τον Πρωτοπρεσβύτερο Καθηγητή π. Βασίλειο Θερμό και θέμα: «Κληρικός, Υπάλληλος ή Ηγέτης».
Όπως πάντοτε το Συνέδριο άρχισε με μεγάλο συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στο οποίο προεξήρχε ο τοπικός Επίσκοπος και συμμετείχαν από ενωρίς το πρωί όλοι οι Σύνεδροι Ιερείς, έψαλλε δε Βυζαντινός χορός υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Ανδρέα Ιωακείμ, Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως.
Αντί άλλου κηρύγματος ο Πρωτοπρ. π. Παναγιώτης Σερέτης Αρχιερατικός Επίτροπος Λαμίας διάβασε τμήμα ομιλίας του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως «περί Ιερέων» που αναφέρεται στο χρέος των Ιερέων να τελούν τις Ιερές Ακολουθίες του νυχθημέρου. Προ της απολύσεως της ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε τους Ιερείς και υπεγράμμισε ότι η επικαιρότητα της Πεντηκοστής φέρει ενώπιων μας την μεγάλη δωρεά του Αγίου Πνεύματος που ελάβαμε όλοι διά της χειροτονίας και την ευθύνη που έχουμε ως αγωγοί του Αγίου Πνεύματος να μεταδίδουμε στο λαό του Θεού το Άγιο Πνεύμα προς αγιασμό και σωτηρία.
Μετά την διανομή του αντιδώρου το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Αγίας Παρασκευής προσέφερε σε όλους πλούσιο πρωινό μετά το οποίο οι Ιερείς κατευθύνθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο και στις 10.30 άρχισε το Συνέδριο με προσευχή από τον Σεβασμιώτατο και σύντομη προσφώνηση.
Στην συνέχεια ο Πρωτοπρ. Νεόφυτος Ραφαηλίδης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος παρουσίασε τον ομιλητή π. Βασίλειο και διάβασε σύντομο βιογραφικό του. Κηρύσσοντας την έναρξη του Συνεδρίου ο Σεβασμιώτατος ετόνισε ότι το 35ο Ιερατικό Συνέδριο εγκαινίασε τις εκδηλώσεις στο προ μηνός εγκαινιασθέν Πνευματικό Κέντρο και μάλιστα με θέμα που αφορά στην ταυτότητα των Ιερέων και στην ουσία της αποστολής τους.
Ο π. Βασίλειος Θερμός στην συνέχεια ανέπτυξε το θέμα του αναφέροντας με απλότητα, γλαφυρότητα, σαφήνεια και πολλά παραδείγματα, τα γνωρίσματα της πνευματικής ηγεσίας τα οποία βγάζουν τον κληρικό από τον μαρασμό της υπαλληλίας, και είναι μεταξύ άλλων το αίσθημα της ευθύνης του ιερέως έναντι της αποστολής του, το χωρίς διακρίσεις ενωτικό και συγχωρητικό πνεύμα που πρέπει να τον διακρίνει, το συνεχές πνεύμα μαθητείας με επίγνωση των αδυναμιών και των ορίων που διαθέτει, η καλλιέργεια της αυτογνωσίας και η διαρκής εξυγίανση της ιερατικής κλίσεως.
Μετά την ομιλία ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση επί 2 ώρες με ερωτήματα ιερέων, απόψεις και θέσεις στα οποία έδιδε τις δέουσες απαντήσεις ο π. Βασίλειος. Απόδειξη του ενδιαφέροντος των εφημερίων ήταν ότι από τις 10.30 μέχρι τις 13.30 αδιαμαρτύρητα όλοι μέσα στην ωραία δροσερή ατμόσφαιρα του Αμφιθεάτρου συμμετείχαν στον συμπνευματισμό και προβληματισμό που έθεσε με διάκριση ο καλός επιστήμων ομιλητής.
Πριν την αναχώρηση των ιερέων δόθηκαν έγγραφα διοικητικής φύσεως και ο Σεβασμιώτατος τους ενημέρωσε για εκδηλώσεις που προγραμματίζει η Ιερά Μητρόπολη στο προσεχές μέλλον.