Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Η Εορτή του Αγίου Νικολάου και Ιερατική Σύναξη Δεκεμβρίου.

Με επίκεντρο όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων τον περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λαγυνών, εορτάσθη με την προσήκουσα λαμπρότητα και με κάθε μεγαλοπρέπεια εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η Ιερά μνήμη του μεγάλου Πατρός της Εκκλησίας μας, Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού.

Το εσπέρας της εορτής 5.12.2018, ετελέσθη ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, τον οποίο και πλαισίωναν πολλοί Ιερείς της Ιεράς μας Μητροπόλεως.
Στην ομιλία του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε στην μορφή του Αγίου Νικολάου, υπογραμμίζοντας το πάντα επίκαιρο μήνυμα της βιωτής του στον σύγχρονο κόσμο.
Ανήμερα της μεγάλης εορτής, ετελέσθη προεξάρχοντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντινής κ.κ. Ιωάννου η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, παρουσία πλήθος ευσεβών Χριστιανών, οι οποίοι και προσήλθαν με ευλάβεια μεγάλη, για να τιμήσουν την μνήμη του προστάτου και πολιούχου της πόλεως τους Αγίου Νικολάου.
Μεταξύ των παρευρισκομένων παρέστησαν ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως και του Στρατού Ξηράς, με επικεφαλή τον Διοικητή της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού, Ταξίαρχο κ. Σωτήριο Κωστάκογλου, καθώς επίσης και αντιπροσωπίες μαθητών και μαθητριών κρατώντας τις Γαλανόλευκες Σημαίες ανά χείρας.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Ιεροκήρυκας της καθ´ ημάς Μητροπόλεως και Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Νικόδημος Σκρέττας, ο οποίος και ανέφερε τα χαρακτηριστικά των αρετών του Αγίου Νικολάου τα οποία και θα πρέπει να αποτελούν πρότυπο για τον καθένα μας, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, ενώ προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, στην σύντομη προσλαλιά του και αφού ευχήθηκε τα χρόνια πολλά προς όλους τους παρισταμένους συγχαίροντας τους ιδιαιτέρως για την υποδειγματική τους τάξη και ευταξία καθ´ όλη την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, υπογράμμισε την απλότητα του Βίου και την πραότητα του χαρακτήρα του σήμερα τιμωμένου Αγίου, καθώς επίσης και την αληθινή επικοινωνία που πρέπει να έχουμε ως Χριστιανοί με τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, σημειώνοντας μεταξύ των άλλων ότι «δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα στην ζωή του ανθρώπου από την συνάντηση και την αληθινή επικοινωνία με τον Θεό μέσα από την προσευχή».
Μετά το πέρας της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Λαγκαδά, τελέσθηκε η Ιερά Λιτάνευσις της παλαιάς Εικόνος του Αγίου Νικολάου και του Σεπτού και Χαριτοβρύτου Λειψάνου του, στους κεντρικούς δρόμους της κωμοπόλεως των Λαγυνών, η οποία και κατέληξε κατά το έθος εις τον Ιερό Ναό των Αγίων Νικολάου, Ραφαήλ και Ειρήνης, όπου και πραγματοποιήθηκε η Απόλυσις και η διανομή του αντιδώρου.
Εν συνεχεία, εις την κεντρική αίθουσα «Πατριάρχης Βαρθολομαίος» της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος», συνεκλήθη υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, η Δ΄ κατά σειρά Ιερατική Σύναξη για το τρέχον εκκλησιαστικό έτος.
Στο πρώτο μέρος της Συνάξεως, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην θέση του κληρικού στην κοινωνία, τους τρόπους της σωστής επικοινωνίας με τον κόσμο και την βοήθεια της Εκκλησίας στην επίλυση των προβλημάτων των ανθρώπων, σημειώνοντας ότι ο κληρικός έχει υποχρέωση να μεταφέρει την φωνή του Καλού Ποιμένος.
«Ο κάθε κληρικός θα πρέπει να καλλιεργεί τον εαυτό του εις Χριστόν, να ζει την εν Χριστώ ζωή, να είναι σταθερός και ακλόνητος, ζώντας μέσα στην πνευματική ζωή χωρίς κοσμικά φρονήματα», σημείωσε σε άλλο σημείο του λόγου ο Σεβασμιώτατος για να συμπληρώσει λέγοντας «ότι η διακονία μας προς τον αδελφό μας χρειάζεται επίγνωση της αλήθειας του Κυρίου, ταύτιση με το πρόβλημα του συνανθρώπου μας και κυρίως στο πρόσωπο του καθενός να βλέπουμε τον Ιησού Χριστό», ενώ καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «άλλο ταπεινός και άλλο ταπεινόσχημος και ότι είναι μεγάλη υπόθεση να συναντήσουμε τον Κύριο και να παραμείνουμε σταθεροί στην Πίστη μας».
Στο δεύτερο μέρος της Ιερατικής Συνάξεως, αναφέρθηκε στην ευλογημένη περίοδο των Χριστουγέννων κάνοντας μία θεολογική προσέγγιση των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα του γεγονότος του εορτασμού με τέτοιο τρόπο ώστε να γεμίζουμε όλοι μας, με την αληθινή χαρά και θείες δωρεές.
Τέλος, αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό έργο που επιτελείται ιδιαιτέρως αυτές τις ημέρες που διανύουμε, δίδοντας κατευθυντήριες γραμμές για την σωστότερη οργάνωση του επικειμένου ετήσιου Εράνου της Αγάπης της Ιεράς μας Μητροπόλεως, ενώ ακολούθησε ευρεία συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων γύρω από θέματα Διοικητής, Ποιμαντικής και Πνευματικής φύσεως που απασχολούν τις κατά τόπους ενορίες και τις περιοχές της Μητροπόλεως, ενώ κλείνοντας της ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, ευχήθηκε καταλλήλως προς όλους τους Ιερείς και τις οικογένειες τους.