Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ Σεβ.Δημητριάδος προς την ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ.Θεόδωρο τον Β’ κατά την εορτή της Αναλήψεως 06/06/2019




ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ Σεβ.Δημητριάδος προς την ΑΘΜ τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ.Θεόδωρο τον Β’ κατά την εορτή της Αναλήψεως 06/06/2019
 ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΟΥ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ Α. Θ. ΜΑΚΑΡΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ κ. κ. ΘΕΟΔΩΡΟΝ ΤΟΝ Β΄
 ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΞΟΥ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ
Ιερός Ναός Αναλήψεως του Χριστού Βόλου – 6 Ιουνίου 2019

Μακαριώτατε Πάπα και Πατριάρχα
Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής
κύριε Θεόδωρε, 

Διπλής χαράς μεταλαμβάνουμε σήμερα, διπλής ευφροσύνης κοινωνούμε. Λαμπροφορεί και πανηγυρίζει η Αγία μας Εκκλησία την ένδοξη Ανάληψη του Χριστού μας, τον θριαμβευτικό επίλογο της επί γης παρουσίας Του και του απολυτρωτικού Του έργου. Ένας καταιωνισμός χαράς αναβλύζει από την εόρτια υμνολογία,  καταρδεύει τα σύμπαντα, και μυσταγωγεί τις καρδιές μας. Μας καλεί να «αναβώμεν εις το μετέωρον όρος του Κυρίου», και μας προτρέπει να ανανήψουμε και να ανυψώσουμε νοερά, μάτια και νου και αισθήσεις σε Εκείνον, που αναλαμβάνεται στον ουρανό μετά δόξης πολλής, «των αγγέλων θαυμαζόντων και των μαθητών εκπληττομένων». Αιρόμενος εις τον ουρανόν, «νεφέλη οχούμενος», υπερβαίνει τους φυσικούς νόμους και τη λογική, εξέρχεται από τα ανθρώπινα μέτρα, ευλογεί, «καταλείπει ειρήνην τοις επί γης», «χαροποιεί τους μαθητάς τη επαγγελία του Αγίου Πνεύματος». Διασώζουν οι Πράξεις των Αποστόλων την τελευταία Του υποθήκη, λόγια που αποκαλύπτουν και επισφραγίζουν  τη δωρεά της Δεσποτικής αγάπης προς τον άνθρωπο. «Λήψεσθε δύναμιν εξ ύψους……. και έσεσθέ μοι μάρτυρες έως εσχάτου της γης». Όλα μας τα προσφέρει ο Ιησούς, και δύναμη και λόγο και ζωή, ως δυνατότητα, προκειμένου όποιος πιστεύει στο όνομά Του να επιτελεί  τα έργα Εκείνου, «αλλά και μείζονα τούτων».
Κάθε χρόνο τέτοια μέρα μας προσφέρεται ως πρόκληση η ευκαιρία να ζήσουμε μυστικά και καρδιακά το γεγονός της Ανάληψης, να βιώσουμε τη θεία έκπληξη, να ανακαλύψουμε μέσα μας την αίσθηση της δυνάμεως, που μας εξασφαλίζει η ιδιότητά μας ως βαπτισμένων Χριστιανών. Λάβαμε, όντως, δύναμη εξ ύψους. Δύναμη εξαγιαστική αλλά και μεταμορφωτική. Τω καιρώ εκείνω, η δύναμη αυτή  ανέδειξε τους απλούς ψαράδες σε σοφούς ποιμένες, τους δειλούς μαθητές σε διδασκάλους και μάρτυρες. Σήμερα προσδίδει μία ευρύτερη προοπτική στην ψυχή μας, να βγει από τα στενά όρια της ανθρώπινης αδυναμίας στην «ελευθερία της δόξης των τέκνων του Θεού». Εορτή, συνεπώς, θριάμβου και επαγγελίας, η Ανάληψη του Χριστού μας, όντως, αποτελεί αιτία ιδιαίτερης χαράς και πανηγύρεως.
Της τελευταίας υποθήκης του Κυρίου μας άπτεται, όμως, και η άλλη αφορμή της χαράς μας. Λαμπροφορεί και σεμνύνεται σήμερα η τοπική μας Εκκλησία, καθώς έχει την ευλογία να φιλοξενεί και να προσφέρει στο θεοφιλές πλήρωμά της την ζωντανή απόδειξη, ότι η τελευταία επιθυμία του Χριστού μας επί της γης εκπληρώνεται καθημερινά με ένθεο ζήλο. «Έσεσθέ μοι μάρτυρες…… έως εσχάτου της γης» είχε ζητήσει λίγο προτού αναληφθεί. Και ιδού, ανάμεσά μας, ευλογών, ιερουργών και προεξάρχων, ίσταται η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης, ο περικλεής Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ. Θεόδωρος ο Β’. Είναι η μορφή, που καταθέτει έως τις εσχατιές της Αφρικανικής γης τη σώζουσα μαρτυρία της Ορθοδοξίας μας, που ευαγγελίζεται την ελπίδα και την εμπειρία της Αναστάσεως. Στα βήματα του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, αγκαλιάζει έθνη και λαούς, απεργάζεται με κόπους και θυσίες την ενότητά τους στην κοινή κολυμβήθρα της πίστης μας, αναλώνεται σε μία πολυσχιδή ποιμαντική, ιεραποστολική και θυσιαστική διακονία. Η σεπτή παρουσία του, όντως, κοσμεί τον Πατριαρχικό θρόνο της Αλεξάνδρειας, της πόλης του μύθου και της μνήμης, της διανόησης και της μεγάλης λογοτεχνικής και καλλιτεχνικής παράδοσης, των διαπρεπών Ελλήνων και Αιγυπτιωτών ευεργετών. Και αν κάποτε ο φάρος της πόλης αποτελούσε ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, οπωσδήποτε το έργο που επιτελείται σήμερα από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, μαρτυρεί το σύγχρονο θαύμα της πίστης μας, και θεμελιώνει στην περιοχή, εν μέσω πολυειδών κρίσεων και προβλημάτων, την προοπτική της προόδου και της ευημερίας.
Κομίζετε, Μακαριώτατε, στην πόλη μας την αύρα αυτής της διαχρονικής Αλεξάνδρειας, που μπορεί να υπήρξε χωνευτήρι λαών και πολιτισμών, παραμένει όμως πάντα σύμβολο της οικουμενικότητας του Ελληνικού πολιτισμού και της Ελληνικής γλώσσας. Γι’ αυτό και συνωθείται με ενθουσιασμό ο ευλογημένος λαός του Θεού να ατενίσει το τίμιο πρόσωπο της πολυταλάντου Μακαριότητός σας, και να ψηλαφήσει τα στίγματα της θυσιαστικής διακονίας σας. Ιδού, με αυθόρμητα συναισθήματα πηγαίας αγάπης και σεβασμού όλοι σας καλωσορίζουμε, και εκ μέσης ευγνώμονος καρδίας σας ευχαριστούμε. Αντλούμε από σας ευλογία και δύναμη, πρόθυμοι να αντιπροσφέρουμε κάθε δυνατή υποστήριξη στο έργο σας.
Υποβληθήκατε σε κόπο πολύ, και διανύσατε διόλου ευκαταφρόνητες αποστάσεις, για να ανταποκριθείτε στην πρόσκλησή μας, και να μας επιφυλάξετε τη χαρά, να συνεορτάσουμε τούτη την λαμπρή δεσποτική εορτή, (αλλά και να συμμετέχουμε μαζί το απόγευμα και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις για την ναυτική εβδομάδα, δεδομένου ότι φέτος η τιμώμενη Μεσογειακή πόλη θα είναι η Αλεξάνδρεια). Προστρέξατε κοντά μας με την προθυμία του Καλού Ποιμένος, που δεν φείδεται κόπων, και δεν ορρωδεί προ ουδενός κινδύνου, προκειμένου να στηρίξει όσους τον αποζητούν. Άλλωστε, όλη η πορεία σας, στα βήματα του Καλού Αρχιποίμενος Χριστού στοιχίζεται, ως πορεία συμπόνοιας, συμπαράστασης και αδαπάνητης αγάπης. Γι’ αυτό και την πανεπίσημη τούτη ώρα, που νοιώθουμε ακατανίκητη την ανάγκη να σας προσφέρουμε φτωχό, πλην όμως συμβολικό αντίδωρο, για το πολύτιμο δώρο της ευλογητής παρουσίας σας κοντά μας, επιλέξαμε την εικόνα του Καλού Ποιμένος. Σας την παραδίδουμε, με την ευχή να λειτουργεί όχι απλώς ως αγαθή ανάμνηση της επισκέψεώς σας στον εορτάζοντα ναό μας, αλλ’ ως εύγλωττη απόδοση τιμής στο πρόσωπό σας, ως γλυκύς επιστηριγμός σας και παραμυθία, ως  απτή επιβεβαίωση της εράσμιας παρουσίας Του κοντά σας, ως διαρκής υπενθύμιση της παρήγορης επαγγελίας Του ότι μεθ’ ημών εστί πάσας τας ημέρας της ζωής μας μέχρι της συντελείας του αιώνος. Αμήν.