Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Οφείλουμε να αντισταθούμε στο ειδωλολατρικό πνεύμα της εποχής».


Λαμπρή η πανήγυρις της Αγίας Βαρβάρας στην Ν. Ιωνία.
 
Την μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού και του Αγίου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ Φαναρίου, εόρτασε η Τοπική μας Εκκλησία, με επίκεντρο τον ομώνυμο Ιερό Ναό της Ν. Ιωνίας, όπου την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρουσία πολλών Κληρικών μας και πλήθους ευσεβών Χριστιανών.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο Μαρτύριο της Αγίας Βαρβάρας, κατά την πρώτη περίοδο της Χριστιανικής ιστορίας, όπου η μανία της ειδωλολατρίας οδήγησε στον μαρτυρικό θάνατο μέγα πλήθος Χριστιανών. Μίλησε, επίσης, για τους αγώνες του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, την περίοδο της Εικονομαχίας, κατά την οποία, μέσα από την Θεολογική του διδασκαλία, όσο και τον υμνογραφικό του λόγο, στήριξε την τιμητική προσκύνηση των Εικόνων, εκφράζοντας την αλήθεια της Εκκλησίας, ότι η τιμή δεν αποδίδεται στο υλικό στοιχείο της Εικόνας, αλλά στο εικονιζόμενο πρόσωπο και τελικά στον ίδιο τον Θεό. Αναφερόμενος στον Άγιο Σεραφείμ, επεσήμανε ότι η σκλαβιά, μέσα στην οποία μεγάλωσε, δεν δέσμευσε το πνεύμα και την ψυχή του. Κατάλαβε ότι η δύναμη εκείνη που μπορεί να κρατήσει το φρόνημα των ραγιάδων όρθιο και το όραμα της ελευθερίας ζωντανό, είναι η Ορθόδοξη πίστη, μέσα από την οποία διασώθηκε η γλώσσα, ο πολιτισμός, η Παιδεία και η Ελληνορθόδοξη αυτοσυνειδησία, την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Επικαιροποιώντας το μήνυμα των τριών Αγίων στην εποχή μας, ο κ. Ιγνάτιος μίλησε για την σύγχρονη ειδωλολατρία, που αφορά στην θεοποίηση του χρήματος, της δόξας, της κοσμικής δύναμης, του ηδονισμού, της δήθεν σοφίας. «Απέναντι σ’ αυτό το νεοειδωλολατρικό πνεύμα οφείλουμε ν’ αντισταθούμε, όπως πράττουν οι νέοι της Εκκλησίας, που δίνουν μαρτυρία Χριστού στην εποχή της αμαρτίας και του εκφυλισμού των αξιών». Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον κίνδυνο των αιρέσεων στην εποχή μας, «που είναι έργο του διαβόλου, αλλά και καρπός εγωισμού, ελλείμματος θεολογικής γνώσης και ανυπακοής στην  Εκκλησία. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να διορθώσει τα πράγματα στην Εκκλησία έξω από το πλαίσιο της Εκκλησίας και των όσων ορίζει η Συνοδική Της υπόσταση, οδηγείται στην απώλεια και ουσιαστικά εκτός Εκκλησίας. Η ενότητα σώζει και όχι η εγωιστική αυτονόμηση». Τέλος, αναφερόμενος στο μήνυμα του Αγίου Σεραφείμ, τόνισε ότι «μας θυμίζει τις ευθύνες μας για το Γένος μας, γνωρίζοντας ότι δεν είναι μόνο το παρόν, αλλά και το παρελθόν, που μας βαραίνει και το μέλλον, στο οποίο πρέπει να επιβιώσει ο λαός και η πατρίδα μας. Πρέπει να ξαναβρούμε την αλήθεια μας, να επανεκτιμήσουμε τον πνευματικό μας πλούτο και να διασώσουμε την ενότητά μας».
Στο τέλος του Εσπερινού, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας απένειμε, εκ μέρους του Εκκλ/κού Συμβουλίου, Τιμητική Πλακέτα στον επί σειρά ετών Λαμπαδάριο του Ναού κ. Δημήτριο Μανώλη. Εξήρε το ήθος του τιμηθέντος Ιεροψάλτου, την αγάπη του για την Ψαλτική τέχνη και το πνεύμα συνεργασίας που διαχρονικά τον διακρίνει. Μίλησε για διδακτικό έργο, που επί χρόνια προσφέρει στο Παράρτημα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής στον Αλμυρό, με διάθεση ιεραποστολική, φροντίζοντας για την ανανέωση του ιεροψαλτικού δυναμικού της περιοχής.
Ανήμερα της εορτής τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Θεοφ. Επισκόπου Ολβίας κ. Επιφανίου, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο.
 
Εκ του Γραφείου Τύπου.