Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Ιερά Μητρόπολις Σάμου Ικαρίας και Κορσεών Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού.


Σε ωραιότατη τοποθεσία, νοτίως του Καρλοβασίου, πριν το έτος 1625 ο Νικόλαος Ιακώβου ήταν κύριος του ναούπρος τιμήν του προφήτου Ηλία, τον οποίο, όταν μετανάστευσε στη Χίο, δώρισε στη Νέα Μονή. Γύρω από το ναό αυτό , οι αδελφοί της Νέας Μονής Χίου,ιερομόναχοι νεόφιλος και Γρηγόριος έχτισαν κελλιά, προσείλκυσαν και άλλους μοναχούς και, αφού κατεδάδισαν τον παλαιό, ανήγειραν νέο, ευρύχωρο και στερεότερο, με διαθήκη τους δε άφησαν το μετόχιο αυτό στην Νέα Μονή της Χίου. Επιγραφή ανώθεν της πύλης του ναού, ποθ είναι θολωτή βασιλική με τρούλλο, μαρτυρεί: "1739 ηγουμενεύοντος Γρηγορίου Ιερομονάχου".
Στον 18ο αιώνα ανήκει το πολύ ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο, "δια χειρός Ιακουμή προσκυνητού Χίου και της συνοδείας αυτού . . .",με αξιόλογες φορητές εικόνες, επάργυρη αυτή του Προφήτη Ηλία (1804). Από τον πλούσιο τοιχογραφικό εικονογραφικό διάκοσμο, ελάχιστες παραστάσεις διέφυγαν την καταστροφή, που μαρτυρούν ημέρες ακμής της Μονής. Ο ναός είχε ιστορηθεί το 1787 "δια χειρός Ιωάννου Σαμίου του ζωγράφου και ελαχίστου".
Στην ανατολική πλευρά και πάνω από την εξωτερική πύλη του ορθογωνίου τετραγώνου του κτιριακού συγκροτη΄ματος της Μονής βρίσκεται το παρεκκλήσιο της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ενώ στην αυλή της νότιας πλευράς υπάρχει κρήνη και πλήσιο φρέαρ.

Ιερά Μητρόπολις Σάμου Ικαρίας και Κορσεών Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος

Ιδρυτής και κτήτορας τη Μονής αυτής υπήρξε ο μοναχός Νεόφυτος, αδλφός της Ζωοδόχου Πηγής. Επιθυμώντας αυστηρότερη ασκητική ζωή έφυγε από το Μοναστήρι του, έκτισε αρχικά ναό προς τιμήν του Γενέθλιου Προδρόμου και λίγα κελλιά στο κτήμα "Μεγάλο Χωράφι", όπου τονακολούθησαν και μερικοί άλοι αδλφοί, αλλά πολύ σύντομα πήγε στο σημείο, πλησίον της κοινότητας Μυιληνιών, όπου ανήγειρε την Μονή της Αγία Τριάδος. Το 1824 αγόρασε το ναο με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου του νησιού, έκτισε κελλιά, με την συμπαράσταση των κατοίκων των Μυτιληνιών.
Το καθολικό είναι ναός βυζαντινού ρυθμού και κατά την επιγραφή " . . . ωκοδομήθη ηγοθμενεύοντος Κυρίλλου Ιερομονάχου εν έτει 1905".Ο τρούλλος είναι στηριγένος σε τέσσερις μαρμάρινους κίονες, από αρχαίο κτίσμα στη Γλφάδα Πυθαγορείου. Μαρμάρινο είναι και το τέμπλο, έτους 1920.


η φωτοφραφία ειναι από : http://www.samosin.gr