Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Επιστροφή κειμηλίων Ι.Μ. Μεγάλου Σπηλαίου.




Μετά από τις επιτυχημένες, επίμονες και πολύμηνες προσπάθειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Αμβροσίου και του Πανοσιολογιωτάτου  Αρχιμανδρίτου π. Ιερωνύμου Κάρμα, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, την Παρασκευή 21.09.2012 παρελήφθησαν και επεστράφησαν στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου τρία εκκλησιαστικά κειμήλια, σημαντικής ιστορικής και εκκλησιαστικής αξίας ἤτοι:
Α. ένας περγαμηνός εικονογραφημένος χειρόγραφος κώδικας (τετραευάγγελο) του 13ου-14ου αιώνα, με αργυρεπένδυτη στάχωση του 18ου αιώνα.
Β. ένα δερματόδετο Μηναίο Ιουλίου του έτους 1755 , από το τυπογραφείο του Νικολάου Σάρου.
Γ. ένα δερματόδετο Μηναίο Φεβρουαρίου του 1755, από το τυπογραφείο του Νικολάου Σάρου.
Πρό 70 ετών τα κειμήλια αυτά μετεφέρθησαν από το Μεγάλο Σπήλαιο στο Μετόχιο της Ιεράς Μονής, στη Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που ευρίσκεται στο φαράγγι Βιρού της Καρδαμύλης. Από εκεί Μάιο του 2004 δόθηκαν για συντήρηση στην 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Σπάρτης, και στην συνέχεια τα δύο πρώτα εκτίθεντο στη μόνιμη έκθεση «Ιστορίες θρησκευτικής πίστης στη Μάνη» στο Μουσείο Πύργου Πικουλάκη στην Αρεόπολη, ενώ το Μηναίο του Φεβρουαρίου στο Μουσείο Μούρτζινων- Τρουπάκιδων στην Καρδαμύλη. Έκτοτε κατεκρατούντο εκεί με διάφορες δικαιολογίες, παρά το γεγονός ότι η Ιερά Μητροπολή μας επανειλημμένως ζητούσε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να επιστραφούν.
Η επιμονή ωστόσο και το ανύστακτο ενδιαφέρον του Ποιμενάρχου μας και του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου απέδωσαν καρπούς. Ο αγώνας τους δικαιώθηκε με την υπ’ αριθμ. Πρωτ. Φ42/94168/24055/3093/1727 απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού στις 18.09.2012, το οποίο ενέκρινε την μεταφορά των κειμηλίων στην Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου.
Η Ιερά Μητρόπολή μας εκφράζει θερμότατες ευχαριστίες προς την 5η και 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τις Προϊσταμένους κ. Ευαγγελία Πάντου και Νιόβη Μπούζα, τους αρχαιολόγους και συντηρητές, που επί τόσα έτη φρόντιζαν για την καλή και σωστή συντήρηση και ασφαλή έκθεση των κειμηλίων, όσο και για την άψογη και άριστη συνεργασία μας μαζί τους.
Επίσης εγκάρδιες είναι οι ευχαριστίες μας, προς τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα Αρεόπολης , Καρδαμύλης , Καλαμάτας, Τριπόλεως, Κορίνθου, Ξυλοκάστρου και Αιγίου πού συνόδευσαν τά κειμήλια, εξασφαλίζοντας την ασφαλή μεταφορά τους .
Τα κειμήλια αυτά, προς το παρόν τοποθετήθηκαν, με σκοπό την διαφύλαξή τους, σε θυρίδα Τραπεζικού Καταστήματος στο Αίγιο, έως ότου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Μουσείου της Ιεράς Μονής, μεταφερθούν στο Μεγάλο Σπήλαιο.