Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Η εορτή του Αγίου Αθανασίου εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Με περισσή ευλάβεια και με την πρέπουσα τιμή εορτάστηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης η Ιερά Μνήμη των Δύο Μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας, των Αγίων Αθανασίου του Μεγάλου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας, κατά το διήμερο της 17ης και 18ης Ιανουαρίου 2018.
Το εσπέρας της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Ηρακλείου, ομιλώντας στο τέλος επικαίρος περί της μεγάλης μορφής του Αγίου Αθανασίου.

Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, εις τον περίλαμπρο Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου Λητής, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννου, τον οποίον και πλαισίωναν Ιερείς και Διάκονοι της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.
Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας μεταξύ των πολυπληθούς εκκλησιάσματος το οποίο και προσήλθε για να τιμήσει τον προστάτη και έφορο της περιοχής τους παρέστησαν, οι Δήμαρχοι Ωραιοκάστρου κ. Αστέριος Γαβότσης και Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι του Δήμου Ωραιοκάστρου, της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως και της Τοπικής Κοινότητος της Λητής, καθώς επίσης και μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως.
Στην ομιλία του προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι «οι δύο αυτοί μεγάλοι Ιεράρχες με την ζωή, το έργο και την αγωνιστική τους Μαρτυρία, πολέμησαν την πλάνη και υπερασπίστηκαν την αλήθεια».
Βλέπουμε και παρατηρούμε ότι σε όλες τις εποχές την αλήθεια την πολεμούνε. Σε όλες τις εποχές, έρχεται η πλάνη και διαστρέφει την αλήθεια, για να αποπροσανατολίσει τον άνθρωπο από τον σωστό δρόμο και να απομακρύνει τον άνθρωπο από τον Θεό, την ζωή και από την κληρονομία των αιωνίων αγαθών».
Η Εκκλησία έδωσε τον τίτλο Μέγας εις τον Άγιο Αθανάσιο, διότι ο ίδιος πρώτα με την ζωή του, το παράδειγμά του και την διακονία του, έδωσε αυτή την μαρτυρία της Πίστεως του, προς τον Έναν και Αληθινό Κύριο. Τα έργα του δε, υπήρξαν έργα ζωής και έργα εις τα οποία δοξάζεται το όνομα του Κύριου».
Αυτό που Ευαγγελίζεται η Αγία μας Εκκλησία δεν είναι ένα μήνυμα ευζωίας ή ένα μήνυμα καλής συμπεριφοράς που βρίσκουμε σε όλες τις θρησκείες, αλλά μεταφέρει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της καινούργιας ζωής, της αιωνίου ζωής. Η ζωή της Εκκλησίας μας είναι ζωή Θείας Κοινωνίας και Ιερών προσώπων, που είτε βρίσκονται ήδη στον Ουρανό είτε με το παράδειγμά τους πορεύονται προς αυτή την κατεύθυνση του Αγιασμού και της Θεώσεως».
Ο Μέγας Αθανάσιος και ο Άγιος Κύριλλος, μας καλούν σήμερα να έρθουμε κοντά στον Ιησού Χριστό, να ζήσουμε την ζωή της χάριτος, της αγάπης, της ειρήνης και του αιωνίου μηνύματος που δίνει στον άνθρωπο προοπτική για το παρόν και το μέλλον».
Προ της Απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε η καθιερωμένη Αρτοκλασία της παλαιάς αδελφότητος του «Αγίου Αθανασίου», που υπάρχει στην περιοχή της Λητής, ενώ όπως συνηθίζεται ο Σεβασμιώτατος ετίμησε όλα τα παιδιά, τα οποία αψηφώντας το δριμύ κρύο της εποχής, βούτηξαν για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό την ημέρα των Θεοφανείων, στην ειδικά διαμορφωμένη κατασκευή πλησίον του Αγιάσματος της Ζωοδόχου Πηγής, επιδίδοντάς τους από έναν επιστήθιο Σταυρό και συγχαίροντας τα ιδαιτέρως για την τόλμη τους αυτή, η οποία κρατά ζωντανά τα ήθη και έθιμα της Πατρίδος μας μαρτυρώντας την αληθινή τους Αγάπη και Πίστη στον Έναν και Αληθινό Θεό.