Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Τιμήσαμε τον γενάρχη της Ρωμιοσύνης.

Μέσα στο φωτοφόρο, χαροποιούν και ελπιδοφόρο κλίμα της Αναστάσεως τοῦ Κυρίου τιμήθηκε η μνήμη των Θεοστέπτων και ισαποστόλων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης στις πανηγυρίζουσες ενορίες Ἀσβεστάδων, Ρηγίου, Βάλτου, Πενταλόφου, Μάνδρας, Ρούσσης, Ν. Βύσσης, Δόξης, Γαλήνης καί στά Ἐξωκκλήσια Κάτω Σαγήνης καί Ριζίων, της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός την παραμονή της εορτής χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό της ενορίας Πενταλόφου, ευλόγησε τους άρτους και μίλησε επίκαιρα. Εκκλησιάσθησαν ο Διοικητής του 21ου Συντάγματος Συνταγματάρχης Δημήτριος Τσαφούλης, ο αντιδήμαρχος Τριγώνου Μανώλης Χατζηπαναγιώτου, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Ορεστιάδος, και πλήθος πιστών.

Το πρωί της  κυριωνύμου ημέρας ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Δόξα, του τέως Δήμου Μεταξάδων. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Δερμεντζόγλου, οι αντιδήμαρχοι Στέλλα Θεοδοσίου και Αξιώτης Καμπρούδης και ικανό εκκλησίασμα.

Σχολιάζοντας ο Σεβασμιώτατος την προσφορά των τιμωμένων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, μεταξύ άλλων, τόνισε· «Ο Μέγας Κωνσταντίνος αποτελεί αναμφίβολα μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες τόσο της πολιτικής όσο και της εκκλησιαστικής ιστορίας. Η θρησκευτική πολιτική του, με το Διάταγμα των Μεδιολάνων περί ανεξιθρησκείας το 313 μ.Χ. και τη σύγκληση της Α! Οικουμενικής Συνόδου το 325 στην Νίκαια της Βιθυνίας, υπήρξε ιδιαίτερα ευνοϊκή για την Εκκλησία, η οποία τον ανακήρυξε ʺισαπόστολοʺ και άγιο, μαζί με την μητέρα του Αγία Ελένη, η οποία ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη της χριστιανικής πίστης. Η βασιλεία του Μ. Κωνσταντίνου σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την Εκκλησία, καθώς θα σημάνει το οριστικό τέλος των διωγμών και την ελεύθερη διάδοση της πίστης της σε ολόκληρη την αυτοκρατορία…».

»Ο Μέγας Κωνσταντίνος με πίστη στην δύναμη του Σταυρού, τον οποίο είδε εν οράματι προ της Ρώμης, μεταμόρφωσε την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με ένα διαφορετικό πολιτικό και θρησκευτικό προσανατολισμό, από αυτόν που είχε μέχρι τότε. Αυτή η σύζευξη της Αυτοκρατορίας με την Ορθοδοξία δημιούργησε την Ρωμιοσύνη, που επιβιώνει, παρά τις κατά καιρούς πτώσεις της, και μεγαλουργεί μέχρι σήμερα».

Ολοκλήρωσε δε τις σκέψεις του ο Σεβασμιώτατος λέγων· «Ο πρώτος χριστιανός Βασιλεύς της ανθρωπίνης ιστορίας, ο Μέγας Κωνσταντίνος, ας γίνει διαχρονικό πρότυπο για τους ηγέτες κάθε εποχής. Διδασκόμενοι και εμπνεόμενοι από τον μεγάλο αυτόν Βασιλέα και ισαπόστολο, οι χριστιανοί άρχοντές μας, εύχομαι να μιμηθούν την αγία ζωή του, την πίστη του, την μετάνοιά του, το ήθος του και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίσθηκε την εξουσία, με ταπεινό φρόνημα και φιλάνθρωπη διάθεση, ως υπηρεσία προς τον λαό και χωρίς αλαζονεία. Από τέτοιους ηγέτες έχει ανάγκη η Πατρίδα και ο κόσμος μας σήμερα για να προκόψει· από ηγέτες, που θα εμφορούνται από ειλικρινή σεβασμό προς τον Θεό, ταπεινό φρόνημα, διάθεση προσφοράς, υψηλές ηθικές αρχές και αξίες, δικαιοσύνη, αγάπη, σεβασμό και στοργή για τον λαό».

Το απόγευμα της αυτής ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον μεθέορτο Εσπερινό στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Νέα Βύσσα και στη συνέχεια ευλόγησε τους άρτους. Παρέστησαν ο αντιδήμαρχος Βύσσας Βασίλειος Ναστούλης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Γεώργιος Μπαχαρίδης.