Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Η εορτή των Αγίων Θεοφανείων στη πόλη της Λευκάδας.

Την Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2020, εορτή των Αγίων Θεοφανείων, τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Λευκάδος η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Θεοφίλου.
Εν συνεχεία και ώρα 10:30 π.μ. εψάλη υπό του Σεβασμιωτάτου η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, παρουσία των Αρχών του τόπου, μετά το πέρας της οποίας ακολούθησε Λιτανευτική Πομπή συνοδεία της Φιλαρμονικής, για την Προκυμαία της πόλεως όπου και πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο, από την ειδικά για το σκοπό αυτό στημένη εξέδρα στο ύψος περίπου του Πόντε, η Τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού. Αρκετά ήταν φέτος τα άτομα που αψήφησαν το κρύο και βούτηξαν, στη θάλασσα για να ανασύρουν το Σταυρό. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας πρόσφερε ευλογία από μια Καινή Διαθήκη και μια εικόνα σε όλους όσους έπεσαν στα κρύα νερά και επιπλέον από έναν επιστήθιο Σταυρό στους τρείς πρώτους τολμηρούς συμπολίτες μας .
Τηρήθηκε επίσης δεόντως για μια ακόμη φορά, το ιδιαίτερο έθιμο της κατάδυσης των πορτοκαλιών κατά τη διάρκεια του αγιασμού των υδάτων που επικρατεί στην πόλη της Λευκάδος. Το έθιμο αυτό θέλει να κρατούν οι πιστοί πορτοκάλια και να τα βουτούν μετά την τρίτη κατάδυση του Σταυρού στη θάλασσα. Τα παίρνουν κατόπιν για ευλογια στο σπίτι τους όπου τα κρεμούν μπροστά στα εικονίσματα, αφού φρόντισαν να πετάξουν κατά τη διάρκεια της τελετής του αγιασμού τα πορτοκάλια της περασμένης χρονιάς στη θάλασσα. Το έθιμο θεωρείται κατάλοιπο της Βενετοκρατίας, όταν η τελετή του αγιασμού τελούνταν στο υδραγωγείο της πόλης, όπου βρισκόταν αρκετά κτήματα των γαιοκτημόνων της εποχής με εσπεριδοειδή – κυρίως πορτοκαλιές. Αυτοί, όπως λέγεται, για να πάει καλά η παραγωγή τους συνήθιζαν να ρίχνουν πορτοκάλια μέσα στο καθαγιασμένο νερό.