Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Ιεράπετρας.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ιερή κατάνυξη και μεγάλη συμμετοχή του ευσεβούς λαού τελέσθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 13 Σεπτεμβρίου 2019 ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Τιμίου Σταυρού της πόλεως Ιεράπετρας.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο, πλαισιούμενος από τους Εφημερίους του ναού και των Ενοριών της πόλεως
Στην ομιλία του ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στο Μυστήριο του Σταυρού και στη σημασία του για τη σωτηρία του ανθρώπου σημειώνοντας ότι ο Σταυρός αποτελεί το ιερό και κορυφαίο σύμβολο θυσίας για τη Εκκλησία του Εσταυρωμένου και Αναστημένου Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα, που οδήγησαν στην καθιέρωση της εορτής. Στην πρώτη Ύψωση του Τιμίου Σταυρού από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο μετά την εύρεσή του, για να τον δουν όλοι και να ευλογήσει το συγκεντρωμένο πλήθος, το 325 μΧ. από τον άμβωνα του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως, που η Αγία Ελένη έκτισε στους Αγίους Τόπους, και τέλος το 628 μ.Χ. από τον Πατριάρχη Ζαχαρία, όταν ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ηράκλειος νίκησε τους Πέρσες και επανέκτησε τον Τίμιο Σταυρό, παραδιδοντάς τον στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ο οποίος τον ύψωσε στις 14 Σεπτεμβρίου και ευλόγησε τον λαό, ενώ για πρώτη φορά εψάλη ο παιάνας που αποτελεί το Απολυτίκιο της εορτής «Σώσον Κύριε τον λαόν σου...».
Όπως σημείωσε ο Σεβ. ο σταυρός από όργανο ατιμωτικού θανάτου προ Χριστού, με το τίμιο αίμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού γίνεται το ευλογημένο ξύλο και καθίσταται όργανο θεραπείας της κτίσης, όμως η χάρη του δεν μεταδίδεται με τρόπο μαγικό αλλά με την άρση του προσωπικού σταυρού, με τον προσωπικό μας αγώνα, την ασκητική μας πορεία και την πάλη κατά των παθών μας. «Όσο σταυρώνουμε τα πάθη μας τόσο δυναμώνει το πνεύμα μας», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην ανάγκη εμφάνειαςκαι ύψωσης του προσωπικού μας σταυρού, ο οποίος μέσα από μια ιερά χαρμολύπη, μας παρέχει δύναμη, καρτερία, υπομονή και την ελπίδα της σωτηρίας μας
Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχήθηκε στο εκκλησίασμα χρόνια πολλά με τη χάρη, τη δύναμη και την προστασία του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας.
Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος οι Κληρικοί της πόλεως, ενώ παρέστη πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Νικ. Χριστοφακάκης.
 http://www.imis.gr/