Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Με κατάνυξη και λαμπρότητα ο εορτασμός στην Τήνο για την επέτειο των 189 χρόνων από την εύρεση της αγίας εικόνας της Μεγαλόχαρης.

PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 29 Ιανουάριος 2012 20:00
Συντάχθηκε από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό
02
     Με κωδωνοκρουσίες, ώρα 3 το απόγευμα άρχισε η επιβλητική λιτανευτική κάθοδος της εικόνας της Μεγαλόχαρης από τον κυρίως Ναό, στον Ναό της Ευρέσεως, δια χειρών του Σεβ. Μητροπολίτη Ύδρας κ. Εφραίμ.
     Πριν την έναρξη της λιτανείας ο Σεβ. κ. Εφραίμ αφιέρωσε ευλαβικά εγκόλπιο στην εικόνα και ετέλεσαν μαζι με τον Σεβ. Σύρου κ. Δωρόθεον δέηση υπερ υγείας ασθενούντων Αρχιερέων.

     Παρουσία του Δημάρχου Τήνου, των Ιερέων, του έχοντος την επιμέλεια της ευταξίας Αρχιερατικού Επιτρόπου της ιεράς νήσου Πρωτοπρ. Γεωργίου Φανερού, Αντιδημάρχων, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, του ενδοξοτάτου κυβερνήτη της φρεγάτας «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ», των μελών της Διοικούσης Επιτροπής, της Φιλαρμονικής του Ιερού Ιδρύματος, μαθητών όλων των βαθμίδων των Σχολείων της Τήνου, καθηγητών και διδασκάλων και πλήθους πιστών Τηνίων, Συρίων, Μυκονίων και εξ’ άλλων περιοχών της Ελλάδος αφιχθέντων, ο Σεβ. κ. Εφραίμ καταφανώς συγκινημένος, συλλιτανεύοντος και του Σεβ. κ. Δωροθέου, μετέφερε και ενεθρόνισε την εικόνα στο μαρμαρόγλυπτο προσκυνητάρι, στο Ναό της Ευρέσεως, στο ίδιο σημείο όπου ευρέθη 30 Ιανουαρίου 1823.
     Προ του τέλους του Δισαρχιερατικού Εσπερινού ο Σεβ. κ. Δωρόθεος ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Εφραίμ για πολλοστή φορά για την αποδοχή εκ μέρους του της προσκλήσεως του Ιερού Ιδρύματος να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις και αναφερθείς δι’ ολίγον στη σημασία των ιερών εικόνων για τη ζωή των πιστών στην Ορθόδοξη Εκκλησία, μέσα από την Πατερική Θεολογική σκέψη και τα όσα περί αυτών οι Πατέρες της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου εθέσπισαν κατέληξε ειπών μεταξύ άλλων «...Σεβασμιώτατε και πολυτίμητε αδελφέ, η αγία εικόνα ευρέθη όταν ο λαός μας αγωνιζόταν να αποτινάξει από τον τράχηλό του λαόν βάρβαρο και αλλόδοξο· σήμερα που οι καμπάνες σήμαναν πριν λίγο χαρμόσυνα την ανάμνηση του γεγονότος της ευρέσεως και πάλι ο λαός μας αγωνίζεται για να αποτινάξει από τον τράχηλό του βάρη και ευθύνες που άδικα του επέβαλαν να σηκώνει. Όπως τότε η Παναγία έσωσε την Ελλάδα έτσι θα πράξει και τώρα, και θα διακαιώσει την υπομονή του λαού μας και θα αποκαταστήσει το άδικο! Ο ευσεβής και φιλάγιος λαός της Τήνου, αλλά και τα εκατομμύρια των προσκυνητών, που από το 1823 έως σήμερα έρχονται εδώ για να ασπασθούν το ιερό εικόνισμα και μαζί τους και εμείς επαναλαμβάνουμε τα θεσπισθέντα υπό των Πατέρων στην Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο "κι εμείς αποδεχόμεθα και πιστεύουμε και περιπτυσσόμεθα το ιερό εικόνισμα της Παναγίας, ως αρραβώνα όν της μελλούσης Βασιλείας του Θεού", πιστεύοντας ακράδαντα ότι η Χάρις του Αγίου Πνεύματος με την οποία και αυτό το ιερό εικόνισμα είναι πεπληρωμένο, σύμφωνα με τα λόγια του Ιωάννη του Δαμασκηνού ότι, "η Χάρις του Αγίου Πνεύματος ανεκφοιτήτως ενοικεί... και ταις αγίαις εικόσιν", πλημμυρίζει τη ζωή μας και την αγιάζει. Αυτή η Χάρις του Αγίου Πνεύματος ευχόμαστε να πληροί τη σκέψη σας και τα καλά και άγια Αρχιερατικά σας έργα!»
     Στο εμπνευσμένο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Εφραίμ, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Δωρόθεο, τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής, τους Ιερείς και τους συνεργάτες του, για την «αρχοντική», όπως την απεκάλεσε φιλοξενεία, αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας και την πνευματική προσφορά του Ιερού Ιδρύματος και είπε μεταξύ άλλων «...εδώ είναι τόπος Θεοφάνειας και Παναγιοφάνειας· εδώ ερχόμαστε ίσως με αμφιβολίες και αμφισβητήσεις, αλλά όταν φύγουμε όλα αυτά έχουν διαλυθεί! Φεύγουμε πιό δυνατοί και αναγνωρίζουμε ότι πολλές φορές ο πόνος γίνεται δρόμος για να συναντήσουμε το Θεό! Ανάβουμε εδώ το κερί της πίστεώς μας και λυώνουν οι πάγοι στην καρδιά μας! Εδώ αναγνωρίζουμε την Παναγία σαν Οδηγήτρια, που οδηγεί τα βήματα της ζωής μας, Φανερωμένη, που φανερώνει αδόκητα και απροσδόκητα χαροποιά γεγονότα, Γοργουπήκοο, που εισακούει τις προσευχές και τις δεήσεις μας. Προσεύχομαι και παρακαλώ την Παναγία μαζί σας, όπως τότε το 1823, και τώρα να βοηθήσει την πατρίδα μας και να εκπληρώσει κάθε ψυχοφελές αίτημά μας!».
01
03
04
05
06
07
08
09
10
11