Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Αργολίδα: Ομιλία της Γερόντισσας Χρυσοβαλάντη στη Ζόγκα Ελληνικού.

Στην Αργολίδα βρέθηκε καλεσμένη ως ομιλήτρια από τον Ιερομόναχο Ιγνάτιο Γρηγοριάτη, υπεύθυνο του προσκυνηματικού κέντρου Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου στην Ζόγκα Αργολίδας, η οσιολογιωτάτη Γερόντισσα Χρυσοβαλάντη, Καθηγούμενη της Ιεράς Μονής Αγίας Ειρήνης Χρυσοβολάντου Αιδηψού της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδας.
Το θέμα της ομιλίας της «Η προσευχή ». Σε μια κατάμεστη αίθουσα του συνεδριακού κέντρου του Αγίου Ιγνατίου Ηγουμένη ανέπτυξε το θέμα της ομιλίας της με τρόπο γλαφυρό και ζωηρό όπως άλλωστε κάνει σε κάθε ομιλία της.
Την ομιλία παρακολούθησαν, ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος , ιερείς από την Αργολίδα και πολύς κόσμος.
Πριν την ομιλία τελέσθηκε εσπερινός στον ιερό ναό του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου , από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Δημοσθένη Γάτσιο ,ενώ τέθηκαν προς προσκύνηση Ιερά Λείψανα Αγίων.
ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΓΙΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΦΟΡΟΥ

Πρόκειται για ένα πανέμορφο προσκύνημα στην ορεινή Αργολίδα, χτισμένο εξολοκλήρου από τον Αγιορείτη Ιερομόναχο Ιγνάτιο τον Γρηγοριάτη. Το Ιερό Προσκύνημα είναι κτισμένο σε υψόμετρο 350 μ. και βρίσκεται μέσα σ’ ένα ωραιότατο τοπίο κατάφυτο από ελαιόδεντρα. Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα, κτισμένο στον ημιορεινό οικισμό Ζόγκα Ελληνικού, επαρχίας Άργους, Νομού Αργολίδος.
Ο Ιερομόναχος Ιγνάτιος Γρηγοριάτης, καταγόμενος από τον παρακείμενο μικρό και αραιοκατοικημένο οικισμό Ζόγκα Άργους, ξεκίνησε την ανέγερση του κεντρικού Ιερού Ναού του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου από αγάπη για την γενέτειρά του και τις εκκλησιαστικές ανάγκες των συγχωριανών του, οι οποίοι μάλιστα και βοήθησαν στο αρχικό στάδιο ανεγέρσεως του Ιερού Ναού, τόσο με τα πενιχρά οικονομικά τους, όσο και με προσωπική τους εργασία.
Ακολούθως και μέχρι της περατώσεως του όλου Ιερού Συγκροτήματος, το βάρος της οικονομικής δαπάνης του έργου, καλύφθηκε από δωρεές χριστιανών κυρίως εξ Αθηνών και εκ Θεσσαλονίκης. Ο Ιερός Ναός θεμελιώθηκε κατά το έτος 1983 από τον τότε Μητροπολίτη Αργολίδος κυρό Χρυσόστομο Β´ (Δεληγιαννόπουλο) και τιμάται επ’ ονόματι του Αγ. Ιγνατίου του Θεοφόρου. Τα ιερά εγκαίνιά τέλεσε το έτος 1986 ο Μητροπολίτης Αργολίδος κυρός Ιάκωβος Β´ (Παχής).
ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ

κολουθώντας το δρόμο προς τις Ροβιές και σε απόσταση 5 χλμ. από τα Ήλια, ο επισκέπτης συναντά ένα νεότερο μοναστήρι αφιερωμένο στην οσία Ειρήνη τη Χρυσοβαλάντου. Πρόκειται για την πρώτη μονή της οσίας Ειρήνης με το νέο «Ιουλιανό» ημερολόγιο.
Η μονή είναι χτισμένη σε καταπράσινη πλαγιά, πάνω ακριβώς από τις παιδικές κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως Χαλκίδος, και προσφέρει καταπληκτική θέα με υπέροχο μπαλκόνι στον Ευβοϊκό κόλπο. Αποτελεί μετόχι της μονής Αγίου Γεωργίου Ηλίων, με δύο εσωτερικάπαρεκκλήσια κοσμημένα με βυζαντινές αγιογραφίες. Στον ελαιώνα της μονής υπάρχει παλαιά εκκλησία του Ταξιάρχου Μιχαήλ (ανακαινισμένη).
Εκτός από την εσωτερική εκκλησία της οσίας Ειρήνης, υπάρχουν 2 ακόμη εσωτερικά παρεκκλήσια, αφιερωμένα στον όσιο Ονούφριο τον Ασκητή, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 12 Ιουνίου, και στον Άγιο Ιώβ τον Πολύαθλο, ο οποίος εορτάζει στις 6 Μαΐου. Και στα δύο αυτά παρεκκλήσια μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει τις υπέροχες βυζαντινές αγιογραφίες με τις οποίες κοσμούνται.

Στον ελαιώνα της μονής υπάρχει η παλαιά εκκλησία του Ταξιάρχου Μιχαήλ, παλαιού μετοχίου της Μονής Ηλίων, πλήρως ανακαινισμένη. Η εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ταξιάρχου στις 8 Νοεμβρίου. Θεωρείται ο προστάτης άγιος του γύρω χώρου, εξού και η ονομασία της περιοχής (Ταξιάρχης Ηλίων).Σήμερα, της μονής ηγείται η γερόντισσα Χρυσοβαλάντη Μοσχοβάκου, συνεπικουρούμενη στο έργο της από δύο μοναχές. Στο γαλήνιο περιβάλλον της μονής, μπορεί κανείς να βιώσει τον μοναχικό τρόπο ζωής.