Τον της εγκρατείας διδάσκαλον και της πραότητας εικόνα, τον υπέρμαχο της Ορθοδοξίας και των Μύρων το καύχημα, τον Ιεράρχη Νικόλαο εορτάζει η Εκκλησία μας την 6η Δεκεμβρίου.
Η πατρίδα μας με τις απέραντες θάλασσες και τα γαλήνια λιμάνια της τιμά ιδιαιτέρως τον φύλακα και Προστάτη των ναυτικών μας και κάθε θαλασσοταξιδευτή, που με τις θαυμαστές διασώσεις των θαλασσοδαρμένων καραβιών και ναυτικών μας θεωρείται στην συνείδηση των χριστιανών ως ο Προστάτης Άγιος των θαλασσών.

Στο πρώτο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά, τιμάται με ιδιαίτερη λαμπρότητα η εορτή του Αγίου Νικολάου στον ομώνυμο Ναό του, που βρίσκεται στο λιμάνι.
Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος συλλειτούργησε μετά του οικείου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ στον Ναό του Αγίου Νικολάου Πειραιώς, παρουσία του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος κατά το κήρυγμα λαμβάνοντας αφορμή από το ευαγγελικό ανάγνωσμα αναφέρθηκε στη θεία χάρη, η οποία φωτίζει, αγιάζει, ενισχύει, θεραπεύει, σώζει και καταξιώνει τον άνθρωπο και τη ζωή του τονίζοντας παράλληλα πως από τη θεία χάρη εκπηγάζουν θαυματουργικές θεραπείες ασύλληπτες και ακατανόητες από την λογική. Ο Θεός δια των αγίων του, όπως με τον τιμώμενο Άγιο Νικόλαο, που έχει αποδειχθεί κατ’ εξοχήν θαυματουργός, ενεργεί πλείστα θαύματα.
Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε πως ο Άγιος Νικόλαος ενσαρκώνει και συμβολίζει τις διαχρονικές αξίες, προσδοκίες, τα οράματα και τις αρετές του Γένους μας, αφού αποτελεί φαεινό πολικό αστέρα και σταθερό σημείο καθοδήγησης και αναφοράς της εκκλησιαστικής και εθνικής μας πορείας.
Επίσης, ανέφερε πως η σημερινή εορτή επισφραγίζεται από την λαμπρά παρουσία του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος του έδωσε την ευκαιρία να είναι συνεορταστής στην τοπική πανήγυρη του πρώτου λιμένος της χώρας και συνδαιτυμόνας της Ευχαριστιακής Τραπέζης της Πειραϊκής Εκκλησίας.