Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ «28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940».

 116 2168
 Με αισθήματα Πατριωτικού ενθουσιασμού και ρίγη ιεράς συγκινήσεως πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2018, στην κατάμεστη «ΚΡΟΚΙΔΕΙΟ» Αίθουσα η Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολή μας και τα Εκπαιδευτήρια «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ», για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. 
Την Εκδήλωση παρουσίασε ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως μας και Ηγούμενος της Ι. Μονής «Παναγίας πάντων Χαρά» Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος και ομιλητής ήταν ο κ. Λάμπρος Ψωμάς, Θεολόγος με θέμα: «ΜΙΧΑΗΛ (1892-1958), ο στοργικός Επίσκοπος στα χρόνια της Κατοχής». 
Ο ομιλητής στηριζόμενος στον ενθρονιστήριο λόγο του μακαριστού Μητροπολίτου Κορίνθου και κατόπιν Αρχιεπισκόπου Αμερικής κυρού Μιχαήλ, τον οποίο εξεφώνησε από στήθους στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο, αναφέρθηκε στις αρχές του Μιχαήλ, που δεν ήταν άλλες από την προσευχή, την αγάπη και την αφοσίωση στον Χριστό και το εμπεπιστευμένο ποίμνιό του. Έμπνευση αποτελούσε για αυτόν ο Απόστολος των Εθνών Παύλος και οι προς Κορινθίους Επιστολές Του. Ο Μιχαήλ στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής είχε ως πρότυπο τον Σταυρωμένο Χριστό, θέτωντας ως κύριο μέλημα του την προστασία των αδυνάτων και την σίτιση των απόρων. Επισκεπτόταν δε καθημερινά τις φυλακές και τα νοσοκομεία, ενώ δεχόταν στο Μητροπολιτικό Μέγαρο ανθρώπους που ζητούσαν την βοήθειά του. Ιδιαίτερη έμφαση έκανε ο ομιλητής στο γεγονός ότι ο Μιχαήλ δεν δίστασε να δώσει ακόμη και τον ίδιο τον εαυτό του, ως αντάλλαγμα, για τους 100 Κορινθίους, που συνέλαβαν οι Γερμανοί στην Κόρινθο και τους οδήγησαν στην Τρίπολη προς εκτέλεση. Επίσης, μεσολάβησε για την αποφυγή εμφυλίου συγκρούσεως, όταν ο ΕΛΑΣ παρέλαβε την πόλη της Κορίνθου από τους Γερμανούς και γενικά δεν έπαψε να «σταυρώνεται» καθημερινά και να δίδει το «αίμα» του για το ποίμνιό του. Ο κ. Ψωμάς έκλεισε την ομιλία του  ευχαριστώντας ιδιαιτέρως τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο για τις αναφορές του στους αειμνήστους προκατόχους του και για την γενικότερη προσφορά τους στο Έθνος και την Εκκλησία.     
Στην συνέχεια η χορωδία των Εκπαιδευτηρίων «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ», παρουσίασε εορταστικό πρόγραμμα με τραγούδια επίκαιρα, δίδοντας ίδιαίτερο τόνο στο κλίμα του γενικότερου ενθουσιασμού από μέρους του κοινού, που επικρατούσε. 
Την Εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε για δικούς του προσωπικούς λόγους στον αοίδιμο προκάτοχό του κυρό Μιχαήλ Κωνταντινίδη και στον Πρωτοσύγκελλό του, μετέπειτα Μητροπολίτη Δημητριάδος, κυρό Δαμασκηνό Χατζόπουλο, εκ Λουτρακίου καταγόμενο, καθώς και στην μεγάλη τους προσφορά προς τον Λαό της Κορινθίας στα «μαύρα» χρόνια της Κατοχής, ευχαρίστησε ένθερμα τον ομιλητή, τα Εκπαιδευτήρια «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ», τους μαθητές και τους Καθηγητές των Εκπαιδευτηρίων, που κοπίασαν για να πραγματοποιήσουν την Εκδήλωση αυτή, τους γονείς των παιδιών αλλά και το κοινό γενικότερα για την συμμετοχή τους, καταλήγοντας με την γνωστή φράση του τραγουδιού, που τα παιδιά τραγούδησαν και το ακροατήριο ενθουσίασε, «λευτεριά και ρωμιοσύνη είναι αδέλφια δίδυμα», ώστε να καταχειροκροτηθεί.    
Τέλος, ενεχείρισε μαζί με τον Δήμαρχο κ. Αλέξανδρο Πνευματικό και τον Στρατηγό κ. Νικόλαο Λάλο, Δ/ ντή της Δ/νσης Μηχανικού, στους αριστεύσαντες Μαθητές και Μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» τους επαίνους για το παρελθόν διδακτικό έτος 2016-2017. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από τους αριστεύσαντες μαθητές των Εκπαιδευτηρίων είναι τέκνα Ιερέων της Ι. Μητροπόλεώς μας, με πρώτη ανάμεσα στους πρώτους και με γενικό βαθμό «20» την μαθήτρια Μαριάννα Χαμάλη, θυγατέρα του Ιερέως Ιωάννη Χαμάλη.