Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.

..

..
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Εσπερινός της Αγίας Άννης με Κουρά Μοναχού στην Ι.Μ. Ιερισσού, (ΦΩΤΟ).

Μέσα σε κλίμα κατανύξεως ετελέσθη ο πανηγυρικός Εσπερινός του Γενεσίου της Θεομήτορος Αγίας Άννης στο ομώνυμο κομψότατο Ιερό Παρεκκλήσιο της στον Άγιο Πρόδρομο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού.
Το πανέμορφο πέτρινο Εκκλησάκι ανήγειρε προ ολίγων ετών εν μέσω κρίσεως ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού και Εφημέριος Αγίου Προδρόμου Χαλκιδικής Παν. Αρχιμ. π. Δωρόθεος Ζέρβας.

Της Ιεράς Πανηγύρεως προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από ευάριθμο χορεία Κληρικών της τοπικής Μητροπόλεως, αλλά και των ομόρων Ι. Μητροπόλεων, με επικεφαλής τον ευλαβέστατο Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι.Μ. Κασσανδρείας Παν. Αρχιμ. π. Ειρηναίο Μιχαηλίδη.
Ο φιλάγιος Λαός του Θεού κατέκλυσε τόσο τον κυρίως, όσο και τον προαύλειο χώρο του Ναϊδρίου, τιμώντας την προσφορά της Θεομήτορος Άννης στην κατά Χριστόν Οικονομία, δηλαδή, στα όσα μεγαλεία έπραξε ο Τριαδικός Θεός με το Δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που προήρχετο κατά το ανθρώπινο, Θεός ών, εκ της ρίζης Ιεσσαί, και εκ λαγόνων της Κυρίας Θεοτόκου, κατά θαυματουργικό τρόπο θυγατρός των Αγίων Άννης και Ιωακείμ. Επικεφαλής του Λαού ήταν ο Αντιδήμαρχος Πολυγύρου κ. Χρήστος Βορδός και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Στυλιανός Γεωργακούδης.
Μετά τα Απολυτίκια του Εσπερινού, κατά την τάξη της Εκκλησίας, ο Σεβασμιώτατος έκειρε εις αρχάριο ρασοφόρο Μοναχό, τον κ. Γεώργιο Παρδάλη, υιό του αοιδίμου Ιερέως π. Νικολάου Παρδάλη, ο οποίος διακόνησε ευόρκως στις Ενορίες Γαλατίστης και Μαραθούσης της Ι.Μ. Ιερισσού.
Το μοναχικό όνομα το οποίου έδωσε ο Μητροπολίτης στο πνευματικό του τέκνο είναι ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, προς τιμήν του αγίου ενδόξου Μάρτυρος Θεοκλήτου του Φαρμακού και του Γέροντός του αοιδίμου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Θεοκλήτου Φιλιππαίου, ο οποίος και τον ανεβίβασε στους δύο πρώτους βαθμούς της Ιερωσύνης.
Στην προσλαλιά του προς τον νεοκαρέντα Μοναχό Θεόκλητο - ο οποίος σημειωτέον είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, επί πενταετία εργάστηκε στα εμπορικά πλοία και προ ημερών έδωσε επιτυχώς κατατακτήριες εξετάσεις για την εισαγωγή του στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης - ο Σεβασμιώτατος παρετήρησε τα κάτωθι:
Πρώτον. Μοναχός σημαίνει υπακοή! Υπακοή κατά τη Φιλοκαλία, και δη κατά τον Όσιο Ιωάννη της Κλίμακος, σημαίνει “Άρνησις ψυχής οικείας παντελής διά σώματος εμφανώς ενεργουμένη…, μνήμα θελήσεως, εκούσιος θάνατος, ανεξέταστος κίνησις, εκούσια Θεού ομολογία …”!
Σημαίνει ότι ο Μοναχός δεν έχει θέλημα, αλλά γίνεται υποτακτικός του Κυρίου που κατά τον Ιωάννη τον Θεολόγο κατέστη “Υπήκοος τω Πατρί άχρι θανάτου, θανάτου δε Σταυρού”! Με άλλα λόγια είναι θεοδίδακτος αρετή η υπακοή, κατά μίμησιν Χριστού!
Δεύτερον. Μοναχός σημαίνει και πάλι υπακοή. Δηλαδή, “Το να μην εμπιστεύεται κανείς σε κανένα καλό τον εαυτό του μέχρι και τον θάνατό του”, κατά τον Όσιο Κάλλιστο Ξανθόπουλο!
Σημαίνει ότι αναθέτει εκούσια ο Μοναχός τον εαυτό του στα χέρια του Σταυρωθέντος και Αναστάντος Θεού. Και για την όλη πορεία της ζωής του Τον ρωτά: “Τι Σοι ευάρεστον Κύριε; Τούτο ποιήσω!”.
Και Τρίτον. Μοναχός σημαίνει και πάλι υπακοή. Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι ο υποτακτικός γίνεται δεκανίκι επιβολής ή επιστηριγμού οιουδήποτε “Αλαθήτου”, αλλά γεννιέται από τη μυστική σχέση πνευματικού τέκνου και αγίου πνευματικού πατρός, με βάση αναφοράς πάντοτε το ιερό πετραχήλιο του Γέροντος και αλάνθαστου αγιοπατερικού οδηγού, που πρώτος αποδεδειγμένως δοξάζει τον Θεό και αντιδοξάται απ’ Αυτόν, καλώντας και ετέρους να μετάσχουν στη θεία μακαριότητα.
Τέλος ο Σεβασμιώτατος συγκινημένος ανέφερε ότι τελική του επιλογή στην ονοματοδοσία του νέου Μοναχού ήταν η αγιοζωή, η αρχοντιά και έμπρακτη ταπείνωση του Γέροντος του Θεοκλήτου, του οποίου και ζήτησε τις θεοπειθείς ευχές και τη μεσιτεία προς τον Κύριο για τον ίδιο και τα πνευματικά του τέκνα στην υπ’ αυτόν Ιερά Μητρόπολη.
Ο π. Θεόκλητος, συν Θεώ, θα λάβει τον πρώτο βαθμό της Ιερωσύνης, την Κυριακή 22 μηνός Δεκεμβρίου τ.έ., στον Ενοριακό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγίου Προδρόμου, καθότι τυγχάνει πνευματικό τέκνο του π. Δωροθέου Ζέρβα και ενετάχθη πλέον στην Ανδρώα Ιερά Μονή Αγίου Χριστοφόρου Αρναίας, την οποία ο Σεβασμιώτατος σφόδρα επιποθεί να την δει και λειτουργικώς και ουσιαστικώς δυναμικά να φωτίζει και να λαμπρύνει την πνευματική ζωή της Μητροπόλεως του!

για όλες τις φωτογραφίες Εδώ