Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016
Ο Αρχιεπίσκοπος στον ι. ν. Παναγίας Φανερωμένης Νέας Ηρακλείτσας.
15.12.2016
Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως
Με την επίσκεψή του στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης Νέας Ηρακλείτσας ολοκλήρωσε το ταξίδι του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στη Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως. Ο Αρχιεπίσκοπος βρισκόταν από εχθές στην Ελευθερούπολη για την εορτή του Αγίου Ελευθερίου.
Το μεσημέρι επισκέφθηκε και προσκύνησε στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομο, τον Μητροπολίτη Μποτσουάνας κ. Γεννάδιο, τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη και τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Μπένο, όπου τους υποδέχθηκε ο προϊστάμενος του ναού Αρχιμανδρίτης Θωμάς Ανδρέου.
Ο Αρχιεπίσκοπος προσκύνησε την θαυματουργη εικόνα της Παναγίας και το απότμημα της Κάρας του Αγίου Χαραλάμπους, ενώ ο π. Θωμάς εξιστόρησε στον Αρχιεπίσκοπο πώς μεταφέρθηκε η ιερά εικόνα στην Νέα Ηρακλείτσα.
Ένα από τα μεγαλύτερα Προσκυνήματα του Νομού Καβάλας, στην Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως, είναι το Προσκύνημα της Μεγαλόχαρης στην Νέα Ηρακλείτσα. Στο κέντρο του χωριού, δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής ιστορικός Ναός της Παναγιάς της Φανερωμένης ,πεντάκλιτη Βασιλική, μέσα στον οποίο φυλάσσεται η Θαυματουργός και χαριτόβρυτος Εικόνα Της Παναγίας.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ναού οι κάτοικοι, πρόσφυγες ξεριζωμένοι από την Παλαιά Ηρακλείτσα της Ανατολικής Θράκης ,διωγμένοι από την Πατρίδα τους το 1922 εκτοπίστηκαν από τον τόπο τους αφήνοντας πίσω τους την οδύνη και τον θρήνο για τον τόπο που αιώνες ήταν η πατρίδα τους. Έφυγαν γρήγορα ,χωρίς να πάρουν τίποτε άλλο εκτός από τα θρησκευτικά τους κειμήλια, τις άγιες εικόνες τα σκεύη του Ναού του χωριού και ότι άλλο τους έδινε ελπίδα στον δρόμο του ξεριζωμού .
Γύρω στα 1700 μ.Χ ,εκεί στην Ηρακλείτσα της Ανατολικής Θράκης, ένα μεγάλο γεγονός, σκορπά την χαρά σε όλη την περιοχή. Σε έναν εγκαταλελειμμένο πύργο τρεις μοναχές, η Αγνή, η Τατιανή και η Παϊσία έφεραν στο φως την Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας. Είχαν πάει εκεί να μονάσουν, χωρίς να γνωρίζουν πως το σχέδιο του Θεού ήταν τέτοιο, ώστε οι τρεις μοναχές να βρουν την Αγία Εικόνα, εντοιχισμένη στον τοίχο του πύργου σε μια καλά διαμορφωμένη μικρή κρύπτη… Μπροστά στην Αγία Εικόνα Της Μεγαλόχαρης έκαιγε αναμμένο ένα καντήλι, το οποίο έσβησε μόλις οι Μοναχές πήραν την Αγία Εικόνα στα χέρια τους, μιας και η αποστολή του να φωτίζει την Κυρά στην κρύπτη, είχε ολοκληρωθεί! Θρυλείται πως η Εικόνα της Παναγίας ,είναι έργο του Αποστόλου Λουκά. Ο πύργος με τα χρόνια έγινε μοναστήρι και μάλιστα μετόχι της Ιερά Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί , ότι στις εγκαταστάσεις του φιλοξενούνταν ασθενείς με ψυχιατρικά προβλήματα ,οι συγγενείς των οποίων ήλπιζαν σε ίαση με την χάρη του Θεού. Τα χρόνια πέρασαν. Η Παναγιά η Φανερωμένη καθιερώθηκε στην συνείδηση των πιστών ως σύμβολο ελπίδας των πονεμένων.
Και ήρθε ξαφνικά η ώρα του ξεριζωμού . Το καραβάνι των προσφύγων ξεκίνησε για την ελεύθερη Ελλάδα .Πριν εγκαταλείψουν για πάντα τον τόπο τους ,πήραν στα χέρια τις Εικόνες και τα άγια σκεύη από την Εκκλησία τους και ο παπάς γκρέμισε την αγία Τράπεζα μην την μαγαρίσουν οι άπιστοι Σαν να ήξεραν πως ο Ναός που βρέθηκε η Αγία Εικόνα της Παναγίας ,θα μετατρεπόταν σε στάβλο ως είναι σήμερα! Πήραν το τμήμα της Κάρας του Αγίου Χαραλάμπους τα Δισκοπότηρα του Τσάρου της Ρωσίας Ιβανώφ -δώρα στην Παναγιά για κάποιο θαύμα που του έκανε αλλά την εικόνα την πήραν οι μοναχοί της Μονής Ιβήρων για ασφάλεια και την μετέφεραν στο Άγιον Όρος.
Η πόλη της Καβάλας ,άνοιξε την φιλόξενη αγκαλιά της και δέχθηκε τους ξεριζωμένους Έλληνες της Ανατολικής Θράκης τους εκτοπισμένους Πρόσφυγες που έψαχναν τόπο να εγκατασταθούν. Οι Ηρακλειτσιανοί ήρθαν και εγκαταστάθηκαν εδώ ,στην Νέα Ηρακλείτσα ,να βλέπουν την θάλασσα και να θυμούνται την Πατρίδα Έκτισαν ένα μικρό Εκκλησάκι προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου γιατί έτσι ονομαζόταν και η Εκκλησία του χωριού. Αυτή τουλάχιστον γλίτωσε κατά κάποιο τρόπο γιατί οι Τούρκοι έποικοι την μετέτρεψαν σε τζαμί όπως παραμένει μέχρι σήμερα στην Παλαιά Ηρακλείτσα.
Κάπως έτσι ξεκίνησαν το 1922 οι Ηρακλειτσιανοί την νέα τους ζωή στην Νέα Ηρακλείτσα Οι θύμησες έγιναν παρακαταθήκη για τους νεώτερους και ο πόνος των ξεριζωμένων ιστορία ενός ολόκληρου λαού! Όμως η Αγία Εικόνα της Φανερωμένης ήταν στο ’γιον Όρος. Στην προσφυγιά και η Παναγιά όπως τα παιδιά Της Δέκα ολόκληρα χρόνια οι κάτοικοι της Νέας Ηρακλείτσας, προσπαθούσαν να πάρουν την Εικόνα από την Ιερά Μονή των Ιβήρων. Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1932 η Ιερά Μονή αποδέχθηκε την μεταφορά της Εικόνας στην Νέα Ηρακλείτσα της Καβάλας. Σκηνές συγκίνησης εκτυλίχθηκαν στο μικρό λιμανάκι όταν το πλοιάριο των απεσταλμένων έφερε την Εικόνα. Την υποδέχθηκε γονατιστός ο τοποτηρητής της Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως, Μητροπολίτης Φιλίππων Χρυσόστομος Χαντζησταύρου , μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.
Η Εικόνα της Μεγαλόχαρης ,τοποθετήθηκε στο μικρό προσφυγικό Ναό. Εκατοντάδες Χριστιανοί ,προσέτρεχαν στην Χάρη Της αποζητώντας το Θαύμα. Έφερναν ανθρώπους ψυχικά ασθενείς και με αλυσίδες τους έδεναν μπροστά στην Εικόνα Της. Ακόμα ζουν άνθρωποι και το μαρτυρούν ,δεν υπάρχει ένας που να μην έφυγε θεραπευμένος από τον Ναό Της! Στην εορτή Της στις 23 Αυγούστου την απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χιλιάδες άνθρωποι, από όλα τα χωριά και τις γύρω πόλεις έρχονται να καταθέσουν τον πόνο τους στην Εικόνα Της και να αντλήσουν την ελπίδα και το κουράγιο για να συνεχίσουν με θάρρος και απαντοχή στις τρικυμίες της ζωής.
Το Προσκύνημα της Παναγιάς της Νέας Ηρακλείτσας, καθιερώθηκε στην συνείδηση των Χριστιανών. Το 1956 κτίσθηκε μεγαλύτερος Ναός στην θέση του παλαιού και η Αγία Εικόνα δεσπόζει σε μεγαλοπρεπή θρόνο καθώς υποδέχεται ως οικοδέσποινα τους Προσκυνητές στον Ναό Της. Στις 23 Αυγούστου ,το απόγευμα γίνεται η λιτανεία. Χιλιάδες λαού, άνθρωποι που μετατρέπουν την απελπισία σε πίστη ,ζητούν το θαύμα από την Ελπίδα των απηλπισμένων. Μαζί με την παρουσία της Παναγίας στην οποία τιμάται ο Ναός στο αριστερό κλίτος , υπάρχει παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου όπου και το παλαιοχριστιανικό Βαπτιστήριο καθώς και η παλαιά Εικόνα του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου και στο δεξιό κλίτος παρεκκλήσιο επ΄ονόματι του Αγίου Χαραλάμπους όπου φυλάσσεται το τμήμα της Κάρας του Αγίου.
Με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου, χωρίς την ευλογία του οποίου δεν θα μπορούσε να ανακαινιστή ο Ιστορικός Ναός της Μεγαλόχαρης ,το προσκύνημα της Παναγιάς της Φανερωμένης στην Νέα Ηρακλείτσα γίνεται φάρος που φωτίζει τις ψυχές των ευλαβών Χριστιανών που αισθάνονται την ολοζώντανη παρουσία της Μεγαλόχαρης όταν με ευλάβεια και πίστη ,προσκυνούν την Εικόνα Της λέγοντας : Την πάσαν ελπίδα μου, εις Σε ανατήθημι Μήτερ του Θεού ,φύλαξον με υπό την Σκέπην Σου .