Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Fake news σε Ρωσία και Ελλάδα με στόχο την Εκκλησία της Ελλάδος.


Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης,
Κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκ Κρήτης.

Η μοσχοβίτικη προπαγάνδα επιχειρεί να διαχειριστεί την ψυχρολουσία από την πρόσφατη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία ουσιαστικά συνιστά αναγνώριση του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου αφήνοντας τον χειρισμό των πρακτικών λεπτομερειών αυτής της διαδικασίας στο Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, όπως επιβάλλει η ορθή εκκλησιολογία.

Στο γνωστό ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, με προβοκατόρικα δημοσιεύματα, στα οποία γίνεται αόριστη επίκληση κάποιας «πηγής από την Εκκλησία της Ελλάδος», γίνεται προσπάθεια να εμφανιστεί ότι τάχα υπάρχει μεγάλη αναταραχή στην Ιεραρχία λόγω της αναγνώρισης της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ενώ η πραγματικότητα, που γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν τα της Εκκλησίας της Ελλάδος, είναι ότι μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού οι Ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας που έχουν επιφυλάξεις και είναι απολύτως γνωστοί στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ (περιπτώσεις ελάχιστα σοβαρές και χωρίς πειστική επιχειρηματολογία).

Το χειρότερο όμως είναι ότι -με επίκληση αυτής της ανώνυμης «πηγής»- αναπαράγεται -δυστυχώς και από ελληνικές ιστοσελίδες- ο ψευδής ισχυρισμός ότι οι Συνοδικές Επιτροπές που ασχολήθηκαν με το Ουκρανικό «εξέφρασαν σοβαρές αντιρρήσεις»… Χαρακτηριστική είναι η σχετική αναφορά από το RIA Novosti: «Ранее источник сообщил РИА Новости, что созданные Элладской православной церковью две комиссии высказали "серьезные возражения" против признания "новой церкви" Украины» (Μετάφραση: Νωρίτερα, μία πηγή είπε στο RIA Novosti ότι οι δύο επιτροπές που συγκροτήθηκαν από την Εκκλησία της Ελλάδος εξέφρασαν «σοβαρές αντιρρήσεις» για την αναγνώριση της «νέας Εκκλησίας» στην Ουκρανία).

Ακόμη και χωρίς να γνωρίζει κανείς το ακριβές περιεχόμενο των πορισμάτων των δύο Επιτροπών της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις οποίες ανατέθηκε η εισήγηση επί του Ουκρανικού, μπορεί όμως να διαπιστώσει ότι τα παραπάνω είναι χοντρά ψέματα, ή όπως πλέον έχει επικρατήσει να λέμε, fake news. Και τούτο, διότι εάν οι Επιτροπές είχαν αρνητικές εισηγήσεις για το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο δεν θα κατέληγε η Εκκλησία της Ελλάδος στην εξής ρητή και ξεκάθαρη απόφαση: «Κατόπιν εισηγήσεως των Συνοδικών Επιτροπών Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων περί του Ουκρανικού Ζητήματος, η Δ.Ι.Σ. αναγνωρίζει το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας».

Δηλαδή, επί τη βάσει των θετικών εισηγήσεων των Επιτροπών, η Εκκλησία της Ελλάδος «αναγνωρίζει το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας». Εάν οι Επιτροπές είχαν «σοβαρές αντιρρήσεις» ή αντίθετες εισηγήσεις, η ΔΙΣ θα ήταν υποχρεωμένη χωρίς άλλο να παραπέμψει άμεσα το θέμα στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για περαιτέρω συζήτηση και απόφαση και όχι φυσικά να ασχοληθεί και να αποφασίσει επί της ουσίας του. Όμως, τέτοια παραπομπή δεν έγινε από τη ΔΙΣ, παρά το γεγονός ότι και επ’ αυτού η μοσχοβίτικη προπαγάνδα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πασχίζει να εμφανίσει μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Ότι δηλαδή, η ΔΙΣ είναι εκείνη που, λόγω επιφυλάξεων ή αντιρρήσεων, παρέπεμψε το ζήτημα της αναγνωρίσεως του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου στην Ιεραρχία του προσεχούς Οκτωβρίου! Επαίσχυντο ψέμα!

Η ΔΙΣ, αφού αυτονοήτως αναγνώρισε το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, διακήρυξε ξεκάθαρα -και χωρίς επιφυλάξεις- ότι ο περαιτέρω πρακτικός χειρισμός του ζητήματος της αναγνωρίσεως της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας αποτελεί κανονικό προνόμιο του Αρχιεπισκόπου, ως Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αυτό και ουδέν άλλο. Ο Αρχιεπίσκοπος έλαβε το Γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο Αρχιεπίσκοπος έλαβε το Ειρηνικό Γράμμα του Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, ο Αρχιεπίσκοπος είναι εκείνος που, εξ ονόματος της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα εγγράψει στα Δίπτυχα και θα μνημονεύσει το όνομα του νέου Προκαθημένου της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Αυτά τα απλά και αυτονόητα πράγματα είπε η ΔΙΣ, αλλά η προπαγάνδα των fake news συνεχίζει απτόητη να υποτιμά τη νοημοσύνη μας…

Είναι φυσικά άλλο ζήτημα εάν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, στα πλαίσια της διακριτικής του ευχέρειας και των χειρισμών που θα επιλέξει, θελήσει να παρουσιάσει τις αποφάσεις αυτές ενώπιον του συνόλου της Ιεραρχίας προκειμένου να προσδώσει μεγαλύτερη επισημότητα σε αυτήν την υπόθεση. Αλλά αυτό δεν αποτελεί απόφαση της ΔΙΣ ούτε και κανονική ή νομική υποχρέωση του Αρχιεπισκόπου, όπως προπαγανδιστικά μεταδίδουν τα μοσχοβίτικα παπαγαλάκια.

Σε κάθε περίπτωση, ο προφανής στόχος όλων των ανωτέρω ψευδών ειδήσεων είναι η ίδια η Εκκλησία της Ελλάδος, της οποίας το κύρος στην οικουμενική Ορθοδοξία είναι αδιαμφισβήτητο και η ορθή στάση της έναντι του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου θα αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων δυσάρεστων για όσους υπονομεύουν την καθηγιασμένη Τάξη αιώνων της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας.

Πηγή: https://romalewfronimati.blogspot.com/2019/08/fake-news.html