Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

π. Νικόδημος Φαρμάκης: Τα σύγχρονα «ΟΧΙ» που πρέπει να φωνάξουμε ως Έλληνες.

nikodimosΓια το «ΟΧΙ» που
βροντοφώναξαν οι πρόγονοί μας,
αλλά και τα σύγχρονα «ΟΧΙ»
που πρέπει να φωνάξουμε ως Έλληνες
έναντι όσων επιβουλεύονται
την ελευθερία μας,
την Πίστη και
τις Παραδόσεις μας.


Του Κωνσταντίνου Δαντίλη
Για το «ΟΧΙ» που βροντοφώναξαν οι πρόγονοί μας, αλλά και τα σύγχρονα «ΟΧΙ» που πρέπει να φωνάξουμε ως Έλληνες έναντι όσων επιβουλεύονται την ελευθερία μας, την Πίστη και τις Παραδόσεις μας μίλησε ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης στην Ιερά Αγρυπνία που τελέστηκε την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενορία εν δράσει…» του Ευαγγελίστριας Πειραιώς.

Εξ αρχής ο π.Νικόδημος υπογράμμισε πως η μεγάλη Εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου «φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το ιστορικό ‘‘ΟΧΙ’’ που ο Ελληνικός λαός - δια της πολιτικής του ηγεσίας - ξεστόμισε τότε. Μια άρνηση με ποικίλες και πολυσήμαντες προεκτάσεις... ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες».
«Επρόκειτο για το ΟΧΙ στις δυνάμεις της ισοπέδωσης και απορρόφησης των πάντων, στην καταστρατήγηση των θεσμών και πολιτισμών, στην απάνθρωπη στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην καταπάτηση του δικαιώματος για ελεύθερη έκφραση αρχών, πιστευμάτων, ιδεωδών και αισθημάτων» επεσήμανε, τονίζοντας πως «το όχι των Ελλήνων τότε, έμεινε στην ιστορία και χάραξε δρόμους και ατραπούς αισιοδοξίας για ολόκληρο τον κόσμο, διδάσκοντας ότι, κάποιες στιγμές η άρνηση στο κακό και στην ισοπέδωση είναι προτιμότερη - για να μην πούμε σωτήρια - , σε σχέση με την αδιάκριτη αποδοχή κάθε δύναμης που επιθυμεί να παρασύρει στο πέρασμα της τους πάντες και τα πάντα».
Συνεχίζοντας τις λίγες του σκέψεις ο π.Νικόδημος ανέφερε πως και σήμερα η πατρίδα καλείται να αντιμετωπίσει μία νέα ιδιόμορφη εισβολή και πως «προκαλείται από νεοφανείς δυνάμεις, οι οποίες θέλουν να αμφισβητήσουν και να αποκαθηλώσουν αρχές και ιδανικά τούτου του λαού». «Μπροστά στην πρόκληση αυτή, την πρόσκληση αυτή» σημείωσε, «είναι ευκαιρία να βροντοφωνάξει κανείς και πάλι ένα μεγάλο ‘‘ΟΧΙ’’, διδάσκοντας ήθος και δύναμη πνεύματος και πίστεως σε ολόκληρο τον κόσμο».
«Λέμε ‘’ΟΧΙ’’ σήμερα στο ξεπούλημα αυτών των αρχών που διέπουν την Ελληνορθόδοξη ψυχοσύνθεσή μας και που επιχειρείται στο βωμό της προόδου, της τάχα προόδου...», είπε ο π.Νικόδημος, υπογραμμίζοντας με έμφαση πως αυτή η πρόοδος «δεν έχει καμία σχέση με το ήθος το οποίο μεγάλωσαν οι παππούδες και οι πατέρες μας, αλλά και με το Ορθόδοξο ήθος και την παράδοσή μας».
Συνεχίζοντας σημείωσε πως «φωτιζόμαστε από εκείνο που μας κράτησε  ζωντανούς σαν έθνος: το στασίδι της Εκκλησίας, το πεζούλι του πατρο-Κοσμά», καλώντας όλους να πούμε ‘’ΟΧΙ’’ «σε αυτή την οργανωμένη λήθη». 
«Λέμε ‘‘ΟΧΙ’’ στην ισοπέδωση της έννοιας της πατρίδας εν ονόματι αυτής της Ευρωπαϊκής μας πορείας», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο π.Νικόδημος, συμπληρώνοντας πως «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για να αντέξουμε στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό και να σταθούμε επάξια στο ευρωπαϊκό αυτό στερέωμα, πρέπει να προβάλλουμε με αξιοπρέπεια, με υπηρηφάνεια - αλλά και διάκριση και σεβασμό στην διαφορετικότητα - την Ελληνικότητά μας, τον πολιτισμό μας και την παράδοσή μας, την ιστορία μας και την πίστη μας , που υπήρξαν οι βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται αυτό το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα».
Στη συνέχεια ο π.Νικόδημος τόνισε: «Λέμε ‘‘ΟΧΙ’’ στον πόλεμο και στη βία. Στη θυσία των αμάχων αδερφών μας, των χριστιανών οπουδήποτε στον κόσμο, αλλά ετούτη εδώ τη στιγμή στη Συρία και αλλού…. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να δεχτούμε την καταστροφή που συντελείται γύρω μας για το χρήμα, τη δόξα και την παγκόσμια επικράτηση. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε βαρύγδουπες δηλώσεις των ισχυρών της γης για την ειρήνη, την τάχα ειρήνη, που επιτυγχάνεται αλλιώς, παρά με τις πολεμικές επιχειρήσεις και την καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον εξευτελισμό της ανθρώπινης προσωπικότητας, τις σκηνές φρίκης, τον τρόμο που βλέπουμε ακόμα και στα μάτια, αυτών των αθώων και μικρών ανυπεράσπιστων παιδιών».
Υπογράμμισε επίσης πως «λέμε ‘‘ΟΧΙ’’ ως μέλη της Εκκλησίας του Χριστού, στη φθορά της αμαρτίας και του θανάτου που προσβάλλει τη σχέση μας με τον ίδιο τον δημιουργό μας, το Θεό μας και οδηγεί στον ψυχικό μας αφανισμό». «Είναι αυτή η αμαρτία η γενεσιουργός αιτία κάθε κακού σε αυτόν τον κόσμο», τόνισε, «η  πηγή της δυστυχίας μας και της ερήμωσης του κόσμου και των ψυχών, η αφορμή της θλίψης,  η αφορμή του άγχους, της αρρώστιας της μοναξιάς της κενότητας, της απάτης, της κοροϊδίας, της άρνησης και τελικά αυτού του θανάτου». 
Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο π.Νικόδημος επεσήμανε: «Τότε ήταν καιρός του μεγάλου ‘‘ΟΧΙ’’ στις δυνάμεις της κατοχής και  του θανάτου. Τώρα είναι καιρός της αντίστασης στο ξεπούλημα και στην ισοπέδωση των αρχών μας, στον εξευτελισμό της ανθρωπιάς μας, στον μηδενισμό τις αμαρτίας. Το παράδειγμα  λοιπόν των προγόνων μας που επέλεξαν την ηρωική θυσία και όχι ατιμωτικό συμβιβασμό, ας γίνει υπόδειγμα για όλους μας, μα κυρίως για τα παιδιά μας, για τους νέους αυτής της πατρίδας, το μέλλον μας, την ελπίδα μας, για τη συνέχεια μας».