Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η 76η επέτειος της θαυμαστής διασώσεως του Ορχομενού από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1943, επέτειο κατά την οποία ο πιστός λαός με την αθρώα προσέλευσή του κατέθεσε τις ευχαριστίες του στην Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας και Προστάτιδα του Ορχομενού.
Επίκεντρο των εορτασμών η χιλιόχρονη Εκκλησία της Σκριπούς, το κόσμημα της Βοιωτίας που είναι γνωστό παγκοσμίως, για την αρχιτεκτονική του (χαρακτηριστικό δείγμα μεταβατικού σταυροειδούς ναού με τρούλο στον ελλαδικό χώρο), αλλά και για το θαύμα της Παναγίας, η οποία ως άμαχος πρόμαχος προστάτεψε τον Ορχομενό και εσαεί θα υμνείται για την θαυμαστή προστασία της, σκεπάζοντας με τη χάρη της κάθε άνθρωπο που με πίστη επικαλείται τις πρεσβείες της προς τον Κύριο και Θεό της.
Αυτό επιβεβαιώνει και η επιγραφή που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νάρθηκα της Παναγίας: «Ούτε ο φθόνος, ούτε κι ο χρόνος θα καλύψει στο βυθό της λήθης τα έργα του Λέοντα του Πρωτοσπαθάριου (τον Ναό της Παναγίας και τα δύο παρεκκλήσια των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου) τα οποία θα διαλαλούν διά μέσου των αιώνων τα μεγαλεία του Θεού…».
Έτσι, το απόγευμα της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου 2019 η ιστορική Μονή της Παναγίας Σκριπούς πλημμύρισε από μια λαοθάλασσα που υπομονετικά περίμενε να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας, την ώρα που στο μεγαλόπρεπο Καθολικό τελούνταν εις ανάμνησιν του θαύματός Της μέγας πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδίδων κ. Χριστοφόρου και πλαισιωμένων από τους κληρικούς της περιοχής.
Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην προστασία της Παναγίας Μητέρας μας επικαλούμενος για όλους τη βοήθειά της, τη μεσιτεία της και τις πρεσβείες της προς τον Υιόν Της.
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ και συνιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου.
Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος εξέφρασε το δέος, τον πνευματικό θαυμασμό του και την συγκίνησή του για την ευλογία να προσέλθει ταπεινός προσκυνητής στον ιστορικό Ναό της Θεοτόκου, ο οποίος εξαγγέλλει εκατοντάδες έτη τώρα την αλήθεια της πίστης, και να βρεθεί σε μια Παναγιοσκέπαστη πόλη, τον ιστορικό Ορχομενό. Ανέφερε ότι ο Ορχομενός δεν έγινε μια άλλη μαρτυρική πόλη της πατρίδας μας, διότι τον επεσκίασε η χάρη της Παντάνασσας, η οποία είναι η γέφυρα που ένωσε τον ουρανό με τη γη, και η οποία είναι το απόλυτο πρότυπο του ανθρωπίνου προσώπου. Ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ τόνισε ότι το θαύμα της Παναγίας είναι ιστορικό γεγονός, είναι παρουσία και παρέμβαση ζωής, λέγοντας πως μέσα στην Εκκλησία ζούμε την αποκάλυψη του Θεού. Τέλος, ευχήθηκε αειφόρος η χάρη της Παναγίας να εμπνέει και να φωτίζει τις καρδιές όλων, και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο για την φιλάδελφη αγάπη του.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε λιτανεία από τον Ναό έως το σημείο, όπου φανερώθηκε η Παναγία ακινητοποιώντας τα τανκς των Γερμανών, οι οποίοι τις βραδινές ώρες της 9ης Σεπτεμβρίου 1943 πέρασαν τον Ναό της Σκριπούς και κατευθύνονταν προς το χωριό Διόνυσος, που είχαν καταφύγει πολλοί κάτοικοι του Ορχομενού καθώς και μεγάλη δύναμη ανταρτών. Στη Θεία Λειτουργία και στη λιτανεία συμμετείχαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου και πολυάριθμοι πιστοί ευχαριστώντας την Παναγία για την θαυμαστή επέμβασή της.
Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Σεραφείμ και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά και ευλογημένα δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου.