Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.

..

..
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Περί των μορφών τινά.


Φοίβος Ι. Πιομπίνος

Περί των μορφών τινά

   
Βιβλιοπαρουσίαση στο περιοδικό ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ, τεύχος 68 (Β.Τ.)

Ο  Φοίβος Ι. Πιομπίνος σε προηγούμενα μελετήματά του έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με την τέχνη. Είναι εμφανές το ενδιαφέρον του για θέματα αισθητικής για την εικαστική απόδοση των μορφών. Στο βιβλίο αυτό, διερευνά τη γένεσή τους, τη μοναδικότητα τους. Επίσης, την ισοτιμία των φυσικών μορφών, τις διακρίσεις και τα χαρακτηριστικά τους.
Αναλύει τις έννοιες της ωραιότητας και της ασχήμιας – «καμιά μορφή δεν νοείται να χαρακτηριστεί άσχημη, αλλά απλώς λιγότερο ωραία, κατά περίπτωση, από κάποια άλλη»- ορίζει τη δυσμορφία και την ακραία της περίπτωση, την τερατομορφία, καθώς και τις κατηγορίες στις οποίες αυτή μπορεί να διαιρεθεί. Στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, το οποίο έχει τον τίτλο «Ο άνθρωπος ως δημιουργός υλικών μορφών» αναφέρεται – ανάμεσα σε άλλα-  σε συγκεκριμενους καλλιτέχνες και έργα τέχνης. Κλείνει με ένα σχόλιο σχετικά με περιπτώσεις στις οποίες η οίηση του ανθρώπου τον οδηγεί να παρεμβαίνει στις δημιουργούμενες από τον Θεό μορφές, «κινούμενος ίσως από μια ενδόμυχη ανάγκη να εξορκίζει τον αρχέγονο φόβο που του προξενεί η Φύση, δαμάζοντάς την, όπως ενδεχομένως πλανάται να νομίζει».

Οι σύνθετες απόψεις που παρουσιάζονται συνοπτικά στο δοκίμιο αυτό του συγγραφέα, διατυπωμένες επαγωγικά, σε απλή γλώσσα, γίνονται προσιτές και στον μη εξοικειωμένο με φιλοσοφικά ζητήματα αναγνώστη.
Για παραγγελίες