Tο δια κολλύβων θαύμα του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος εορτάζει η Εκκλησία μας το πρώτο Σάββατο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Έτσι, το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου ε.έ. τελέστηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων της πόλεως των Θηβών Θεία Λειτουργία το πρωί ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας μεθεόρτιος Εσπερινός.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος, πλαισιούμενος υπό πλειάδος ιερέων και πολυπληθούς εκκλησιάσματος.
Το θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου πανοσ. αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Πόγκας, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρώτη εντολή που έδωσε ο Θεός στους πρωτόπλαστους, η οποία ήταν η τήρηση της νηστείας, που αναδεικνύει την ελευθερία και τονίζει το αυτεξούσιο του ανθρώπου. Τόνισε, πως η νηστεία της Αγίας Τεσσαρακοστής είναι ένα στάδιο με πολλά αγωνίσματα, όπως αυτό της νηστείας, της εγκράτειας, της υπομονής κ.ά. Το έπαθλο της νίκης είναι ο παράδεισος. Η γιορτή του θαύματος των κολλύβων του Αγίου Θεοδώρου μας προβάλλει τη νίκη του Χριστού σε μια πανουργία του διαβόλου, και η εορτή της Ορθοδοξίας είναι ο θρίαμβος εναντίον της πλάνης των αιρέσεων.
Προ του τέλους του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος στην σύντομη προσλαλιά του αναφέρθηκε στους Αγίους Θεοδώρους, οι οποίοι με την ζωή και πορεία τους ευαρέστησαν τον Θεό, τονίζοντας πως οι Άγιοι μάς δείχνουν το μονοπάτι της ζωής που καταξιώνει την ανθρώπινη ύπαρξη. Επίσης, ανέφερε πως τιμούμε και έναν τοπικό Άγιο, τον Άγιο Ρηγίνο, ο οποίος γεννήθηκε στη Λιβαδειά και έγινε Επίσκοπος στη Σκόπελο, όπου και μαρτύρησε για την πίστη του στον Χριστό, αλλά τιμούμε κι όλους τους αγωνιστές και ομολογητές που υπερασπίστηκαν την πίστη μας, ώστε να μην νοθευτεί και να μείνει ακέραιη. Διότι, ανέφερε, Ορθοδοξία σημαίνει σωστή πίστη και σωστή πράξη, ώστε να επιβεβαιώνεται ο πατερικός λόγος «πρᾶξις θεωρίας ἐπίβασις». Και ευχήθηκε Καλή Τεσσαρακοστή και οι πρεσβείες των αγίων που τιμούμε να συνοδεύουν όλους.
Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε η πάνδημη – Επίσκοπος, κλήρος, άρχοντες και λαός των Θηβών –  λιτάνευση της εικόνος των Αγίων Θεοδώρων με την συνοδεία στρατιωτικού αγήματος του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Πυροβολικού Θηβών και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Θηβαίων.