Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Σεβασμιώτατος: «Πατέρες και Μητέρες μου, ανοίξτε τα μοναστήρια μας ακόμη περισσότερο στον λαό του Θεού». Φωτο.

Την Πρώτη Παμμοναστική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος συνεκάλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας  κ. Συμεών σήμερα το απόγευμα, ημέρα εορτής των Οσίων και Θεοφόρων Πατέρων της εν Νικαία Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Νεράϊδος Στυλίδος, Καθηγούμενος της οποίας είναι ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιγνάτιος Σάπιος.

        Στην Ιερά Συνάξη συμμετείχαν οι Άγιοι Καθηγούμενοι και οι Αγίες Γερόντισσες των 18 εν λειτουργία και των 3 υπό ανασύσταση και ίδρυση Ιερών Μονών της Μητροπόλεως με μέλη των συνοδειών τους, μοναχούς και μοναχές.
      Ο κ. Συμεών προσήλθε στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου συνοδευόμενος από τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο και αρχικά χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού, που τελέστηκε στο κατανυκτικό Καθολικό του Αγίου Γεωργίου.
         Στη συνέχεια, στο Αρχονταρίκι της Μονής, ο κ. Συμεών ανέπτυξε την εισήγησή του προς τους Πατέρες και τις Γερόντισσες της Μητροπόλεως αναπτύσσοντας την θεολογική σημασία της εορτής των Οσίων και Θεοφόρων Πατέρων και τον άμεσο και ουσιώδη σύνδεσμό της με την ζωή του μοναχισμού, καθώς ο μοναχισμός είναι γέννημα και έκφραση της οσιακής πατερικής παράδοσης της Εκκλησίας.
        Κατόπιν ο κ. Συμεών παρουσίασε τις σκέψεις του σχετικά με την οργάνωση του μοναχισμού στην επαρχία του τονίζοντας τον σεβασμό του στο αυτοδιοίκητο των Ιερών Μονών και στην ιδιαίτερη πνευματική ταυτότητα και στο τυπικό κάθε Μονής, αλλά και εξήγησε πως ο ίδιος αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει στην πράξη την εντολή της Εκκλησίας να ασκεί την κυριαρχική του αρμοδιότητα και εποπτεία στις Ιερές Μονές «πατρικώς και προστατευτικώς» και όχι «δυναστικώς και εξουσιαστικώς».
      Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Σεβασμιώτατος στην αναγκαιότητα, να στηρίξουν πνευματικά τους πιστούς της περιοχής τα Μοναστήρια. Παρακάλεσε μάλιστα ικετευτικά τους απλούς μοναχούς και τις απλές μοναχές, να αναπαύουν τους γέροντες και τις γερόντισσές τους, να μην τους φθείρουν με μικροζητήματα της καθημερινής κοινοβιακής ζωής, ώστε να μπορούν τόσο οι Πνευματικοί όσο και οι Γερόντισσες να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην πνευματική στήριξη των ανθρώπων και κυρίως των πονεμένων, των αδικημένων, των ταλαιπωρημένων, τω  κουρασμένων, των αδυνάτων, των ασθενών και των πτωχών.
     «Πατέρες και Μητέρες μου, ανοίξτε τα μοναστήρια μας ακόμη περισσότερο στον λαό του Θεού» τόνισε με έμφαση ο Σεβασμιώτατος.   «Οι άνθρωποι σας χρειάζονται. Σας έχουν ανάγκη. Στηρίξτε. Βοηθήστε. Ενδυναμώστε. Προσφέρετε ελπίδα και δείξτε το δρόμο της μετάνοιας σε κάθε ελάχιστο αδελφό μας».
      Στη συνέχεια ο κ. Συμεών αναφέρθηκε σε θέματα διοίκησης και διαχείρισης κυρίως της μοναστηριακής περιουσίας και τόνισε ότι είναι χρέος μας όχι μόνο η διατήρηση και διαφύλαξή της, αλλά και η αξιοποίηση της προς όφελος της Μονής, του μέλλοντός της αλλά και προς βοήθεια των αδυνάτων.
      Τόνισε δε με έμφαση ο κ. Συμεών ότι θα είναι στο πλευρό κάθε Μονής σε κάθε αγώνα της για τα δίκαιά της, αλλά και για την ρύθμιση κάθε διοικητικής της εκκρεμότητας. Προς τον σκοπό αυτό μάλιστα ανακοίνωσε ότι από 1ης Ιουνίου 2020, με ειδική του απόφαση, θα διορίσει τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως, Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο, επόπτη των Ιερών Μονών της Μητροπόλεως, προκειμένου να υπάρχει, εκτός του ιδίου του Επισκόπου, και ένα ενδιάμεσο διοικητικό όργανο, που θα επιλύει άμεσα τα μικρά και τρέχοντα ζητήματα κάθε Μονής και ιδιαίτερα το θέμα των ιερατικών αναγκών των γυναικείων Ιερών Μονών.
     Στη συνέχεια ακολούθησε πολύωρη εποικοδομητική συζήτηση, όπου έλαβαν τον λόγο όλοι οι Καθηγούμενοι και όλες οι Γερόντισσες, εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη και την αγάπη τους στον Σεβασμιώτατο, διατύπωσαν σκέψεις και προτάσεις και έθεσαν ερωτήματα, στα οποία και έλαβαν απαντήσεις.
         Τέλος, ο κ. Συμεών ευχαρίστησε και επαίνεσε τον Καθηγούμενο της οικοδέσποινας Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου, π. Ιγνάτιο Σάπιο, για την πλούσια φιλοξενία, την ζεστασιά και την αδελφική συναντίληψη και συμπαράσταση.

για όλες τις φωτογραφίες Εδώ