Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Ιερά Μονή Αγίων, Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου Χίου.

ΕΝΑ πρόχειρο γκάλοπ κάναμε εδώ μεταξύ μας στην «ΑΛΗΘΕΙΑ» και λίγο παραέξω ποια είναι η Μονή των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, που περιγράφει στο βιβλίο του ο Θεολόγος Κων/νος Καρατζάς και πήραμε κυρίως την απάντηση ότι είναι ο Μητροπολιτικός Ναός, που ίσως ήταν κάποτε Μονή… μέχρι που όλοι έκπληκτοι ακούσαμε την απλοϊκή απάντηση: Μα είναι ο Άγιος Μηνάς…
Φαίνεται πως, εκτός της εκπληκτικής δουλειάς του συμπατριώτη μας Θεολόγου, αυτό το μπέρδεμα δεν είναι δική μας αποκλειστικότητα, αφού σημειώνεται και στην περιληπτική αναφορά για το βιβλίο, που εξέδωσαν και δημοσίευσαν οι προοδευτικοί εκδότες Α. και Γ. Παληός.
Διαβάζουμε σ’ αυτήν και συστήνουμε ανεπιφύλακτα το βιβλίο:
«Το βιβλίο καλύπτει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στη χιακή εκκλησιαστική ιστοριογραφία και αφορά την ιστορία της Ιεράς Μονής των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου «του Αγίου Μηνά» όπως την αποκαλούν απλά οι Χιώτες.
Η Μονή που ιδρύθηκε το 16ο αιώνα και υπήρξε ανδρικό Μοναστήρι, είναι χτισμένη σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον και είναι γνωστή και πέρα από τα όρια της Χίου κυρίως για τις τραγικές στιγμές της χιακής ιστορίας που διαδραματίστηκαν εκεί την Κυριακή του Πάσχα του 1822, όταν 2.000 περίπου γυναικόπαιδα βρήκαν τραγικό θάνατο από τους Τούρκους.
Το βιβλίο αποτελεί μία επιστημονική μελέτη που μέσα από τα κεφάλαιά του με τρόπο απλό παρουσιάζει την ιστορία και την πορεία της Μονής όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα στους αιώνες επηρεασμένη από δύο σημαντικά γεγονότα που τη σημάδεψαν, την καταστροφή του 1822 και τους σεισμούς του 1881 και παρακολουθεί την πορεία αυτή μέχρι τις μέρες μας. Το κείμενο συνοδεύουν πλήθος σημαντικών φωτογραφιών και εικόνων που ενισχύουν τη μελέτη του συγγραφέα και βοηθούν τον αναγνώστη. Επίσης χρήσιμο το ευρετήριο των ονομάτων και των τοπωνυμίων που υπάρχει στο τέλος.
Η Μονή του Αγίου Μηνά, ένα τόσο σπουδαίο κεφάλαιο της ιστορίας του τόπου μας επιτέλους μας παρουσιάζεται επιστημονικά τεκμηριωμένο μέσα από ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείψει από κανένα χιώτικο σπίτι».