Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Δεύτερο Μοναστικό Συνέδριο της Ιεράς Μομής Φανερωμένης Λευκάδος.

από :   Εδώ

Στην Ιερά Μονή Φανερωμένης Λευκάδας στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 125 ετών από την έλευση της Ιερά Εικόνας της Παναγίας της Φανερωμένης, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η έναρξη και η Α΄ Συνεδρία του 2ου Μοναστικού Συνεδρίου, που πραγματοποίησε η Ιερά Μονή Φανερωμένης με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης, με θέμα «Η προσφορά του Ορθόδοξου Μοναχισμού στην εποχή μας».
Στις 4.30μ.μ. προηγήθηκε ο καθιερωμένος Εσπερινός στο Καθολικό της Ιεράς Μονής παρουσία του Μητροπολίτου Αρσινόης κ.κ. Νεκταρίου , σεβαστών Καθηγουμένων, μοναχών και μοναζουσών.
Στον προαύλιο χώρο του Μοναστηριού ακολούθησαν χαιρετισμοί ως καλωσόρισμα των προσκυνητών και επισκεπτών Συνέδρων και έναυσμα των εργασιών του Συνεδρίου. Στην έναρξη του Συνεδρίου παραβρέθηκαν επίσης οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Άρτης κ.κ. Ιγνάτιος και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς.
Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχι. Νικηφόρος, με έκδηλη χαρά και συγκίνηση υποδέχτηκε όσους προσέτρεξαν να τιμήσουν με το λόγο και την παρουσία τους την επέτειο ελεύσεως της Ιεράς Εικόνας μετά από μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία αγιογράφησης της θαυματουργού Εικόνας τόνισε την ευλογημένη συγκυρία της συγκέντρωσης των αγίων μητέρων και πατέρων ως μήνυμα ελπίδας για τον άνθρωπο κάθε τόπου και εποχής.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γόρτυνος μετέφερε, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου, την αγάπη και ευλογία του Αρχιεπισκόπου εκφράζοντας σκέψεις και επισημάνσεις για την εν Χριστώ ζωή μοναχών και λαϊκών και την σπουδαιότητα του Συνεδρίου μέσα από τις ομιλίες φωτισμένων εισηγητών.
Ο κ. Ανδρέας Μήτσου, μετέφερε επιστολή του Βουλευτή Λευκάδος κ. Σολδάτου, στην οποία εξήρε την προσφορά του Μοναχισμού στην Ορθοδοξία και στην πατρίδα μας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Βερύκιος, εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη κ. Σπύρου επισήμανε την αραγή σχέση Ελληνισμού και Ορθοδοξίας ως φάρος στη ζοφερή εποχή μας.
Ο κ. Αναστάσιος Γαζής, Γενικός Γραμματέας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας και εκπρόσωπος του Δημάρχου Λευκάδας κ. Κων/νου Αραβανή τόνισε την ιδιαίτερη τιμή για το νησί μας να φιλοξενεί το 2ο Μοναστικό Συνέδριο, αφορμή αναγέννησης του σύγχρονου ανθρώπου.
Ο κ. Γεώργιος Κοντομίχης, πρόεδρος του Σωματείου Φίλων της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Λευκάδος, αναφέρθηκε αφού καλωσόρισε τους προσκυνητές στη σεβάσμια Μονή, στην αέναη προσφορά της στο Λευκαδίτικο λαό, όπως και στην μέγιστη προσφορά του μοναχισμού στην διάδοση και στερέωση του λόγου του Ευαγγελίου.
Ο εκπρώσοπος των Φίλων της Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους τόνισε την ευλογία τέτοιων Συνάξεων μέσα στον ταραγμένο βίο της εποχής μας. Ο κ. Αντώνης Κτενάς, εκπρόσωπος των Λευκαδίων Φίλων του Αγίου Όρους, εξέφρασε τη χαρά για τη διάδοση του μοναχικού λόγου μέσα από την βιοτή και την άσκηση της μοναστικής κοινότητας.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ. Θεόφιλος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θεμελιώνοντας στο λόγο της Αγίας Γραφής και των πατέρων της Εκκλησίας τη σπουδαιότητα του Ορθόδοξου μοναχισμού στην ολότητα του ανθρωπίνου προσώπου, ιδιαίτερα αντιπνευματικής και αιρετικής, πολλές φορές, διάστασης όπως η σημερινή.
Η Α΄ Συνεδρία, προεδρεύοντος του Αιδεσ. π. Ιωάννη Σκιαδαρέση, ξεκίνησε με την εισαγωγική ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης κ.κ. Ιωήλ με θέμα «Η προσφορά του Ορθόδοξου Μοναχισμού στην εποχή μας».
Η εισήγηση έδωσε το χαρακτηριστικό στίγμα και των λοιπών ομιλιών καθορίζοντας γλαφυρά το όντως μυστηριακό, φαινόμενο του μοναχισμού, ο οποίος παρουσιάστηκε ως κατάσταση ασωμάτων αγγέλων σε ολικό και ρυπαρό σώμα, ως βία της ανθρώπινης φύσεως με σκοπό τον εξαγνισμό και την τελείωση. Παράλληλα ακούστηκαν πρακτικές νουθεσίες για την εφαρμογή του μοναχικού τρόπου ζωής στην τύρβη του κόσμου.
Στην συνέχεια ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμ. Χριστόδουλος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους παρουσίασε εναργώς την αμφίδρομη και ζωογόνο σχέση του νησιού μας με την Αθωνική Πολιτεία, ως ελεύθερη φυλλομέτρηση της ιστορίας του μοναχισμού στην επάνδρωση του Αγίου Όρους από τη Λευκάδα και γενικότερα την Επτάνησο.
Ανεκτίμητη κληρονομιά των μοναχών θεωρήθηκε η «ξενιτιά τους» στην κοινωνία των Αγγέλων για να ξαναζήσουν εν Χριστώ το νόστο της πατρίδας τους. Στην τελευταία ομιλία της Α΄ Συνεδρίας ο κ. Δημήτριος Γιαννούλης καθηγητής στην Ανωτέρα Εκκλ. Σχολή Βελλάς, περιηγήθηκε στην μοναστική ιστορία της Λευκάδας, με λεπτομερείς αναφορές στην ίδρυση, ανάπτυξη και εξέλιξη των Μονών και Εκκλησιών του νησιού της Λευκάδας ως κέντρων θρησκευτικού, εθνικού, πνευματικού, αγιογραφικού και αρχιτεκτονικού πολιτισμού.
Η Α΄ Συνεδρία έκλεισε με ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών, θεολογικού και πνευματικού περιεχομένου.