Μέσα σε κλίμα εθνικής εξάρσεως και πνευματικής ανατάσεως εορτάστηκε σήμερα, Κυριακή Β' Λουκά, 29η Σεπτεμβρίου τ.έ., η απελευθέρωση της ιστορικής Κωμοπόλεως του Αγίου Προδρόμου Χαλκιδικής από τους Τούρκους, που έγινε στις 18-19 μηνός Οκτωβρίου του 1912.
Ο αεικίνητος Εφημέριος της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγίου Προδρόμου Αρχ. π. Δωρόθεος Ζέρβας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, προετοίμασε με κάθε λεπτομέρεια, μαζί με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Στέλιο Γεωργακούδη, την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου κα Φανή Αναγνώστου και κυρίως με τη πληθωρική συμμετοχή των ενοριτών τη Γιορτή, που λαμπρά απόλαυσε ο φιλόχριστος Λαός.

Των όλων Ιερών Ακολουθιών προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από τον Εφημέριο π. Δωρόθεο, τον Πρωτ. Παναγιώτη Τζουβελέκη και τον Διάκονο του π. Κωνσταντίνο Ισαακίδη.
Ο φιλόχριστος Λαός του Αγίου Προδρόμου μετείχε με όλη του την καρδιά στην εορτή, γεμάτος από αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας και καυχήσεως για την ηρωϊκή και ομόθυμη συμμετοχή των πατεράδων και μανάδων του στην απελευθέρωση των ιερών του χωμάτων.
Επικεφαλής των Αρχών του Λαού ήταν οι Βουλευτές Χαλκιδικής κ. Γεώργιος Βαγιωνάς, κα Κυριακή Μάλαμα και κ. Απόστολος Πάνας, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Γιώργος, ο Αντιδήμαρχος Πολυγύρου κ. Δημήτριος Ζαγγίλας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίου Προδρόμου κ. Στέλιος Γεωργακούδης, οι Δημ. Σύμβουλοι κ.κ. Δημήτρης Κυργιαφίνης, Χρήστος Κομπόγιαννος και Μαρία Γκουγκούση, κ.α.
Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε πρακτικά, αλλά και με θεολογική ενάργεια τον χρυσούν κανόνα της κοινωνικής ζωής, τον φωτεινό οδηγό της συνειδήσεως και κυρίως την αψευδή ζυγαριά της όλης ανθρώπινης υποστάσεως, που κατά τον Λουκά ο Κύριος απηύθυνε στο τότε ακροατήριό του και μέσω αυτού στον άνθρωπο κάθε εποχής: «Καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως...» (Λουκ. στ', 31), δηλαδή, "όπως θέλετε να σας συμπεριφέρονται οι άνθρωποι και εσείς να τους συμπεριφέρεστε κατά τον ίδιο τρόπο!"
Παρετήρησε ο Δεσπότης ότι ο απλός, σαφής και σύντομος αυτός νόμος, είναι νόμος για όλους τους ανθρώπους και για όλες τις εποχές, αποτελώντας το Α και το Ω της ατομικής και κοινωνικής αρμονίας. Είναι νόμος τάξεως, νόμος δικαιοσύνης και νόμος που βασίζεται στην αγάπη, που απέδειξε τη Μ. Παρασκευή ότι η αγάπη είναι τόσο αγάπη, όσο ξέρει να θυσιάζεται! Αγάπη σημαίνει θυσία κι ο νόμος αυτός βασίζεται στους οικτιρμούς της θυσίας.
Και κατέληξε ο Μητροπολίτης λέγοντας: «Η σημερινή Ευαγγελική Περικοπή στο τέλος της μας προσφέρει και το κλειδί της επιτυχίας κατά την εφαρμογή αυτού του νόμου· "Γίνεσθε οὖν οἰκτίρμονες, καθὼς καὶ ὁ πατὴρ ὑμῶν οἰκτίρμων ἐστί" (Λουκ. στ', 36), δηλαδή, "Γίνεσθε, λοιπόν, σπλαγχνικοί προς τον συνάνθρωπό σας και συμπονετικοί στις δυστυχίες του και στις ανάγκες του, καθώς και ο ουράνιος Πατέρας σας είναι σπλαγχνικός προς όλους!" Αυτό σημαίνει: α) ότι ο χρυσούς αυτός κανόνας της κοινωνικής ζωής δεν βγαίνει από ανθρώπινα λογικά, από ανθρώπινα συντάγματα ή υπουργικούς θώκους, αλλά β) πηγάζει από την καρδιά, χρησιμοποεί σαν δύναμή του της καρδιάς το περίσσευμα και βασίζεται ουσιαστικά στα "σπλάγχνα οικτιρμών" κατά τον Παύλο, δηλαδή στη σπλαγχνική καρδιά που ξέρει να βλέπει τον άλλο σαν δικό της κομμάτι και κυρίως να θυσιάζεται και να ζει για τον άλλο!».
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη Δοξολογία για την χαρμόσυνο ημέρα της Τοπικής Κοινότητας και των ελευθερίων της και κατόπιν εψάλη τρισάγιο στον τόπο της θυσίας, όπου κατατέθηκαν στέφανοι.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Εκπαιδευτικός κ. Χρήστος Φυλαχτός, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενέστατα στον αγώνα της απελευθερώσεως της Χαλκιδικής και της Μακεδονίας από τον Οθωμανικό ζυγό και τις επεκτατικές επιδιώξεις των Βουλγάρων και της λεγομένης "Βουλγαρικής Εξαρχίας" και κυρίως εστίασε στη μάχη που έλαβε χώρα στον Άγιο Πρόδρομο τη μέρα αυτή, όπως αναφέρεται τόσο από τον Αντιστράτηγο Αλεξάκη στο βιβλίο του "Πολεμικαί Αναμνήσεις", όσο και στη βιογραφία "Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος" του Παναγιώτη Στάμου.
Να σημειωθεί ότι αυτές οι ιστορικές πηγές καταγράφονται και στα Αρχεία του Υπουργείου Στρατιωτικών του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Ακολούθησαν χοροί και κέρασμα σε όλους τους πανηγυριστές από τον Τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο και τις Κυρίες της αρχοντικής Κωμοπόλεως.

για όλες τις φωτογραφίες Εδώ