Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Ο εορτασμός του Αγίου Διονυσίου από την Κορησό Καστοριάς (ΦΩΤΟ).



Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του εκ Κορησού στην Κορησό Καστοριάς λειτούργησε σήμερα, Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, με τη συμμετοχή και άλλων Κληρικών της τοπικής Εκκλησίας.
Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του αναφέρθηκε στο αποστολικό ανάγνωσμα και στον στίχο «μνημονεύετε των ηγουμένων υμών, οίτινες ελάλησαν υμίν τον λόγον του Θεού, ων αναθεωρούντες την έκβασιν της αναστροφής μιμείσθε την πίστιν» (Εβρ. 13,7).
Και συνέχισε θέτοντας το ερώτημα, τι είναι η πίστις;

Δεν είναι ιδεολογία, ούτε φιλοσοφία. Δεν είναι ένα γνωστικό αντικείμενο, αλλά είναι ο ίδιος ο Χριστός. Είναι η ζωντανή παρουσία του Χριστού, μέσα στο χώρο της καρδιάς.

Ένας τέτοιος άνθρωπος, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, ήταν και ο Άγιος Διονύσιος ο Αγιορείτης από την Κορησό. Γι’αυτό και το οικοδόμημα που έχτισε στο Άγιον Όρος προς τιμήν του Τιμίου Προδρόμου και πήρε το όνομά του η Ιερά Μονή Διονυσίου, είναι αποτέλεσμα της βαθιάς του πίστης.
Και κατέληξε ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ λέγοντας ότι το μήνυμα του Αγίου Διονυσίου σήμερα, ιδιαίτερα σε εμάς τους συμπατριώτες του είναι, Πιστεύετε εις τον Θεόν.


Ο Όσιος Διονύσιος γεννήθηκε στην Κορησό Καστοριάς, από γονείς ευσεβείς γεωργούς. Σε νεαρή ηλικία, πήγε στο Άγιο Όρος, κοντά στον αδελφό του Θεοδόσιο. Ο Διονύσιος, με δάσκαλο τον ίδιο του τον αδελφό, έμαθε να μελετά την Αγία Γραφή και γρήγορα διακρίθηκε για το ταπεινό του φρόνημα και για τον φιλάνθρωπο χαρακτήρα του.
Μετά λίγα χρόνια, επί αυτοκράτορα Αλεξίου Κομνηνού του Γ' (1350 - 1390 μ.Χ.) ο Θεοδόσιος έγινε Μητροπολίτης στην Τραπεζούντα. Ο Διονύσιος, όταν το έμαθε χάρηκε πολύ, πρώτα από αδελφική αγάπη και δεύτερο διότι θα μπορούσε τώρα να πραγματοποιήσει πιο εύκολα ένα δικό του σχέδιο.
Μετά την χειροτονία του σε Πρεσβύτερο, ο Διονύσιος μετέφερε τον τόπο της ασκήσεώς του σ' ένα απότομο βουνό του μικρού Άθωνος ή Αντιάθωνος, το ονομαζόμενο Παλαιός Πρόδρομος και Παναγία. Και λίγο πιο κάτω ήθελε να κτίσει Ναό και ευπρεπή Μονή. Πράγμα που τελικά, με τη χάρη του θεού, κατόρθωσε. Έτσι, το 1375 μ.Χ. ο Αλέξιος Γ, με τη μεσιτεία του αδελφού του Μητροπολίτη Θεοδοσίου, ενέκρινε την ανέγερση της Μονής με το όνομα του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Έδωσε για το έργο αυτό ο αυτοκράτορας στον Διονύσιο, 50 σώμια (400.000 γρόσια) και μετά τρία χρόνια 1.000 Κομνηνάτα. Έτσι ο μοναχός Διονύσιος έκτισε τη Μονή Τιμίου Προδρόμου, γνωστή κατόπιν με αυτό το όνομα που της έδωσε ο κτήτοράς της, ως η Μονή Διονυσίου.
Ο Διονύσιος πέθανε στην Τραπεζούντα, όπου είχε πάει για να ζητήσει και άλλο βοήθημα από τον αυτοκράτορα για την αγιογράφηση του ναού της Μονής.
Στην Κορησό τιμάται κάθε χρόνο η μνήμη του στον προσκυνηματικό Ιερό Ναό που χτίστηκε στη μνήμη του Αγίου.