Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Αρχιεπίσκοπος: Η ποιμαντική είναι ένα δύσκολο έργο γι αυτό χρειαζόμαστε εφόδια.

26.2.2019     Ώρα ανάρτησης: 2:47:11 PM
Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου τελέστηκε σήμερα το πρωί ο αγιασμός για την έναρξη των νέων επιμορφωτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής στο Ρουφ.
Την ακολουθία του αγιασμού τέλεσε ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Π.Ε.

Παρέστησαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, αναπληρωτής Πρόεδρος του Ιδρύματος, ο Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης και ο Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος, αναπληρωματικά μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος, κληρικοί και λαϊκοί.

Ο αναπληρωτής Διευθυντής του Ι.Π.Ε. Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης παρουσίασε τους στόχους, αλλά και τα προγράμματα του Ιδρύματος που αφορούν στην επιμόρφωση του ιερού κλήρου. Πρόκειται για 20 σεμιναριακά προγράμματα, εκ των οποίων τα 11 είναι χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, ενώ τα υπόλοιπα εννέα αυτοχρηματοδοτούμενα από το Ίδρυμα. Θα συμμετάσχουν συνολικά 732 άτομα και συγκεκριμένα 283 στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 449 στα αυτοχρηματοδοτούμενα πιστοποιημένα προγράμματα. Τα σεμινάρια αυτά, που θα πραγματοποιηθούν στην Αρχιεπισκοπή, αφορούν, μεταξύ άλλων, στην κοινωνικοπρονοιακή εκκλησιαστική παρέμβαση σε προβλήματα γάμου και οικογένειας, στην υποστήριξη σε προβλήματα παιδικής και εφηβικής ηλικίας, νοσούντων και οικείων τους, καθώς και για τα προβλήματα οικογενειακού βίου και ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και σύγχρονες προσεγγίσεις προβλημάτων ψυχικής υγείας και χρονίως πασχόντων.

Κατόπιν, ο Μητροπολίτης Ιλίου αναφέρθηκε στην ιστορία του Ιδρύματος και στο ενδιαφέρον του Αρχιεπισκόπου για την επιμόρφωση, τη μόρφωση και τη γνώση των κληρικών.

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την χαρά του για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, αλλά και την ικανοποίηση του από την ανταπόκριση που έχει αυτή η προσπάθεια, κάτι που διακρίνεται από τον υψηλό αριθμό των συμμετεχόντων.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη επιμόρφωσης και την σπουδαιότητα των επιμορφωτικών σεμιναριακών προγραμμάτων του Ιδρύματος, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αρχικές εμπειρίες και στην ιστορία αυτής της προσπάθειας από την εποχή που ήταν Μητροπολίτης Θηβών.

Μίλησε για το σημαντικό έργο του π. Αδαμάντιου Αυγουστίδη, Διευθυντή του Ιδρύματος και την πολύτιμη συμβολή του στην υλοποίηση αυτού του έργου. Έκανε λόγο για την στήριξη που χρειάζονται οι ιερείς στην συμπαράσταση και στο πλησίασμα των ανθρώπων. «Καλούμαστε να ανοίξουμε τις καρδιές των ανθρώπων και να δούμε το πρόβλημά τους» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ σε άλλο σημείο επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό το έργο των κληρικών, αλλά και των λαϊκών που στηρίζουν τους ασθενείς κάνοντας αναλυτική αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι πρέπει με ανοιχτά μάτια να ψάξουμε και να βρούμε τη ρίζα του προβλήματος, για να βάλουμε και εμείς το δικό μας πετραδάκι συμπαράστασης στον συνάνθρωπο.

«Αυτά τα σεμινάρια, αυτές οι συναντήσεις είναι για πολλούς ανθρώπους σωτήρια. Δεν έχουν, όμως, όλοι τα ίδια προβλήματα ούτε με τον ίδιο τρόπο θα τα αντιμετωπίσουν, διότι ο καθένας έχει τα χαρίσματά του. Το θέμα είναι να τα αξιοποιήσει ανάλογα με τα χαρίσματά του για να βοηθήσει τον άνθρωπο, να μπορεί να αντιμετωπίσει τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα. Η ποιμαντική είναι ένα δύσκολο έργο γι’ αυτό χρειαζόμαστε εφόδια» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ αναφέρθηκε στην σημαντική προσφορά των εθελοντών στα διάφορα ιδρύματα και στον τρόπο που αντιμετωπίζουν με αγάπη τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Ευχήθηκε να συνεχίσει η προσπάθεια αυτή και συμπλήρωσε ότι «σκοπός μας δεν είναι να μας πουν «μπράβο». Εμείς έχουμε μέσα στην καρδιά μας και στην σκέψη μας, ότι θέλουμε να βοηθήσουμε τον αδελφό μας, τον συνάνθρωπό μας. Άλλωστε, ο Κύριος έλεγε πως το νόημα της ζωής κρύβεται στην εντολή να αγαπάμε τον Θεό με όλη μας τη δύναμη και τον συνάνθρωπό μας σαν τον εαυτό μας».

Μέχρι σήμερα, το Ι.Π.Ε. έχει συνάψει Σύμφωνα Συνεργασίας με 51 Ιερές Μητροπόλεις, ενώ εντός του τρέχοντος έτους προβλέπεται να επεκταθούν οι συνεργασίες και με άλλες Ιερές Μητροπόλεις.

Έναν από τους κύριους στόχους της αποστολής του Ι.Π.Ε. αποτελεί η ανάπτυξη συνεργασιών τόσο με τις Ιερές Μητροπόλεις, όσο και με άλλους εκκλησιαστικούς και μη φορείς. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, έπειτα από σχετική απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία προβλέπει την υλοποίηση προγραμμάτων στις 15 Ιερές Μητροπόλεις της Μεγαλονήσου, της Δωδεκανήσου και της Πατριρχικής Εξαρχίας της Πάτμου. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους υπήρξε διεύρυνση των συνεργασιών του Ι.Π.Ε και με άλλους φορείς. Συγκεκριμένα, υπεγράφη Σύμφωνο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, ενώ σχεδιάζεται η επέκταση της συνεργασίας και με άλλους ακαδημαϊκούς φορείς. Επίσης, εκτός της προαναφερθείσας συνεργασίας με την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, Σύμφωνα υπεγράφησαν με την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Εθελοντική Διακονία Ασθενών, καθώς και με υπηρεσίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπως το Ιδρυμα Νεότητας και Οικογένειας, η Βιβλιοθήκη, το Εκκλησιαστικό Ιδρυμα Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής, καθώς και με την Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜ.Σ.Ι.Ε), η συμφωνία με την οποία προβλέπει τη χορήγηση, για πρώτη φορά, πιστοποίησης στους ιεροψάλτες.