Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.

..

..
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Το «Ενορία εν δράσει... 2015» αφιερώθηκε στους διατελέσαντες Ιερείς της Ενορίας μακαριστούς π. Μαρίνο Γεωργακόπουλο και π. Παναγιώτη Τσιάπρα,

00Μητροπολίτης
Πειραιώς:
«Η Εκκλησία είναι
Σώμα Χριστού
και στο σώμα υπάρχει
η συνεχής δράση».

Με την Ακολουθία του Αγιασμού που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ξεκίνησε και επίσημα την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 το πρόγραμμα «Ενορία εν δράσει…» που πραγματοποιείται για 4η συνεχόμενη χρονιά στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Το πρόγραμμα, που διοργανώνεται για 3η συνεχόμενη χρονιά, περιλαμβάνει μια σειρά καθημερινών εκδηλώσεων και δραστηριότητων που ξεκίνησαν την 1η Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 31 Δεκεμβρίου.

π. Γεώργιος Γεωργακόπουλος
Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, ο προϊστάμενος του Ναού Πρωτ. Γεώργιος Γεωργακόπουλος, παρουσίασε το φετεινό πρόγραμμα που αποσκοπεί στο να προσφέρει καθημερινές ευκαιρίες που θα δώσουν μία διέξοδο και θα φέρουν περισσότερο κοντά τα μέλη της Ενορίας, λειτουργώντας ως φάρμακο στη μοναξιά και την αποξένωση που παρατηρείται στις μέρες μας.

1Στη συνέχεια αναφέρθηκε διεξοδικά στις συνθήκες απομόνωσης και αποξένωσης που κυριαρχούν στην εποχή μας. Η έλλειψη ουσιαστικής κοινωνίας και σύνδεσης των ανθρώπων μεταξύ τους, εν μέσω οικονομικής και πνευματικής κρίσης, χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα τους.
Γι’ αυτό και απευθυνόμενος προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς, είπε μεταξύ άλλων: «Συμμετέχοντας στην καθημερινή αγωνία σας Σεβασμιώτατε, και αναζητώντας λύσεις στις δυσκολίες που καθημερινά λιγοστεύουν τις ελπίδες των συνανθρώπων μας, η ενορία Ευαγγελιστρίας Πειραιώς με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης και ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των καιρών, διοργανώνει για 4η συνεχόμενη χρονιά, το τρίμηνο πρόγραμμα «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει...». Παράλληλα με τις Λατρευτικές συνάξεις του Ναού, θα προσφέρονται καθημερινές ευκαιρίες παρακολούθησης και συμμετοχής σε πολυποίκιλες και καινοτόμες δράσεις, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων. Έτσι, τα μέλη της Ενορίας και όσοι επιθυμούν, καθημερινά θα βρίσκουν ένα ζεστό καταφύγιο στην αγκαλιά της ενοριακής οικογένειας, που θα λειτουργεί ως αντίδοτο στη μοναξιά και την απομόνωση που ταλαιπωρούν πολλούς συνανθρώπους μας. »
Στη συνέχεια έδωσε το στίγμα των εφετεινών δράσεων του προγράμματος, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Ομιλίες, παρουσιάσεις και ελεύθερες συζητήσεις, αφιερώματα και ειδικές εκδηλώσεις, προβολή κινηματογραφικών ταινιών, μουσικές βραδιές, βιβλιοπαρουσιάσεις, προτάσεις μαγειρικής, παρασκευή προσφόρου και μοσχοθυμιάματος, δημιουργικές και χειρονακτικές δραστηριότητες, νεανικές εκδηλώσεις, παρουσίαση Βυζαντινής αγιογραφίας, θεατρικά δρώμενα, διαδραστικά παιχνίδια, εορταστκές επίκαιρες εκδηλώσεις, αιμοδοσία, προληπτική οδοντιατρική εξέταση και πολλά ακόμη, που συνιστούν ένα γεμάτο πρόγραμμα 130 ξεχωριστών ευκαιριών για όλη την οικογένεια.
Τέλος ανέφερε ότι το φετεινό πρόγραμμα «Ενορία εν δράσει...» αφιερώνεται σε δύο ανθρώπους που αγάπησαν υπερβολικά την Ενορία της Ευαγγελίστριας στον Πειραιά και που σίγουρα θα χαίρονται με τη δράση της. Τους ιερείς π. Μαρίνο Γεωργακόπουλο και π. Παναγιώτη Τσιάπρα που ως καλοί πρσεσβευτές κοντά στον Κύριο πλέον μεσιτεύουν για όλους μας.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε προβολή ανασκόπησης του περσινού προγράμματος, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν πολύ χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τις δράσεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

1211Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ

Μετά την ακολουθία του Αγιασμού ο Σεβασμιώτατος αρχικά εξέφρασε το θαυμασμό, τη χαρά και την «δοξαστική προς το Θεό Προσευχή» του «γι αυτή την μεγάλη Ευλογία που χαρίζει στην Εκκλησία Του, δι’ αυτής της πολυδυνάμου και εξαιρέτου Ενορίας της Ευαγγελιστρίας Πειραιώς», όπως χαρακτηριστικά είπε, τονίζοντας πως η Εκκλησία είναι Σώμα Χριστού και στο σώμα υπάρχει η συνεχής δράση.
Σημείωσε πως οι άνθρωποι προσπαθούν να ερμηνεύσουν το θρησκευτικό συναίσθημα με διάφορους τρόπους. Ως πρώτο ανέφερε τον «βαθιά κοσμικό» που αρνείται την μεταφυσική αναγωγή του ανθρωπίνου προσώπου και «εστιάζει τα πάντα στις ανάγκες:  την οικονομία, την καθημερινότητα, τις ευθύνες της επιβιώσεως»  και περιμένοντας «να βρει απαντήσεις σε άλογα και ασυνείδητα μόρια ύλης».
Ως δεύτερο τρόπο ερμηνείας του θρησκευτικού συναισθήματος ο Σεβασμιώτατος ανέφερε τις Θρησκείες που «πολλές φορές δημιουργούν προσωπικούς ή απρόσωπους Θεούς. Είναι η απόπειρα των ανθρώπων να προσεγγίσουν το Ιερό και το Θείο αλλά με εντελώς ανθρωποπαθείς προϋποθέσεις και με τραγικό και εσφαλμένο τρόπο».
«Τέλος» υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Πειραιώς, είναι  «η αποκάλυψη του ζώντος Θεού, του αληθινού Θεού. Του Θεού της Δημιουργίας, της αγάπης, Εκείνου ο οποίος είναι η προσωποποίηση της αγάπης και της αληθείας». Σημείωσε πως αυτή η αποκάλυψη μας λέει ότι οντολογικό θεμέλιο της ζωής μας είναι η αγαθή χρήση των δωρεών του κατ’ εικόνα που όλοι οι άνθρωποι έχουμε και που προσπαθούμε  να επιτύχουμε το καθ’ ομοίωση, συμπληρώνοντας παράλληλα πως ως άνθρωποι «είμαστε αυτεξούσιοι, ελεύθεροι, έχουμε τη μεγάλη αυτή προίκα της νοημοσύνης, την αίσθηση της αθανασίας, την βεβαιότητα της Αναστάσεως»

13Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Ενορία εν δράσει…» σημείωσε πως αυτές οι καθημερινές συνάξεις «και γενικότερα το έργο της Εκκλησίας μας είναι μία δυναμική πρόσκληση για να προσφέρει στον άνθρωπο ο Θεός τον εαυτό Του», συμπληρώνοντας πως «τα τρία βήματα για την επίτευξη αυτής της Θεοφάνειας είναι η κάθαρση από τα πάθη, τις αδυναμίες και τις μικρότητες, ο αγώνας ο πνευματικός, ο αόρατος πόλεμος εναντίων του κόσμου, του κακού εαυτού μας και του δαίμονα… είναι το άνοιγμα της ψυχής μας στη Χάρη του Αγίου Πνεύματος και βέβαια τελικά είναι η Θέωση, η χαρίτωση του ανθρωπίνου προσώπου».
Κάνοντας λόγο για μια εποχή που όλα είναι συγκεχυμένα και δυσδιάκριτα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ σημείωσε ότι «το πρόγραμμα «Ενορία εν δράσει…» είναι κάτι πάρα πολύ δυναμικό. Σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να κατασκευάσουν έναν Χριστιανισμό κίβδηλο, ένα χριστιανισμό άνευρο, ένα χριστιανισμό ο οποίος μπορεί την ίδια στιγμή στον ίδιο χώρο να συνδυάζει και να ενώνει το Ιερό και το ανίερο, το Όσιο και το ανόσιο, το ψεύδος και την αλήθεια. Αυτό βέβαια είναι τραγικό και εσφαλμένο».  Η Εκκλησία μας θα μένει στύλος της αληθείας που η αλήθεια είναι πρόσωπο, είναι ο Χριστός.
Συνεχάρη τον πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Γεωργακόπουλο και τους Ιερείς του Ναού καθώς επίσης και «όλους όσοι προσφέρουν την καρδιά τους και δίδουν αυτό το μήνυμα ζωής και αγάπης και αληθείας», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Επικαλέστηκε τη Χάρη του Παναγίου Θεού προκειμένου να σκεπάζει «όλους εκείνους οι οποίοι βρίσκουν λιμάνι μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό του κακού και των πολυειδών κρίσεων και θλίψεων σε αυτή την Ενορία, όπως και σε κάθε Εκκλησιαστική κοινότητα» και εξέφρασε την συγκίνησή του για το γεγονός ότι η τέταρτη αυτή προσπάθεια αφιερώνεται στους διατελέσαντες Ιερείς της Ενορίας μακαριστούς  Πρωτοπρεσβυτέρους Μαρίνο Γεωργακόπουλο και Παναγιώτη Τσιάπρα.
Τέλος ευχήθηκε «ευόδωση εργασιών της 4ης νέας περιόδου», «καλή δύναμη, καλό έργο και καλή συνέχεια» υπογραμμίζοντας με έμφαση πως «αθλοθέτης είναι ο Κύριος. Εκείνος εγγράφει τα ονόματα όλων εν βίβλω ζωής».