Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Η Αταλάντη εόρτασε τους πολιούχους της Αγίους Θεοδώρους. Ιστορική μέρα για την πόλη.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εόρτασε το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, η  συμπρωτεύουσα της Φθιώτιδος, η Αταλάντη,  την σεβασμία μνήμη των προστατών της αγίων Θεοδώρων, Τήρωνος και Στρατηλάτου.

            Επίκεντρο της πανηγύρεως ο Ιστορικός και καλλιμάρμαρος  Ιερός Μητροπολιτικός Ναός των Αγίων, στον οποίο τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου.
            Τους ιερούς ύμνους απέδωσε θαυμάσια η πολυμελής τετράφωνη χορωδία της πόλεως υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του χοράρχου και διδασκάλου κ. Νικολάου Σαμαρτζή.
            Μετά την ανάγνωση του ιερού ευαγγελίου ο Ποιμενάρχης μας απηύθυνε εις το πολυπληθές εκκλησίασμα θεολογικό λόγο, αναφερόμενος στις προσωπικότητες των αγίων Θεοδώρων και σχολιάζοντας την ακουσθείσα ευαγγελική περικοπή, η οποία αναφερόταν στην οφειλομένη τιμή στην ημέρα του Κυρίου.
            Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:
            « Η σημερινή εορτή, αγαπητοί μου αδελφοί, προβάλλει τις προσωπικότητες των αγίων Θεοδώρων και ημείς οι χριστιανοί, οι τιμώντες τη μνήμη τους καλούμεθα να μιμηθούμε την αγιότητα, την πίστη, την παρρησία και την αγία ζωή τους.
            Οι άγιοι Θεόδωροι αγάπησαν τον Χριστό και έδωσαν την ζωή τους υπέρ Αυτού. Τα μαρτύρια των αγίων είναι καθημερινή υπόθεση της Εκκλησίας μας.
            Μας καλεί ο Χριστός, εμάς τους χριστιανούς να δίδουμε καθημερινά την μαρτυρία της πίστεως και το να ομολογούμε την πίστη μας στον Χριστό είναι μαρτύριο αίματος και συνειδήσεως.
            Η ημέρα του Κυρίου, η Κυριακή, είναι υποχρέωση τιμής στον Θεό για όλους μας. Η Κυριακή είναι για τον πιστό χριστιανό ημέρα χάριτος Θεού, ημέρα αγάπης και ενότητος, όχι μόνο στην Εκκλησία αλλά και στην οικογένεια.
            Δυστυχώς όμως η τάξη της νέας εποχής προσπαθεί την κατάργηση της Κυριακής αργίας, αποκόπτοντας τους ανθρώπους από την Ενότητα και την Χάρη της Εκκλησίας και της οικογένειας.
            Να πιστεύουμε αδελφοί μου ότι κάθε δύσκολη περίοδος δεν είναι μόνιμη αλλά θα παρέλθει, αρκεί εμείς να μείνουμε ενωμένοι κάτω από την σκέπη της Εκκλησίας και προσανατολισμένοι στο θέλημα του Θεού».
            Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά με πλουσία και παντοτινή την ευλογία των αγίων Θεοδώρων, περιφρουρούντες αδιαλείπτως την Ιστορική πόλη της Αταλάντης και τους πιστούς κατοίκους της.
            Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης μας ευλόγησε τα εορτάσιμα κόλλυβα των εις τιμήν των Αγίων Θεοδώρων και ακολούθως εις ένδειξιν τιμής και ευγνωμοσύνης επέδωσε το παράσημο της Ιεράς Μητροπόλεως μετά διπλώματος, σε τρεις πολίτες της Αταλάντης, στον κ. Ηλία Κουκοβέτσο Θεολόγο, τ.Λυκείαρχη, στον κ. Νικόλαο Σαμαρτζή, Πρωτοψάλτη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αταλάντης, ιδρυτή και χοράρχη της περιφήμου τετράφωνης χορωδίας Αταλάντης και στον κ. Γεώργιο Αποστόλου Θεολόγο, Συγγραφέα και τ. Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων Στερεάς Ελλάδος.
            Προσφωνώντας ο Σεβασμιώτατος τους τιμωμένους ανέφερε:
            « Επεφύλαξα αυτή την ημέρα αγαπητοί πατέρες και αδελφοί, δια να τιμήσουμε τρεις ευυπολήπτους πολίτες της πόλεως, οι οποίοι πολλά προσέφεραν  εις τον τόπο αυτό και στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος. Είναι άνθρωποι δικοί σας. Η εργασία τους,  τους έδωκε την τιμή η Ιερά Μητρόπολις να εκφράσει δι’ αυτής της πράξεως την ευαρέσκεια της για την συμπαράστασή και προσφορά τους στο πνευματικό, κοινωνικό, κηρυκτικό και ιεραποστολικό έργο της Μητροπόλεως.
            Η Ιερά Μητρόπολις δι’ εμού σας ευχαριστεί δια την πολυσήμαντη και πολύπλευρη προσφορά σας  και σας εύχεται να έχετε υγεία, μακροημέρευση και διάθεση, δια να συνεχίσετε μέχρι βαθυτάτου γήρατος την προσφορά σας. Άξιοι!
            Ακολούθησε η παρασημοφόρηση των τιμωμένων από τον Ποιμενάρχη μας,  απάντων των παρευρισκομένων αναφωνούντων το Άξιοι, ενώ ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αταλάντης Παοσιολ. Αρχιμ. π. Δημήτριος Ζελιαναίος ανέγνωσε σύντομα βιογραφικά τους.
            Με εμφανή την συγκίνησή τους και οι τρεις τιμώμενοι με εγκάρδια και πηγαία λόγια ευγνωμοσύνης ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο για την τιμή και του ευχήθηκαν τα δέοντα.
            Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η λιτάνευσις της ιεράς εικόνος των αγίων στους δρόμους της Αταλάντης, προπορευομένης της Φιλαρμονικής του Δήμου Λοκρών, στρατιωτικού αγήματος, ιεροπαίδων, ιερέων από την ευρύτερη περιοχή, των επισήμων και πλήθους πιστών κατοίκων.
            Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την ιερά λιτανεία παρέστησαν: Οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Απόστολος Καραναστάσης και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Νικόλαος Λιόλιος με σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, οι τ. Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Θεόδωρος Χειμάρας και κα Ελένη Μακρή, εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς και Αέρος καθώς και του Λιμενικού.
            Επιστρέφοντας στην πόλη της Λαμίας ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε στάση στην πόλη των Λιβανατών, όπου συνοδευόμενος από τον Εφημέριο της Ενορίας π. Ανάργυρο Καψάλη επισκέφθηκε το οικόπεδο, στο οποίο σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες θεμελιώσεως του Ναού, ο οποίος θα ανεγερθεί προς τιμήν του αγίου Ιακώβου του εν Ευβοία.
            Το οικόπεδο είναι 4 στρέμματα και ευρίσκεται σε ύψωμα πάνω από την πόλη των Λιβανατών και έχει πανοραμική θέα στην Εύβοια απέναντι από την Ιερά Μονή του οσίου Δαυίδ του Γέροντος.
            *Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά των τιμωμένων πολιτών της Αταλάντης.
ΗΛΙΑΣ ΠΑΝ. ΚΟΥΚΟΒΕΤΣΟΣ
Γεννήθηκε το 1937 στην Αταλάντη Λοκρίδος, όπου και παρακολούθησε τα εγκύκλια μαθήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε ως έφεδρος σημαιοφόρος στο Γενικό Επιτελείο τού Πολεμικού Ναυτικού. Νυμφεύ­θηκε την Ιωάννα Ευθυμίου και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά και τέσσερα εγγό­νια.
Διορίστηκε αρχικά –το 1967– ως αναπληρωτής και αργότερα ως μόνιμος καθη­γητής στη Μέση Εκπαίδευση. Στα σχολεία που υπηρέτησε καθώς και στις τοπικές κοινωνίες η διακονία του υπήρξε ευδόκιμη και διακριτική.
Συνταξιοδοτήθηκε κανονικά τον Σεπτέμβριο του 2002 από το Γενικό Λύκειο Αταλάντης, το οποίο διηύθυνε επιτυχώς επί περίπου μία εικοσαετία.
Ανάμεσα στις πρωτοποριακές για την εποχή τους δράσεις, που είχε διοργανώσει συγκαταλέγονται η δημιουργία εντευκτηρίου, η οργάνωση συσσιτίων για τους απόρους μαθητές του Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού και το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τη λαϊκή επιμόρφωση των ενηλίκων της περιοχής και η δημιουργία στη γενέτειρά του Αταλάντη τής μαθητικής λέσχης που εξελίχθηκε "σε πολιτισμικό φυτώριο", καθώς η οργάνωση και η ανάδειξη σε πρότυπο του Κέντρου Επιμόρφωσης Ενηλίκων Αταλάντης.
Παρακολούθησε πλείστα εκπαιδευτικά και θεολογικά σεμινάρια. Μετεκπαι­δεύ­τη­κε στη ΣΕΛΜΕ Αθηνών. Εθήτευσε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Αταλάντης, εκλεγείς δημοτικός σύμβουλος και χρηματίσας Αναπληρωτής Δήμαρχος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Έχει δημοσιεύσει υπερπλειάδα θεολογικών και εποικοδομητικών βιβλίων άρθρων, μελετών, ομιλιών και διαλέξεων σε εκπαιδευτικά και άλλα περιοδικά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΣΑΜΑΡΤΖΗΣ
Γεννήθηκε το 1937 στην Αθήνα. Ανετράφη στην Αταλάντη Φθιώτιδος, όπου και μαθήτευσε έως την 4η Γυμνασίου, ενώ τις τάξεις 7η και 8η επεράτωσε στο Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών. Τυγχάνει ο τρίτος γιος τής εξατέκνου οικογένειας τού Γεωργίου και της Αγγελικής Σαμαρτζή, εμπόρου και δασκάλας αντιστοίχως.
Ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία το έτος 1963, ως έφεδρος αξιωματικός τού Σώματος Εφοδιασμού Μεταφορών. Είναι πτυχιούχος τής ΑΣΟΕΕ Αθηνών. Ασχολήθηκε μέχρι την συνταξιοδότησή του με το εμπόριο ενδυμάτων, συνεχίζοντας την εμπορική επιχείρηση του πατέρα του.
Με τη σύζυγό του Ευμορφία το γένος Κωνσταντίνου Τσέρτου απέκτησαν δύο γιους, από τους οποίους έχουν 3 εγγόνια.
Στη Βυζαντινή Μουσική ο κ. Σαμαρτζής μυήθηκε σε ηλικία 10 ετών από τον πατέρα του. Συνέχισε την ενασχόλησή του με τη βυζαντινή και την ευρωπαϊκή μουσική κατά τα φοιτητικά του χρόνια στην Αθήνα και έλαβε πτυχίο Ιεροψάλτου από το Ελληνικό Ωδείο.
Από το 1980, με μία διακοπή ολίγων χρόνων για λόγους ανεξαρτήτους της θελήσεώς του, μέχρι και σήμερα διακονεί με συνέπεια και ευσυνειδησία το ιερό αναλόγιο, ως Πρωτοψάλτης του μητροπολιτικού ναού των Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης.
Το 1966 στην Αταλάντη, πρωτοστάτησε στην ίδρυση του εκπολιτιστικού συλλόγου «Η Πρόοδος», αναπτύσσοντας πλούσια δράση με σημαντικότερη τη δημιουργία τετράφωνης χορωδίας.
Το 1976 ίδρυσε τετράφωνη εκκλησιαστική ευρωπαϊκή χορωδία, συνεχίζοντας τη σχετική παράδοση τής Αταλάντης. Από τότε έως και σήμερα, δηλαδή για περισσότερα από 40 έτη, η χορωδία υπό τη διεύθυνσή του, αριθμούσα σήμερα περισσότερους από 20 χορωδούς, έχει λαμβάνει συχνά μέρος, αφιλοκερδώς, σε θείες λειτουργίες Κυριακών και μεγάλων θρησκευτικών εορτών στην πόλη τής Αταλάντης. Επίσης, η χορωδία έχει προσκληθεί και εμφανισθεί και σε διάφορους άλλους ιερούς ναούς, εντός και εκτός Φθιώτιδος, ενώ έχει πραγματοποιήσει ποικίλες εμφανίσεις και σε χορωδιακά φεστιβάλ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Γεννήθηκε το 1956 στην Αταλάντη Λοκρίδος. Έχει νυμφευτεί την Εκπαι­δευτικό και Χημικό Παρασκευή Κυριαζή και έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά.
Το 1975 έλαβε Πτυχίο τής Μέσης Επταταξίου Ιερατικής Σχολής Λαμίας.
Το 1980 αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή τού Πανεπιστημίου τού Βουκουρεστίου, όντας υπότροφος της Ορθοδόξου Ρουμανικής Εκκλησίας. Πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές σπουδές στο Συστηματικό κλάδο (Ορθόδοξη Χριστιανική Ηθική) και το 2000 έλαβε το Διδακτορικό του Δίπλωμα με άριστα από το Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου.
Υπηρέτησε την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από διάφορες θέσεις ευθύνης ως Υπο­διευθυντής του Γυμνασίου Αταλάντης, ως Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Στερεάς Ελλάδος, από το 2003 έως το 2007, στη συνέχεια ως Προϊστάμενος του 2ου Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαι­δεύ­σεως Φθιώτιδος, με έδρα την Αταλάντη, έως το 2011, αλλά και ως Διευθυντής του Γενι­κού Λυκείου Αταλάντης, από το 2011 έως το 2013.
Διετέλεσε Εισηγητής σε επιμορφωτικά σεμινάρια Κληρικών, Θεολόγων και άλλων Εκπαιδευτικών στο πλαίσιο των Περιφερειακών Εκπαιδευτικών Κέντρων.
Έχουν δημοσιευθεί 23 επιστημονικές μελέτες και άρθρα σε Ελλάδα και Ρου­μα­νία σε έντυπη μορφή, καθώς και 4 σε ηλεκτρονική.
Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Αιαντείου Δη­μό­σιας Βιβλιοθήκης Αταλάντης, από το 2008 έως το 2013. Τυγχάνει Πρόεδρος του Πνευματικού-Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιοι Ανάργυροι» Αταλά­ντης, από το 1990 μέχρι σήμερα.