Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος: Οι Άγιοι 318 Θεοφόροι Πατέρες διακηρύττουν την ενότητα μέσα στο Σώμα της Εκκλησίας.

Την Κυριακή 31 Μαΐου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λιμένος Χερσονήσου.
Στον Θείο Λόγο που κήρυξε ο Σεβασμιώτατος για το ευσεβές εκκλησίασμα ανεφέρθη στο έργο των Αγίων 318 Θεοφόρων Πατέρων των εν Νικαία συνελθόντων και συγκροτησάντων την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, την μνήμη των οποίων η Εκκλησία μας τιμά την έβδομη Κυριακή από του Πάσχα.
Βασιζόμενοι στην διδασκαλία του Μεγάλου Αθανασίου, του τότε διακόνου και αργότερα αναδειχθέντος Πατριάρχου Αλεξανδρείας, οι Άγιοι Πατέρες, με τους Ιερούς Κανόνες που θέσπισαν, διετύπωσαν το ορθόδοξο δόγμα και ιδιαίτερα τα περί του δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, τον Ιησού Χριστό, ως ομοούσιον τω Θεώ Πατρί, συνέταξαν δε τα πρώτα επτά άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως, ανακόπτοντας τοιουτοτρόπως την περαιτέρω διάδοση της αίρεσης του αρειανισμού. Και επεσήμανε: «Τόσο η Αγία Α΄ Οικουμενική Σύνοδος, όσο και οι μετά από αυτήν τοιαύται, διασφάλισαν και διετύπωσαν την από Θεού αποκεκαλυμμένη αλήθεια περί της Αγίας Τριάδος, περί του Μυστηρίου της Θείας Σαρκώσεως, περί της Αγίας μας Εκκλησίας και περί της σωτηρίας του ανθρώπου».

Στο πέρας της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος, αναλύοντας την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, υπεγράμμισε την σημασία της διατήρησης της ενότητας μέσα στο Σώμα της Εκκλησίας: «Το σωτήριο μήνυμα της Εορτής των Αγίων Πατέρων είναι ότι η διδασκαλία της Εκκλησίας, η οποία θέσπισε τα δόγματα -τα όρια δηλαδή μεταξύ αλήθειας και αιρέσεως- είναι ζωή, ενώ η αίρεση είναι θάνατος. Όποιος λοιπόν είναι ενωμένος με την Αγία μας Εκκλησία σώζεται, ενώ έξω από την Εκκλησία καταστρέφεται, αφού εκτός Εκκλησίας δεν υπάρχει σωτηρία, κατά τον Άγιο Κυπριανό Καρχηδόνος».
    
«Σοφώς, επομένως, έχει ορισθεί να αναγινώσκεται την ημέρα της Εορτής των Πατέρων η ευαγγελική περικοπή από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, γνωστή και ως «Αρχιερατική Προσευχή του Κυρίου», που αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην ενότητα των Αγίων Μαθητών και Αποστόλων, αλλά και γενικότερα των μελών της Εκκλησίας με τον αληθινό Θεό αλλά και μεταξύ τους εν τω συνδέσμω της μίας και αληθινής Πίστεως. Ο Κύριός μας επιθυμεί αυτή την ενότητα διότι γνωρίζει ότι κατά καιρούς «λύκοι βαρείς» (Πράξ. κ΄ 29) με ενδύματα προβάτων θα θελήσουν να κατασπαράξουν αυτή την σωτήρια ενότητα και να αποκλείσουν τους ανθρώπους από την σωτηρία. Γι’ αυτό οι Άγιοι Πατέρες αγωνίσθηκαν με ζέση καρδίας, με παρρησία και δύναμη Πίστεως εναντίον του Αρείου και κάθε αιρέσεως».