωρο διένειμε μικρό εικονάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με μικρό τεμάχιο από τον χιτώνα των Εγκαινίων.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις των Εγκαινίων συνεχίστηκαν στο προαύλιο του Ναού με προσφώνηση του Εφημερίου π. Αγαθονίκου προς όλους τους παρισταμένους, επισήμους και απλούς χριστιανούς τους οποίους ευχαρίστησε για την παρουσία τους.
Μετά τις μεσημβρινές ώρες η χαρμόσυνη ατμόσφαιρα ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από τα παιδιά της ενορίας υπό  την διεύθυνση του καθηγητού της Σχολής Παραδοσιακών Χορών της Μητροπόλεως μας κ. Κωνσταντίνου Φλώρου.      
Στα Εγκαίνια έψαλλε Βυζαντινή χορωδία υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας κ. Ευθυμίου Τσούμα και παρέστησαν οι Βουλευτές Φθιώτιδος κα. Ελένη Μακρή, κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης και κ. Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος, ο τ. Βουλευτής κ. Απόστολος Γκλέτσος, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Λαμιέων, τα παιδιά του Ορφανοτροφείου Θηλαίων με την Διευθύντριά τους κα. Σταυρούλα Πελέκη, εκπρόσωποι Συλλόγων και πλήθος Ευρυτάνων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.