Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Ιερισσού: «Η ιατρική, όπως και κάθε επιστήμη, είναι χάρις και δωρεά του Θεού» (ΦΩΤΟ).



Με μεγαλοπρέπεια ο πάγκαλλος Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων Αρναίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, ο σε σχέδια του αειμνήστου Ορλάνδου και με μέριμνα των γυναικών της Αρναίας χτισμένος το 1919, γιόρτασε τη μνήμη των Αγίων ενδόξων Αναργύρων των Ρωμαίων ιατρών, Κοσμά και Δαμιανού.

Την παραμονή ετελέσθη πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του επ. Πρωτοσυγκέλλου και Ιεροκήρυκος της Ι. Μητροπόλεως Παν. Αρχιμ. π. Χρυσοστόμου Μαϊδώνη, ο οποίος εκήρυξε και τον θείο λόγο.
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Τετάρτη 1η Ιουλίου ε.έ., της Ακολουθίας του Όρθρου και της λαμπράς Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από τους Παν. Αρχιμ. π. Χρυσόστομο Μαϊδώνη, τον Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο Παν. Αρχιμ. π. Δωρόθεο Ζέρβα, τον Παν. Αρχιμ. π. Παΐσιο Σουλτανικά, τον εκλεκτό Εφημέριο του εορτάζοντος Ναού Αιδ. Οικ. π. Κωνσταντίνο Αγούλα, τον Αιδ. Οικ. π. Γεώργιο Τρικκαλιώτη και τους Διακόνους π. Κωνσταντίνο Ισαακίδη και π. Θεόκλητο Παρδάλη.
Οι προσκυνητές κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό και τον προαύλειο χώρο του και την έμπροσθεν αυτού οδό, με επικεφαλής τους Βουλευτές κ. κ. Γεώργιο Βαγιωνά και Απόστολο Πάνα, τον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής κ. Ιωάννη Γιώργο, τον Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Στέλιο Βαλιάνο, τον τ. Υπουργό και Δήμαρχο κ. Χρήστο Πάχτα, τους Αντιδημάρχους κ.κ. Γεώργιο Θαλασσινό, Νικόλαο Αυγερινό και Γεώργιο Κούκο, τους Δημ. Συμβούλους κες Ευγενία Γιαννούση και Ελένη Καραντώνα και κ. Αθανάσιο Τσιάλα, τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Αγαπητό Κιάτο, τον Διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αρναίας κ. Δημήτριο Αλεξανδρή, κ.α.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, παίρνοντας αφορμή από το γεγονός ότι οι Άγιοι Ανάργυροι ήσαν και είναι θαυματουργοί ιατροί, ανεφέρθη διεξοδικά στην επιστήμη της ιατρικής, που όπως και κάθε επιστήμη και γνώση είναι δώρο Θεού και απόσταγμα της ανθρώπινης παρατηρήσεως, του κόπου, της βαθειάς εντρυφήσεως και της σοφίας. Από το Παλαιοδιαθηκικό βιβλίο της Σοφίας Σειράχ δανείστηκε ο Σεβασμιώτατος γνωστά ευλογημένα λόγια, που περιποιούν ιδιαιτέρα τιμή για τον ιατρό και την φιλάνθρωπη Επιστήμη του.
«Τίμα τον ιατρό, όπως του αρμόζει, έχοντας άλλωστε υπόψιν σου τις υπηρεσίες του στις ανάγκες σου, διότι ο Κύριος τον δημιούργησε. Από τον ύψιστο Θεό προέρχεται η θεραπεία, που δίνει ο ιατρός... », γράφει ο σοφός Σειράχ και συνεχίζει: «Η ιατρική επιστήμη θα αναδείξει τον Ιατρό και ενώπιον επισήμων ανθρώπων θα αποκτήσει δόξα. Ο Κύριος όρισε να φυτρώνουν φαρμακευτικά βότανα από τη γη, ο δε φρόνιμος άνθρωπος δεν τα αποστρέφεται... Ο ίδιος ο Θεός έδωκε στους ανθρώπους την ιατρική επιστήμη, ώστε να δοξάζεται με τα θαυμαστά Αυτού έργα. Διά των ιατρών και των φαρμάκων θεραπεύει ο Θεός και αφαιρεί τις ενοχλήσεις του ασθενούς...και τούτο διότι ο Θεός δημιούργησε τον ιατρό και τον ανέδειξε... Και πολλές φορές οι θεραπείες της ασθενείας και η κατευόδωση της υγείας σου είναι στα χέρια των ιατρών» (Σοφ. Σειρ. λη΄, 1-7, 12-13).
Τα είπε όλα αυτά ο ομιλητής για να τονίσει ξεκάθαρα ότι η ιατρική επιστήμη, όπως και κάθε επιστήμη και γνώση, είναι μεν αποκτήματα με πολύ ιδρώτα των ανθρώπων, αλλά αποτελούν ουσιαστικά τάλαντα και δωρήματα που τα δίνει ο Θεός και τα χαριτώνει το Άγιο Πνεύμα. Είναι χαρίσματα αγιοπνευματικά.
Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος: «Ευχαριστούμε από την καρδιά μας την Κυβέρνηση του Τόπου που κράτησε καθαρή τη Χώρα μας από τον Κορωναϊό, έστω και αν εξήντληξε τη Μ. Εβδομάδα την αυστηρότητά της στη μάνα του Λαού την Εκκλησία... Την παρακαλούμε και την καλούμε να κρατήσει ψηλά και ακέραιο τον δημόσιο χαρακτήρα της υγιείας στην Ελλάδα μας, και τους ιατρούς, αφού τους ευχαριστήσουμε απο καρδιάς για τις θυσίες τους, τους προσκαλούμε, σεβόμενοι το δώρο-ταλέντο που τους χάρισε ο Θεός, όπως οι Άγιοι Ανάργυροι, δωρεάν να προσφέρουν εκείνο που δωρεάν έλαβαν!».
Προ της απολύσεως έλαβε χώρα λιτάνευση της θαυματουργού Εικόνος των Αγίων και Ιερών Λειψάνων Αγίων της Εκκλησίας μας ανά την Αρναία, επ' ευλογία του φιλομάρτυρος και φιλαγίου Λαού της και ιδίως του γυναικείου χριστεπωνύμου πληρώματος, που είναι η αιτία της χαράς να κατέχει η Αρναία τέτοιο κόσμημα. Την ιερά λιτανεία συνόδευσε η Φιλαρμονική Μπάντα του Δήμου Αριστοτέλη, υπό τον εκλεκτό μουσικό κ. Βασίλειο Κοκκαλιάρη, επιδίδοντας μεγαλοπρέπεια στην όλη τάξη της Εκκλησίας.
 για όλες τις φωτογραφίες Εδώ