Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.

..

..
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Αγιασμός και κοπή βασιλόπιτας στη Σχολή αγιογραφίας και βυζαντινών τεχνών της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας

PDFΕκτύπωσηE-mail


Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου το πρωί ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε αγιασμό για τη νέα χρονιά και στη συνέχεια έκοψε βασιλόπιττα στη σχολή αγιογραφίας και βυζαντινών τεχνών της Ιεράς Μητροπόλεως που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της ιεράς μονής Παναγίας Δοβρά.

Στην ομιλία του ο σεβασμιώτατος τόνισε:

Η κοπή της βασιλόπιτας μας δίνει για άλλη μία φορά την ευκαιρία αυτής της συναντήσεως, της συναντήσεως όλων των σπουδαστών αλλά και όλων των διδασκόντων στη Σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
Με ιδιαίτερη, λοιπόν, χαρά σας καλωσορίζω σήμερα, και εύχομαι η νέα χρονιά να είναι για όλους σας χαρούμενη και δημιουργική, γεμάτη από πλούσιες ευλογίες του Θεού, γεμάτη πρόοδο και επιτυχία όχι μόνο στις καθημερινές και γήινες προσπάθειές σας αλλά και στις πνευματικές.
Η ευκαιρία αυτή, που μας προσφέρει η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας, δεν είναι απλώς μία ευκαιρία επικοινωνίας με όλους εσάς, αλλά και μία ευκαιρία να στρέψουμε για λίγο την προσοχή μας στην ιερή μορφή του Μεγάλου Βασιλείου, για να εμπνευσθούμε από το παράδειγμα της ζωής και του έργου του, μία ευκαιρία να ενισχυθούμε στον αγώνα μας για το νέο χρόνο, ένα χρόνο στον οποίο όλοι καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες συνθήκες της σύγχρονης εποχής.
Όμως δύσκολη εποχή δεν είναι μόνο η δική μας. Δύσκολη ήταν και η εποχή του Μεγάλου Βασιλείου. Και η βασιλόπιτα που κόβουμε αποτελεί μία παράδοση που ανάγεται σε μία δύσκολη εποχή και στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπιζαν εκείνη την εποχή οι χριστιανοί, τις οποίες όμως κατόρθωσαν να υπερβούν με υπομονή, με πίστη και με προσπάθεια.
Αυτή την υπομονή, την εμπιστοσύνη στο Θεό και την προσπάθεια σε ό,τι και εάν κάνουμε, καλούμεθα κι εμείς να δείξουμε και την καινούργια χρονιά, εμπνεόμενοι και από το παράδειγμα του Μεγάλου Βασιλείου, ο οποίος, εάν επέτυχε τόσα πολλά στη ζωή του, τα επέτυχε γιατί εργαζόταν πάντοτε με αγάπη και αφοσίωση.
Αγάπη και αφοσίωση έδειξε ο Μέγας Βασίλειος σε όλα όσα έκανε στη ζωή του. Αγάπη και αφοσίωση έδειξε στα χρόνια της μαθητείας του στην πατρίδα του αλλά και στην Αθήνα. Αγάπη και αφοσίωση στα μαθήματά του και στη μελέτη του. Αγάπη και αφοσίωση στις υποδείξεις των δασκάλων του. Αγάπη και αφοσίωση έδειξε και ως δάσκαλος στους μαθητές του και στο έργο του.
Με αυτόν τον τρόπο κατόρθωσε να επιτύχει στη ζωή του, κατόρθωσε να αναδειχθεί Μέγας· και πόσοι, αλήθεια, ονομάσθηκαν μεγάλοι στην ιστορία του κόσμου! Ελάχιστοι, γιατί ελάχιστοι είχαν και τα δικά του μοναδικά χαρίσματα.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς δεν θα πρέπει να προσπαθούμε και να εργαζόμαστε, ό,τι και αν κάνουμε, με αγάπη και αφοσίωση. Τίποτε δεν θα πρέπει να το θεωρούμε πάρεργο, τίποτε δεν θα πρέπει να το θεωρούμε απλώς υποχρέωση και ανάγκη, γιατί μόνο έτσι, με την αγάπη και την αφοσίωση, θα έχει αποτέλεσμα και καρπούς η προσπάθειά μας. Γιατί μόνο έτσι η προσπάθειά μας, είτε πρόκειται για τα μαθήματα της αγιογραφίας που παρακολουθείτε στη Σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας είτε πρόκειται για οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια και επιδίωξη στη ζωή σας, δεν θα είναι κουραστική, όσο δύσκολη κι αν είναι, αλλά ευχάριστη.
Ας θέσουμε, λοιπόν, την αγάπη και την αφοσίωση στο έργο μας ως στόχο μας, πολύ περισσότερο, καθώς βρισκόμαστε στην αρχή της νέας χρονιάς, σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία ο καθένας μας βάζει στόχους και προτεραιότητες, κάνει όνειρα και παίρνει αποφάσεις. Γιατί έτσι θα μπορέσουμε, πιστεύω, να υπερβούμε και τις δυσκολίες και την κρίση, και όποια προβλήματα συναντούμε στη ζωή μας.
Αυτή είναι και η δική μου πατρική ευχή προς όλους σας, και προς τους καθηγητές μας, που τους ευχαριστώ για την προσφορά τους στο έργο της Μητροπόλεώς μας, αλλά και για όλους εσάς τους μαθητές μας.
Μιμηθείτε την αγάπη και την αφοσίωση του Μεγάλου Βασιλείου στο έργο και με τις δικές του ευχές είμαι βέβαιος πως θα ευοδωθούν ευκολότερα οι κόποι σας αυτή τη χρονιά.