Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Φθιώτιδος Συμεών: «Ήρθε ο Χριστός και έφερε την μεγάλη ανατροπή».


Νέο Ψυχικό | Θάνος Θανόπουλος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024 η μνήμη της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων Αυτής, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο περικαλέστατο Ιερό Ναό στο Νέο Ψυχικό.

Στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, πλαισιούμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο της ΙΗ' Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Αρχιμ. Αλέξιο Γιαννιό, τον Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Ιωαννίκιο Κουλιανόπουλο, τους συνεφημερίους του, Αρχιμ. Χριστόδουλο Κλαδίτη, Πρωτοπρ. Γεώργιο Χριστοδούλου και π. Αθανάσιο Δροσινό και πλειάδα κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και άλλων Ιερών Μητροπόλεων.


Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στην συνέχεια αναφέρθηκε στην έξαρση περιστατικών βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.


«Έρχονται γεγονότα, ακόμα και εορτές να μας θυμίσουν ότι η βία κατά των γυναικών δεν είναι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. Έρχεται η Αγία Σοφία, η Αγία Πίστη, η Αγία Ελπίδα και η Αγία Αγάπη να μας θυμίσουν ότι πριν από 20 αιώνες υπήρξαν θύματα γυναικοκτονίας και παιδοκτονίας. Για πιο λόγο; Για να μην απολαύσουν το δικαίωμα στη ζωή, το αυτονόητο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, της δυνατότητας να πιστεύουν σε Αυτόν που αγαπούν» - ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Συμεών.


Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος πρόσθεσε: «Εκείνη την εποχή, όταν τα δικαιώματα των γυναικών δεν υπήρχαν καν στον χάρτη, τότε ήρθε ο Χριστός για να φέρει την μεγάλη ανατροπή, για να κηρύξει ότι δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ ανδρός και γυναικός. Ήρθε ο Χριστός και έφερε την μεγάλη ανατροπή και αυτή η ανατροπή γέννησε ένα κίνημα επανάστασης, ένα πραγματικό φεμινιστικό κίνημα, ένα πραγματικό γυναικείο κίνημα, ένα πανανθρώπινο κίνημα στο οποίο ηγήθηκαν κοπέλες και παιδούλες, όπως η Πίστη, η Ελπίδα και η Αγάπη».


«Αυτές οι Αγίες αποτελούν τις ηγέτιδες δυνάμεις αυτού του κινήματος που και σήμερα φωνάζει και κραυγάζει ότι ακόμα δεν έχουμε κατακτήσει αυτό για το οποίο πολύ εύκολα διαδηλώνουμε. Καυχόμαστε ότι είμαστε μία κοινωνία ίσων ευκαιριών, ίσων δικαιωμάτων αλλά πολύ πριν από εμάς κάποιες ψυχές δώσαν το αίμα τους για αυτά τα δικαιώματα» - τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.


Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε: «Να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να απαιτήσουμε ανθρωπιά για όλους, για τον φτωχό, για το παιδί, για την γυναίκα που είναι μόνη. Να απαιτήσουμε σεβασμό στην ιερότητα του ανθρωπίνου προσώπου, διότι ο κάθε άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού. Αυτή είναι η προϋπόθεση για να επανέλθει η ενότητα στην ζωή μας. Δεν είναι αριθμοί οι άνθρωποι, δεν είναι δημοσιονομικά μεγέθη, είναι πρόσωπα ιερά και άγια, είναι εικόνες του Χριστού, είναι ο ίδιος ο Χριστός. Αυτή είναι η βάση ενός αληθινού ανθρωπισμού, μιας κοινωνίας πραγματικά σύγχρονης, πραγματικά αληθινής».


Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Προϊστάμενος του Ναού π. Ιωαννίκιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Σεβ. Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών για την αποδοχή της πρόσκλησης να προεξάρχει της πανηγύρεως της Ενορίας και του ευχήθηκε ο Θεός να του δίνει πολλά έτη. Επίσης ο π. Ιωαννίκιος αναφέρθηκε στο απότμημα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Σοφίας, το οποίο με την άδεια του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου προσφέρθηκε από τον Ιερό Ναό στην ομώνυμη ενορία της Λαμίας.


Από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον π. Ιωαννίκιο για την τιμητική πρόσκληση και για τους εγκάρδιους λόγους προς το πρόσωπό του.


Τέλος να σημειωθεί ότι στην Θεία Λειτουργία παρέστη, ο πρ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Δήμαρχος Φιλοθέης - Ψυχικού Χαράλαμπος Μπονάτσος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και εκατοντάδες πιστοί.