Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Πρέπει να δούμε όλοι μαζί το όραμα της Ελλάδος για το μέλλον»


Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο TRT
 
Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παρεχώρησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος στον τηλεοπτικό σταθμό TRT, την Δευτέρα 2/9, στην εκπομπή «Κεντρική Ελλάδα, καλησπέρα», με τον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο. Το σχετικό βίντεο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ιεράς μας Μητροπόλεως imd.gr.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης έχουν ως εξής:

Για τις περιόδους της Τοποτηρητείας στις Ιερές Μητροπόλεις Λαρίσης και Φθιώτιδος
«Στην περίπτωση της Φθιώτιδος, ήταν πολύ έκτακτο το γεγονός. Η ζωή μας είναι στα χέρια του Θεού. Εγώ απλώς αναλαμβάνω εκκλησιαστικά, επειδή έτσι προβλέπεται, την ευθύνη για ελάχιστο χρονικό διάστημα. Είναι και αυτό μια εμπειρία, αλλά και στις δύο περιπτώσεις ήταν οι ποιμένες και οι Επίσκοποι άνθρωποι οι οποίοι είχαν αφήσει τα πράγματα τακτοποιημένα, επιτρέψτε μου να το πω έτσι. Άρα, ο κόπος δεν είναι υπερβολικός. Απλώς, είναι μία αυξημένη ευθύνη. Σύντομα, ελπίζω τον Οκτώβριο, πρώτα ο Θεός, θα έχουμε την εκλογή του νέου Μητροπολίτου Φθιώτιδος και τον Νοέμβριο θα κλείσει και αυτός ο κύκλος και ευχηθείτε τουλάχιστον να μην έχουμε άλλη τέτοια εμπειρία».
Για το προσχέδιο συμφωνίας Αρχιεπισκόπου και τ. Πρωθυπουργού, αναφορικά με τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας
«Ήταν κάτι που αντιμετωπίστηκε με συνοδικότητα. Αυτό επιδιώξαμε, γιατί είναι συνοδικό το σύστημά μας. Δεν πρέπει να απαξιώσουμε ότι υπήρξε μία, εν πάση περιπτώσει, συνεργασία με την προηγούμενη κυβέρνηση. Λύθηκαν θέματα, αντιμετωπίστηκαν καταστάσεις. Ο Αρχιεπίσκοπος είχε χειριστεί πάρα πολλά θέματα. Απλώς, το συγκεκριμένο γνώρισε αυτή την αντίδραση, διότι εκεί αντιληφθήκαμε ότι κάτι προκύπτει που δεν ωφελούσε, που δεν έδινε ένα αίσθημα ασφάλειας για τους κληρικούς μας, που είναι για εμάς το πιο σημαντικό κομμάτι της ποιμαντικής μας ζωής, οι άνθρωποί μας, και που διατάρασσε, μάλιστα, μία σχέση Κράτους και Εκκλησίας, που έχει βαθιές ρίζες και που δεν μπορεί να λυθεί απ’ τη μια στιγμή στην άλλη, αν χρειάζεται να λυθεί.
Εν πάση περιπτώσει, λειτούργησε το συνοδικό σύστημα με πρώτο αποδέκτη τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο, και ομόφωνα αποφασίσαμε ό,τι αποφασίσαμε, άρα και ο ίδιος συντάχθηκε με την συνοδικότητα, που την υπηρέτησε και την υπηρετεί και έχουμε, πλέον, μια νέα σελίδα. Είναι ένα θέμα που έκλεισε. Δεν θα επανέλθουμε σε μία τέτοια βάση. Ας ελπίσουμε ότι, πλέον, τα πράγματα θα βαδίσουν σταθερά, διότι θέλουμε κάθε φορά οι σχέσεις μας με το Κράτος να διαμορφώνονται, να εξελίσσονται, η Εκκλησία να αποκτά όσο γίνεται περισσότερη ελευθερία, ταυτόχρονα και το Κράτος μας να λειτουργεί σωστά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αυτό, όμως, πρέπει να γίνεται χωρίς να θίγονται αυτά που θεωρούνται δεδομένα και βασικά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους ιερείς μας, διότι με αυτό τον τρόπο μπορούμε να εργαστούμε ως ενοποιός δύναμη μέσα στην πατρίδα μας. Αυτό υπερασπιστήκαμε. Δεν υπήρχε κανένα προσωπικό θέμα. Ήταν καθαρά μία προσπάθεια υπεράσπισης αυτών που οι ιερείς μας προσφέρουν στον τόπο μας».
Για την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας
«Ποιος δεν θέλει να δει την περιουσία, όση υφίσταται πλέον, να αξιοποιείται σωστά μέσα σε ένα ευρύτατο πεδίο και μάλιστα, για κοινωνικό σκοπό, για κάτι καλό. Ποιος δεν θέλει, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, να δει πράγματα να προχωρούν, ώστε να δημιουργηθούν και οι θέσεις εργασίας, ν’ ανοίξουν ευρύτερες δυνατότητες επισκεψιμότητας ανθρώπων, να αξιοποιηθούν εκκρεμότητες περιουσιακές, που για κάποιους λόγους, ανερμήνευτους κυριολεκτικά, εκκρεμούν. Νομίζω, είναι ευρύτατο το πεδίο και πλέον, διαφαίνεται ότι υπάρχει πολύ καλή θέληση αυτό να προχωρήσει… Μάλιστα, πρόσφατα ανέλαβε και ένας νέος κληρικός επικεφαλής στην Υπηρεσία των Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος φαίνεται ότι έχει πολύ μεράκι, είναι νέος και έχει αρκετή εμπειρία. Όλοι έχουμε αντιληφθεί πως θέλει να φέρει εις πέρας ένα σπουδαίο έργο, προκειμένου να υπάρξει ένα κοινό όφελος. Και εκεί εμείς υποστηρίζουμε πάντοτε αυτό που λέει ο Μακαριώτατος, «Ελάτε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ώστε να παραχθεί ένα κοινό αγαθό, ένα κοινό καλό, να έχουμε κοινωνικό έργο»».
Για το Εκκλησιαστικό κτήμα στις Νηές
«Επιτρέψτε μου δημόσια να ευχαριστήσω, ειλικρινά το λέω, αυτούς οι οποίοι φωνασκούσαν και μας έβαζαν προσκόμματα. Ξέρετε πού οδήγησαν τα πράγματα; Στο να κατακυρωθεί ακόμη περισσότερο το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Έχουμε, πλέον, ουσιαστικά μια δικαστική απόφαση πρόσφατη, που κατοχυρώνει το ιδιοκτησιακό. Έφτασε η υπόθεση σε Συμβούλιο Εφετών. Το να έχεις, πλέον, ένα πόρισμα, μια απόφαση Συμβουλίου Εφετών, που να λέει ότι είναι καθαρά ιδιοκτησία της Μητροπόλεως και μάλιστα, να προσθέτει επί της ουσίας ότι έχεις πετύχει το μεγαλύτερο δυνατό τίμημα που μπορούσες να πετύχεις, είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Να, λοιπόν, που καμιά φορά, και αυτοί που προς στιγμή μας στεναχωρούν οδηγούν τα πράγματα να κατοχυρώνονται ακόμα περισσότερο. Υπάρχει βούλευμα, πλέον, Συμβουλίου Εφετών, που κατοχυρώνει 100% αυτό που ήταν αυτονόητο και που είναι δεδομένο».
Για τους διορισμούς των Ιερέων
«Εδώ έχουμε ένα μικρό θέμα το οποίο έχει επικαιρότητα. Στερούμεθα, δύο χρόνια τώρα, θέσεις ιερέων. Υπήρχε ένα καθεστώς, τα τελευταία χρόνια, να δίνονται μία ή δύο θέσεις, το πολύ – παρόλο που εμείς είχαμε ανάγκη από πέντε έως έξι θέσεις και ξέρετε ότι έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα εκ των ενόντων, δύο χρόνια τώρα έχουμε στερηθεί εντελώς, όλες οι Μητροπόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, τον ελάχιστο ιερέα. Αυτό δημιουργεί προβλήματα. Τα χωριά μας θέλουν ιερείς. Ξέρετε όλοι πολύ καλά τί συμβαίνει και πόσοι άνθρωποι θέλουν να χτυπάει η καμπάνα. Ο Ιερέας είναι ο τελευταίος που έχει μείνει στα χωριά μας να κρατήσει ζωντανή την παρουσία ανθρώπων σ’ αυτούς τους τόπους. Ε, λοιπόν, εδώ χρειάζεται μια παρέμβαση. Υπάρχει μια υπόσχεση. Θέλω να ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του έτους θα εισακουστεί αυτό το δίκαιο αίτημα, ακολουθώντας το καθεστώς των τελευταίων ετών, μέχρι να διευθετήσουμε ποιες είναι οι πραγματικές θέσεις, πόσους κληρικούς θα πρέπει να έχει η κάθε Μητρόπολη, τί τελικά χρειαζόμαστε στην Ελλάδα, ώστε και αυτό το κομμάτι να κλείσει οριστικά, χωρίς να μπούμε στη διαδικασία κάθε φορά να εκλιπαρούμε για μία ή δύο θέσεις ιερέων. Πιστεύω ότι και αυτό υπάρχει διάθεση να διευθετηθεί και να λυθεί».
Για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821
«Εδώ υπάρχει δικαίωση της Εκκλησίας. Πρέπει να σας πω ότι πριν από είκοσι ένα χρόνια, όταν και εγώ εισήλθα στην Ιεραρχία, ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δημιούργησε τις λεγόμενες «Ειδικές Συνοδικές Επιτροπές», μία εκ των οποίων είναι η «Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας». Αυτή την Επιτροπή μου την ανέθεσε από την πρώτη ημέρα. Δεν ξέρω γιατί με επέλεξε. Όμως, έχω μάθει να υπακούω, συνοδικά να λειτουργώ. Επί αειμνήστου Χριστοδούλου, αυτή η Επιτροπή δημιούργησε Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, έκανε πάρα πολλές δράσεις γύρω από εθνικά θέματα, πάντοτε με εντολή του και φυσικά αποφάσεις των Συνόδων, γιατί όλες οι Επιτροπές λειτουργούν υπό την Σύνοδο. Όταν «έφυγε» ο μακαριστός, ο νέος Αρχιεπίσκοπος αποφάσισε να κρατήσει, τελικά, τις Ειδικές Συνοδικές Επιτροπές. Δεν άλλαξε τους Προέδρους, δεν έφυγα και εγώ απ’ αυτήν. Και τότε, επειδή ήθελα να έχει μία θεματολογία, αλλά και γιατί έβλεπα ότι πλέον είχαμε εισέλθει μόλις στη δεκαετία που μας χώριζε απ’ το 2021, προτείναμε στη Σύνοδο και δέχτηκε να πραγματοποιήσουμε δέκα διεθνή συνέδρια με θέμα το ’21. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί τα επτά. Έχουν εκδοθεί οι έξι τόμοι και εκδίδεται ο έβδομος, δηλαδή τα πρακτικά των συνεδρίων. Πραγματοποιείται το 8ο και θα φτάσουμε στο 10ο το 2021, που σημαίνει ότι θα έχουμε μία βιβλιοθήκη δέκα τόμων, όπου φυσικά διασώζονται όλες οι απόψεις και όλες οι τάσεις γύρω από το ’21, σε πρωτότυπες και μοναδικές εργασίες.
Επίσης, η Επιτροπή, πλέον, έχοντας αυτή την εμπειρία, πρότεινε, πριν καν ξεκινήσει η προσπάθεια της νέας κυβέρνησης, να διοργανωθούν εκδηλώσεις, με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου και της Συνόδου, το 2021, σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδος, εκτός Κρήτης και Δωδεκανήσων, λόγω του ότι δεν ανήκουν στην εκκλησιαστική μας δικαιοδοσία, αλλά και αυτές πιστεύω θα οργανώσουν τις δικές τους παρουσίες. Και ευελπιστούμε ότι, και με τη συνάντηση που θα έχουμε με την Επιτροπή που δημιούργησε η κυβέρνηση υπό την κυρία Αγγελοπούλου, η συνεργασία των δύο Επιτροπών θα επιφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εμείς, πάντως, ακολουθούμε την πορεία που έχουμε χαράξει.
Θα σας δώσω και μία ακόμα είδηση πολύ σημαντική. Θα εκδοθεί αυτό το μήνα και θα το παρουσιάσουμε τον Οκτώβριο ένα πρώτο τεύχος ιστορίας για μικρά παιδιά, του δημοτικού. Δηλ. ένα τεύχος που διαπραγματεύεται την ιστορία με έναν πολύ παιδαγωγικό και πρωτότυπο τρόπο. Βεβαίως, είναι το πρώτο τεύχος, γι’ αυτό ξεκινάει απ’ την αρχαιότητα και φτάνει μέχρι το Διάταγμα των Μεδιολάνων. Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, είναι η χριστιανική οπτική της ιστορίας, που αφορά, όμως, ουσιαστικά την Ελλάδα και τους Έλληνες στη συνάντηση με το Χριστιανισμό. Θα επακολουθήσει το δεύτερο τεύχος το οποίο θα διασώσει τα του Βυζαντίου, την περίφημη αυτή χιλιόχρονη περίοδο. Και θα έρθει και το τρίτο τεύχος, το 2021, που θα πραγματεύεται την τουρκοκρατία μέχρι και το 1940. Αυτό είναι μία προσφορά της Εκκλησίας στα παιδιά μας. Θα μπορεί να διδάσκεται αυτό το βιβλίο στα κατηχητικά μας. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά μας θέλουμε να μάθουν την ελληνική ιστορία, γιατί έχουμε την αίσθηση ότι εδώ αρχίζουμε και υστερούμε σαν Έλληνες. Σκεφτείτε να γιορτάζουμε μία επέτειο και να συνεχίζουν τα παιδιά μας να μπερδεύονται μεταξύ 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου. Αυτό αρκεί για να καταλάβουμε τη σημασία που έχει πλέον η ιστορία στον τόπο μας…».
«… Φυσικά, θα συνεργαστούμε με την αντίστοιχη Επιτροπή του Κράτους. Έχω την αίσθηση, όμως ότι οι εκδηλώσεις αυτές, για τις οποίες εμείς ομιλούμε, θα έχουν συνέδρια, θα έχουν εκκλησιαστική παρουσία, θα επικεντρώνουν στην Θεία Λατρεία. Νιώθω ότι η Επιτροπή υπό την κυρία Αγγελοπούλου μπορεί να κάνει πράγματα που να έχουν μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Εμείς θα είμαστε όπου χρειάζεται και εάν χρειάζεται, όλοι μαζί. Εξάλλου, αυτό που θέλουμε και εμείς να προκύψει δεν είναι μόνο να γνωρίσουμε την ιστορία, ούτε να αναδείξουμε το ρόλο της Εκκλησίας εκείνη την περίοδο. Και εμάς μας ενδιαφέρει η Ελλάδα που θέλουμε το 2021 και στα επόμενα εκατό χρόνια. Αυτό έχει σημασία. Να αντλήσουμε από αυτό που έκαναν οι πατέρες μας πριν διακόσια χρόνια, για να μπορέσουμε και εμείς να δούμε το όραμα της Ελλάδος για τα επόμενα διακόσια χρόνια, για τα παιδιά των παιδιών μας. Ο εορτασμός έτσι θα νοηματοδοτηθεί. Πρέπει να δούμε όλοι μαζί το όραμα της Ελλάδος για το μέλλον».
Για τις νέες αυτοδιοικητικές Αρχές
«Τους εύχομαι καλή δύναμη, προπαντός υγεία, ενότητα, το θεωρώ πολύ σημαντικό, θα έλεγα μάλιστα πολύ επίκαιρο, ιδιαίτερα με τον τρόπο που θα λειτουργήσει, πλέον, η Αυτοδιοίκηση. Και φυσικά, εμείς θα έρθουμε συνεργοί σε κάθε τι καλό για τον λαό που διακονούμε όλοι. Ξέρω πολύ καλά ποιο είναι το δικό μας έργο, σέβομαι απόλυτα το δικό τους έργο, αλλά νιώθουμε όλοι πως ο λαός μάς θέλει μαζί σε ό,τι αφορά το κοινωνικό έργο, την προσφορά, αυτά που μπορούμε να διασώσουμε στον πολιτισμό. Υπάρχουν δηλαδή πράγματα που μπορούμε όντως να φέρουμε το μέγιστο αποτέλεσμα, όταν υπάρχει συναίνεση, σεβασμός και, δόξα τω Θεώ, εμείς προσωπικά και ως τοπική Εκκλησία, δεν το έχουμε στερηθεί αυτό από κανέναν.
Και να προσθέσω και κάτι ακόμη, που ζήσαμε αυτή την περίοδο. Κανένας νόμος δεν προβλέπει την παρουσία του Επισκόπου στις ορκωμοσίες. Και, όμως, καμία ορκωμοσία δεν έγινε, χωρίς συνεννόηση με τον Επίσκοπο, για να είναι παρών. Τους τιμά και μας τιμά… Δεν θα ήθελα ο νόμος να μου επιβάλλει να είμαι παρών. Θέλω η πρόσκληση να είναι από τον Δήμαρχο και από το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί νιώθουν την ανάγκη να παραστεί ο Επίσκοπος, να προσευχηθεί, να τους ευχηθεί, να τελέσουν τον αγιασμό και να δώσουν χαρακτήρα θρησκευτικό στον όρκο τους, χωρίς να απαξιώνω όσους έχουν διαφορετική άποψη. Ο τόπος μας νομίζω χαίρεται να βλέπει να συνεχίζεται μία όμορφη παράδοση που δείχνει ενότητα. Μακάρι να είναι και στο μέλλον έτσι».
Για την νέα θεματική της «Μαγνήτων Κιβωτού»
«Η νέα θεματική μας θα είναι «Μάγνητες και Φυσικό Περιβάλλον». Νομίζω ότι περνάμε σε μία εποχή που θα πρέπει να τονίσουμε το δώρο που έχουμε από τον Θεό στη Μαγνησία που είναι ένας φυσικός παράδεισος, που δεν τον βρίσκεις σε όλο τον κόσμο. Αυτό το μαρτυρούν οι πάντες. Αλλά και πώς αυτό θα πρέπει και να το διαφυλάξουμε, να το διασώσουμε, να το αξιολογήσουμε και να το καταγράψουμε. Νομίζω, λοιπόν, ότι τα επόμενα χρόνια το θέμα φυσικό περιβάλλον θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα».
 
 
 
Εκ του Γραφείου Τύπου